Make bento not war! #1

przez Malwina
Tym wpisem rozpoczynam nowy cykl, który będzie się pojawiał na blogu w każdy poniedziałek. Cykl nosi nazwę „Make bento not war!”. Dziś przedstawiam Wam pierwszy przegląd Połówkowego bento z ubiegłego tygodnia.  Każdego poranka publikuję nowe bento na fanpage’u Filozofii Smaku. Wyjątkowo w tym tygodniu nie ma czwartkowego bento, ponieważ w ten dzień Połówek miał wolne od pracy. 

Poniedziałkowe bento: 
1) Sałatka brokułowa z boczkiem, cheddarem, rodzynkami i cebulką (+ w osobnym słoiczku sos jogurtowo-majonezowy)
2) Tonkatsu, ryż przyprawiony octem ryżowym z czarnym sezamem

Wtorkowe bento:
1) Tajskie klopsiki z trawą cytrynową, ryż przyprawiony octem ryżowym z czarnym sezamem
2) Wieprzowina char siu, chutney z ananasa, pomidorki koktajlowe (osobno bułka)

Środowe bento:
1) Tonkatsu (obtoczony w panko i wiórkach kokosowych), char siu, chutney śliwkowy (osobno bułka)
2) Sałatka ziemniaczana z boczkiem, ogórkiem konserwowym i czerwoną cebulką w sosie majonezowo-musztardowym

Piątkowe bento:
1) Musztardowe klopsiki z tymiankiem, glazurowane marchewki z miodem i rozmarynem (plus osobno mała bagietka)
2) Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, tuńczykiem, kaparami i serem cheddar

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

siankoo 22/04/2013 - 7:42 am

Malwina, szkoda że nie jestem Twoją córką 🙂 bo bym takie śniadania dostawała 🙂 śniadania marzenie 🙂 aż wstyd patrzeć na swoje 🙂

Odpowiedz
Antenka 22/04/2013 - 7:44 am

wooowww
też bym chciała codziennie otwierać takie pudełeczko:D mmmm
masz fantazję:D

Odpowiedz
Qchenne-inspiracje, Małgosia 22/04/2013 - 7:51 am

Świetny cykl! Z chęcią bym takie smakowitości zabrała ze sobą do pracy 🙂

Odpowiedz
japoniabliżej 22/04/2013 - 8:12 am

Super pomysł – będę śledzić. 🙂 Pozdrawiam p.s. Cudne pudełka. 🙂

Odpowiedz
paulagotuje 22/04/2013 - 8:15 am

O, i pojawiła się sałatka z brokuła z boczkiem i rodzynkami, czyli nie tylko ja ją znam 🙂 Zapraszam do siebie po wersję ze słonecznikiem http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/04/15/brokul-boczek-rodzynki/

Odpowiedz
ana 22/04/2013 - 8:24 am

Wzięłabym ten poniedziałkowy 🙂

Odpowiedz
Marzena 22/04/2013 - 8:26 am

Ile bym dała za takie śniadanka do pracy…;-)

Odpowiedz
Maggie 22/04/2013 - 9:10 am

Malwi, nie chcesz moze zostac moja zona? 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/04/2013 - 9:11 am

😀

Odpowiedz
shinju 22/04/2013 - 11:06 am

Ja zdecydowanie muszę ukrywać Twój blog przed moim T. 😛 W każdym razie świetne zestawy 🙂

Odpowiedz
Martynosia 22/04/2013 - 12:34 pm

Rewelacja! Kurcze zeby mnie ktos przygotowywal takie obiadki do pracy nie musialabym stolowac sie w pracowej kantynie 😉
Jestem pelna podziwu!
Gratuluje ilosci pomyslow, cierpliwosci i mnostwa czasu na przygotowanie tych potraw 🙂

Pozdrawiam!

Odpowiedz
me. 22/04/2013 - 2:39 pm

… 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/04/2013 - 3:50 pm

a skad się bierze takie pudełeczka?

Odpowiedz
Martyna 08/10/2018 - 12:42 pm

Czy można jeszcze te wszystkie pyszności na zimno? Nie chciałabym korzystać z mikrofali w pracy, jakieś sposoby?

Odpowiedz
Malwina 08/10/2018 - 12:59 pm

Kwestia odpowiedniego doboru potraw zgodnie z naszymi preferencjami. Tu masz głównie sałatki, ryż do sushi, klopsiki z dipem, pieczone mięso. To wszystko dobrze smakuje na zimno. Ale ile gustów, tyle pomysłów na jedzenie.

Odpowiedz
Martyna 08/10/2018 - 5:29 pm

Świetnie! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź… Na pewno będę się inspirować, a zimową porą dorzucę może jakieś ciepłe zupy w termosie.
Rewelacyjny blog, powodzeniwa!

Odpowiedz
Malwina 08/10/2018 - 5:30 pm

Polecam przejrzeć całą serię wpisów. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów i inspiracji. No i koniecznie zajrzyj do mojej książki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies