W ubiegłe lato bardzo mocno zaprzyjaźniłam się z przyprawą złożoną z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii. Nałogowo przygotowywałam dressing do sałatek z jej dodatkiem. Po jakimś czasie potrzebowałam odmiany a przyprawa poszła w odstawkę. Wspominałam już, że gdy coś bardzo polubię, mam w zwyczaju gromadzić większe zapasy danego produktu? W tym przypadku zgromadziłam około 12 opakowań. I tak sobie leżały przez kilka miesięcy, aż w końcu wpadłam na pomysł, by przyprawę dodać do chleba. Chleb smakuje inaczej, aniżeli z dodatkiem pomidorów suszonych z zalewy oliwnej, nie zmienia to jednak faktu, że jest niezwykle smaczny. Oczywiście możecie zamiast przyprawy dodać do ciasta posiekane pomidory z zalewy, suszoną bazylię oraz czosnek.
CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I CZOSNKIEM
Składniki:
[przepis własny]
- 350 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 3/4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią*
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 215 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy EV
Mąkę mieszamy z solą i przyprawą. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki od długości 20 cm (wysypanej otrębami, mąką, płatkami owsianymi). Foremkę ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Wierzch smarujemy lekko wodą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 35 minut. Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy do od spodu. Jeśli po 35 minutach, chleb w dalszym ciągu nie będzie upieczony, możemy go dopiekać bez foremki. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.
11 komentarzy
Fantastyczne połączenie 🙂
przepiękny kolor ma Twój chlebuś i zapach i smak na pewno tez 🙂
pyszny chlebek 🙂 już zapisałam i na pewno upiekę 🙂
Do takiego chleba nie potrzeba praktycznie zadnych dodatkow – ot, troche oliwy i juz 🙂
chlebek domowy najlepszy , fajny taki z pomidorkami 😉
Slicznie wyglada:) Oh jak ja dawno nie pieklam chleba czy buleczek… juz sie stesknilam za domowym pieczywem…:)
Piękny kolor tego chlebka. Musi być pyszny i pięknie pachnieć:)
Własny chleb ma zupełnie inny smak, a posiłek zyskuje inny wymiar. Ja chleb piekę w starym piecu chlebowym. Lubię do jego wypieku dodać czosnek niedźwiedzi. Chętnie posmakuję chleb z polecaną przez Ciebie przyprawą 🙂
Stanowczwo za długo nas tu nie było 🙂 A chleb idealnie wpisuje się w ostatnie tak słoneczne dni. Przydałby się dzisiaj na śniadanie 🙂 pozdrawiamy
Fantastyczny chlebek bardzo lubię domowe pieczywo:) Jest najlepsze na świecie:) pozdrawiam
Super pieczywko, nie ma to jak domowe wypieki!