Zupa z kurczakiem i makaronem

przez Malwina
Zupa z kurczakiem i makaronem

Ta prosta zupa doskonale rozgrzewa, jednak w przeciwieństwie do tradycyjnego rosołu jest niezwykle lekka. Do jej przygotowania możecie użyć bulionu drobiowego bądź warzywnego. Ja najczęściej bazuję na tym drugim, gotuję go bowiem regularnie co jakiś czas. Ciekawym akcentem w zupie jest dodatek białego wina, które nadaje jej wyjątkowego aromatu. 

Zupa z kurczakiem i makaronem przepis

LEKKA ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1,3 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 120 g makaronu, przygotowanego wg przepisu na opakowaniu (u mnie drobne tagliatelle)
  • do podania: posiekana drobno natka pietruszki, starty parmezan lub grana padano
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki lub w kostkę. Selera siekamy w kostkę. Pora kroimy w cienkie plastry. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy pora, seler i marchew, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy wino, gotujemy, aż w połowie odparuje. Dolewamy gorący bulion lub wywar drobiowy. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy piersi z kurczaka. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Mięso wyjmujemy z zupy, przy pomocy dwóch widelców dzielimy na mniejsze kawałki. Jeśli warzywa są w dalszym ciągu twardawe, gotujemy je dalej do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, do zupy dokładamy podzielone mięso, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilkę podgrzewamy. W 4 miseczkach umieszczamy porcje makaronu, posiekaną natkę, zalewamy zupą, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Kamila 08/04/2013 - 7:06 pm

Pyszności!

Odpowiedz
Opalanka 08/04/2013 - 8:10 pm

Lekko, wiosennie. Jestem głodna. O tej porze…:)

Odpowiedz
Małgorzata 08/04/2013 - 9:53 pm

intrygujące połączenie rosołu z winem 🙂 muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 09/04/2013 - 3:57 am

kusząca lekka, zdrowa i smakowita zupka 😉

Odpowiedz
Wiewióra 09/04/2013 - 6:56 am

prześlesz miseczkę takiej zupy??? idealna by była po tej nocy, której wspomnać nawet nie chce 🙂

Odpowiedz
zjedz_mnie 09/04/2013 - 7:00 am

Ciekawa, napisze więcej bardzo ciekawa i to wino:)

Odpowiedz
Antenka 09/04/2013 - 7:28 am

oj lubię takie zupki:) pycha!

Odpowiedz
Agga 09/04/2013 - 7:50 am

mniam! uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/04/2013 - 10:53 am

Mniam, mniam smakowita:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies