Pieczarki w sosie Tikka Masala

przez Malwina
Pieczarki tikka masala przepis

Kiedy natrafiłam na przepis na pieczarki w sosie tikka masala, byłam pewna, że w najbliższych dniach wypróbuję przepis. Nie widziałam jednak, czy danie przypadnie do gustu Połówkowi. Do tej pory pochodził on do kuchni indyjskiej dość sceptycznie, nie przepada też za wegetariańskimi obiadami. Okazało się, że danie bardzo mu smakowało. Dobrze sprawdzi się jako kolacja lub lekki obiad. Jeśli lubicie pikantne potrawy, koniecznie wypróbujcie przepis. 

Przepis na pieczarki tikka masala dodaję do akcji Mopsika- Pieczarkowy tydzień

Pieczarki w sosie tikka masala przepis

PIECZARKI W SOSIE TIKKA MASALA (INDIE)

Składniki (na 2 porcje):
[inspiracja]

  • 3/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  •  2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
  • 300 g pieczarek, obranych
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki kremówki
  • sól do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy nasiona kminu. Kiedy zaczną wydawać dźwięk, dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, kolendrę, dodatkowy mielony kmin, kurkumę, chili. Gotujemy kilka minut (jeśli sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem lub wodą). Doprawiamy do smaku solą. 
Większe pieczarki kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chili i kurkumą, wkładamy do niego pieczarki. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pieczarki wraz z jogurtem, smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by nie przypalić warzyw. Usmażone pieczarki i paprykę przekładamy do sosu. Chwilkę podgrzewamy. Dodajemy kremówkę i suszone liście kozieradki, przyprawiamy w razie potrzeby solą. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki z pieczywem lub ryżem. Jako dodatek do pieczarek tikka masala dobrze sprawdzą się chlebki naan. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

domki na Kaszubach 18/04/2013 - 6:42 pm

Ciekawe danie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

Odpowiedz
Nemi 18/04/2013 - 7:10 pm

Urzekłaś mnie tym daniem!

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2013 - 7:32 pm

Czy smak kminu jest bardzo wyczuwalny, bo przyznam, że za jego intensywnym smakiem nie bardzo przepadam, a ta potrawa mnie intryguje i być może z dodatkiem tych wszystkich innych przypraw smakuje inaczej?

Odpowiedz
Malwina 19/04/2013 - 7:38 am

Jeśli nie przepadasz za kminem rzymskim, zmniejsz jego ilość. Jest go w przepisie całkiem sporo (zarówno mielony, jak i w nasionach). Możesz np. pominąć kmin w nasionach i użyć tylko mielonego.

Odpowiedz
Majana 18/04/2013 - 9:13 pm

Przepysznie się zapowiada i zdjęcia naprawdę smakowite Malwinko:)

Odpowiedz
Marzena 19/04/2013 - 1:55 am

Super pomysl:) Danie rewelacyjne, zwlaszcza jak sie lubi kuchnie indyjska jak ja!:))))

Odpowiedz
Antenka 19/04/2013 - 7:34 am

bardzooo apetycznie wygląda twoje danie:)

Odpowiedz
bartoldzik 20/04/2013 - 6:55 am

Prezentuje się pysznie 🙂

Odpowiedz
Antonina 16/09/2020 - 1:46 pm

Mam mieszankę przypraw Tikka Masala przywiezioną z Indii, ale nie mam pewności, co dokładnie w niej jest. Czy możesz powiedzieć, które z przypraw są składową takiej klasycznej mieszanki, a które powinnam jeszcze dodać? Szczególnie, że tutaj używasz na początku części przypraw przy smażeniu, a część najpierw w jogurcie. Czy to ma duże znaczenie?

Odpowiedz
Malwina 22/09/2020 - 11:06 am

Obstawiam, że Twoja mieszanka będzie miała o wiele więcej przypraw i zapewne pachnie nieziemsko. Dodałabym ją po prostu do sosu pomidorowego w ilości wg uznania (najlepiej dodawać stopniowo), a przyprawy suszone z przepisu pominęła.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies