Granola czekoladowo-bananowa

przez Malwina
Granola czekoladowa przepis

Banan i czekolada to bardzo smaczne połączenie. Czemu by więc nie przygotować śniadaniowej granoli o tym smaku? Połówek i moja Mama doszli do wniosku, że to najlepsza granola, jaką do tej pory miałam okazję zrobić. Do jej przygotowania użyłam domowej nutelli, jeśli jednak nie macie ochoty robić jej od podstaw, użyjcie gotowego kremu ze słoiczka. 

Granola czekoladowa z bananem przepis

GRANOLA CZEKOLADOWO-BANANOWA
Śniadanie Mistrzów #22
Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki nutelli
  • 1/4 szklanki miodu (użyłam lipowego)
  • pół dojrzałego banana
  • 1/4 szklanki obranych migdałów (lub innych orzechów, np. laskowych)
  • 1/4 szklanki posiekanej czekolady
  • 1/3 szklanki chipsów bananowych
Nutellę mieszamy z miodem i rozgniecionym bananem (można to zrobić przy pomocy blendera). Jeśli miód ma postać skrystalizowaną, podgrzewamy go wcześniej z nutellą i po przestudzeniu mieszamy z bananem. Do czekoladowo-miodowej masy dodajemy płatki, dokładnie mieszamy. Płatki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy w równej warstwie. Całość posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 150-160 stopni (bez termoobiegu), pieczemy przez około 25-30 minut lub dłużej, aż będzie sucha. W trakcie należy kilka razy przemieszać granolę. W połowie pieczenia warto obrócić blachę, by płatki nie przypalały się zbytnio. Ja wyłączyłam piekarnik po 25 minutach i zostawiłam w nim płatki. Początkowo były miękkie (ale już suche). Po około godzinie całość stwardniała.  Do ostudzonej granoli czekoladowej dodajemy posiekaną czekoladę i chipsy bananowe. Podajemy z mlekiem lub jogurtem. 

Czas przygotowania: 35 minut.
Granola z czekoladą przepis


Wypróbujcie także przepis na granolę jabłkowo-cynamonową
oraz granolę dyniową. 
13 komentarzy
0

13 komentarzy

kuchcikOla 07/04/2013 - 7:23 am

od dawna mam w głowie pomysł na przygotowanie domowej granoli, jednak zawsze brakuje mi czasu. Miałam zamiar przygotować w czasie świątecznego zamieszania w kuchni, ale też nie wyszło…
Twoja granola jest wspaniała 🙂 połączenie banana i czekolady – jak dla mnie idealne!

Odpowiedz
whiness 07/04/2013 - 7:29 am

Wygląda lepiej niż każdy możliwy gotowiec ze sklepu 🙂 To się nazywa granola! Z bananem i nutellą gwarantuje pyszne śniadanie nawet wtedy, kiedy nie ma się z rana zbyt wiele czasu.

Odpowiedz
Wiewióra 07/04/2013 - 7:55 am

jeden z moich ukochanych sposobów na idealne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Justyna 07/04/2013 - 8:25 am

Jedno z najlepszych połączeń smakowych!

Odpowiedz
me. 07/04/2013 - 9:18 am

wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Gosia 07/04/2013 - 9:27 am

Ostatnio szaleję za wszelkimi domowymi granolami i z pewnością i tą zrobię 🙂

Odpowiedz
asia_2105 07/04/2013 - 10:29 am

pyszne i zdrowe śniadanko, a do tego tak niewiele kalorii 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 07/04/2013 - 11:16 am

czekoladowo-bananowa *-* ekstra !!

Odpowiedz
mnemonique 08/04/2013 - 6:07 am

och, śniadanie z taką granolą to rozkosz smaku. I jeszcze ta domowa nutella! ja akurat tej kupnej nie lubię.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Antenka 08/04/2013 - 7:46 am

idealne śniadanie:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2015 - 7:16 pm

Zrobione i przepyszne :)))
kasko

Odpowiedz
Anonimowy 02/09/2016 - 5:15 am

Witam.Jak długo można przechowywać taką granolę?

Odpowiedz
Malwina 02/09/2016 - 6:15 am

Dzień dobry. Najlepiej ją zużyć w przeciągu 2 tygodni.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies