Naleśniki z pieczarkami i fetą

przez Malwina
Naleśniki z pieczarkami

Dzisiejsza propozycja śniadaniowa należy do dość sycących. W pełnoziarnistych naleśnikach skrywa się farsz z pieczarek i sera feta, doprawiony octem balsamicznym i tymiankiem. Zarówno naleśniki, jak i farsz możecie przygotować dzień przed, a później zapiec wszystko w piekarniku. 

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I FETĄ 
Śniadanie Mistrzów #24

Składniki (na 3 sztuki):

  • 50 g mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 ml mleka
  • farsz: 250 g pieczarek, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, 150 g sera feta**
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy mleko, jajko, oliwę, łączymy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub miksera. Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut (najlepiej odstawić je na 1-2 godziny). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wlewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Z podanej ilości powinno nam wyjść około 3 naleśniki. 
Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na klarowanym maśle, można użyć pół na pół oliwy i masła, pamiętając o tym, że najpierw na patelnię wlewamy oliwę). Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki i tymianek, smażymy dalej, aż pieczarki będą miękkie. Wlewamy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilkę, aż ocet się zredukuje. Do farszu dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy.
*naleśniki można przygotować dzień przed. Po usmażeniu układamy je na talerzu, jeden na drugim. Kiedy przestygną, przykrywamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Dzień przed można przygotować też farsz (bez sera feta). Następnego dnia farsz podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy do niego fetę, rozkładamy na zimnych naleśnikach i zawijamy. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około 5-7 minut. Jeśli chcecie, by naleśniki były chrupiące, pieczcie je przez 15 minut. 
**farsz można też wzbogacić o posiekaną natkę pietruszki

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

Inne propozycje na smaczne śniadania znajdziecie w dziale
13 komentarzy
0

13 komentarzy

cote 14/04/2013 - 7:20 am

Pyszne połączenie 🙂

Odpowiedz
whiness 14/04/2013 - 7:35 am

Pieczarki i feta? Hmm, jeszcze nie łączyłam, ale coś czuję, że to smaczne połączenie 🙂

Odpowiedz
Majana 14/04/2013 - 7:59 am

O mniam, jakie smakowite śniadanie! Mistrzowskie 🙂

Odpowiedz
Ivka 14/04/2013 - 8:04 am

Zapiekane smakowałyby mi najlepiej 🙂

Odpowiedz
asieja 14/04/2013 - 8:58 am

kiedyś robiłam takie naleśniki z farszem pieczarkowo jajecznym, na obiad:-)) ale z wyrazistą w smaku fetą, też zapowiada się pysznie.

Odpowiedz
teenager ;) 14/04/2013 - 10:20 am

z pieczarkami *-* pycha !! chętnie bym zjadła ;D

Odpowiedz
Riannon 14/04/2013 - 12:51 pm

Wspaniałe! Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Ja ostatnio zrobiłam naleśniki z serem ricotta 🙂

Odpowiedz
Mamusia 14/04/2013 - 6:34 pm

Za pieczarkami nie przepadam 😛

Odpowiedz
Maja Maksym 14/04/2013 - 7:08 pm

Ale smacznie wygląda! Chyba wykorzystam jutro ten przepis bo dzisiaj już za późno:)

emi-style.blogspot.com blog którego głównym tematem jest moda dziecięca:)zapraszam,co prawda dopiero zaczynamy ale mam nadzieje,że powoli jakoś się rozkręcimy:) Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Roz Airad 14/04/2013 - 7:17 pm

wyglądają bajecznie ;d

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/04/2013 - 4:19 pm

Cudowne naleśniki:). Ja bardzo lubię takei z pieczarkami i żółtym serem, ale z fetą też muszą wspaniale smakować:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/06/2013 - 12:19 pm

Czy ciasto może odczekać w lodówce całą noc? 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/06/2013 - 12:40 pm

Ciasto może stać w lodówce, przed smażeniem naleśników trzeba tylko pamiętać o wymieszaniu go. Naleśniki można też przygotować dzień wcześniej a później odgrzać w piekarniku wraz z farszem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies