Klopsiki w sosie musztardowo-porowym

przez Malwina
Klopsiki w sosie musztardowym

Wiosna sprawia, że mam coraz więcej nowych pomysłów i chęci do działania. Wróciłam do planowania posiłków, staram się wykorzystywać zgromadzone w lodówce zapasy do maksimum. Dzisiejsze danie powstało pod wpływem „sprzątania” lodówki. Efekt był znakomity. Kremowy sos na bazie białego wina wzbogaciłam o dodatek musztardy. Idealnie skomponował się z drobnym tagliatelle i klopsikami z rozmarynem. 

Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety.

Klopsiki w sosie musztardowym przepis

KLOPSIKI W SOSIE MUSZTARDOWO-POROWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 żółtko plus niewielka ilość bułki tartej 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1  por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy (użyłam Dijon)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 350 g makaronu (u mnie tagliatelle)
W misce umieszczamy mięso, dodajemy rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy dłońmi. Do masy dodajemy żółtko i odrobinę bułki tartej, ponownie dokładnie mieszamy. Masę można odstawić na 30 minut do lodówki lub dłużej (należy pamiętać, by przed smażeniem ocieplić masę zostawiając ją na około 15 minut w temperaturze pokojowej). Z masy formujemy klopsiki, smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron*. 
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente (nie przelewamy go wodą). Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy od czas do czasu mieszając przez 3 minuty. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż połowa odparuje. Dodajemy kremówkę, musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ugotowany makaron i klopsiki. Całość mieszamy i rozkładamy pomiędzy 4 talerze.

*jeśli dbacie o linię, klopsiki upieczcie w piekarniku. Smarujemy je delikatnie oliwą, umieszczamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zamiast wieprzowiny możecie użyć mięsa drobiowego. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

Klopsiki w sosie musztardowym

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Małgorzata 21/04/2013 - 5:11 pm

klopsiki i pulpeciki uwielbiam 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 21/04/2013 - 5:45 pm

efekt sprzatania lodówki jest zawsze pozytywny 😉

Odpowiedz
Panna Gotująca 21/04/2013 - 6:53 pm

Idealne na przyjęcie gości, bardzo dobrze się prezentuje!

Odpowiedz
Nemi 21/04/2013 - 7:53 pm

Bardzo ciekawie podane, miła odmiana od tych w sosie pomidorowym bądź grzybowym:)

Odpowiedz
Kamila 21/04/2013 - 7:56 pm

Pychotka!

Odpowiedz
Maggie 22/04/2013 - 7:27 am

Ten sos… Na sama mysl cieknie mi slinka!

Odpowiedz
Ewelosa 23/04/2013 - 8:11 am

Cześć Malwinko:*

A pozwolisz iż "ściągnę" od Ciebie przepis na te pulpeciki – ostatnio robiłam krem z pory i bardzo mi posmakował więc pora na pora 😀

buziaki zasyłam i przepraszam iż nie za często zagladam 😉 @ wysłałam 😉

Ewelina

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/04/2013 - 11:49 am

Klopsiki w takim sosie to dla mnie zupełna nowośc, ale musze je zrobić ….koniecznie:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies