Wiosna sprawia, że mam coraz więcej nowych pomysłów i chęci do działania. Wróciłam do planowania posiłków, staram się wykorzystywać zgromadzone w lodówce zapasy do maksimum. Dzisiejsze danie powstało pod wpływem „sprzątania” lodówki. Efekt był znakomity. Kremowy sos na bazie białego wina wzbogaciłam o dodatek musztardy. Idealnie skomponował się z drobnym tagliatelle i klopsikami z rozmarynem.
Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety.
Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety.
KLOPSIKI W SOSIE MUSZTARDOWO-POROWYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 żółtko plus niewielka ilość bułki tartej
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany 18%
- 1 por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy (użyłam Dijon)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 350 g makaronu (u mnie tagliatelle)
W misce umieszczamy mięso, dodajemy rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy dłońmi. Do masy dodajemy żółtko i odrobinę bułki tartej, ponownie dokładnie mieszamy. Masę można odstawić na 30 minut do lodówki lub dłużej (należy pamiętać, by przed smażeniem ocieplić masę zostawiając ją na około 15 minut w temperaturze pokojowej). Z masy formujemy klopsiki, smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron*.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente (nie przelewamy go wodą). Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy od czas do czasu mieszając przez 3 minuty. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż połowa odparuje. Dodajemy kremówkę, musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ugotowany makaron i klopsiki. Całość mieszamy i rozkładamy pomiędzy 4 talerze.
*jeśli dbacie o linię, klopsiki upieczcie w piekarniku. Smarujemy je delikatnie oliwą, umieszczamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zamiast wieprzowiny możecie użyć mięsa drobiowego.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
Polecam Wam także klopsiki w kremowym sosie z pieczarkami.
8 komentarzy
klopsiki i pulpeciki uwielbiam 🙂
efekt sprzatania lodówki jest zawsze pozytywny 😉
Idealne na przyjęcie gości, bardzo dobrze się prezentuje!
Bardzo ciekawie podane, miła odmiana od tych w sosie pomidorowym bądź grzybowym:)
Pychotka!
Ten sos… Na sama mysl cieknie mi slinka!
Cześć Malwinko:*
A pozwolisz iż "ściągnę" od Ciebie przepis na te pulpeciki – ostatnio robiłam krem z pory i bardzo mi posmakował więc pora na pora 😀
buziaki zasyłam i przepraszam iż nie za często zagladam 😉 @ wysłałam 😉
Ewelina
Klopsiki w takim sosie to dla mnie zupełna nowośc, ale musze je zrobić ….koniecznie:) buziaki