Banan i czekolada to bardzo smaczne połączenie. Czemu by więc nie przygotować śniadaniowej granoli o tym smaku? Połówek i moja Mama doszli do wniosku, że to najlepsza granola, jaką do tej pory miałam okazję zrobić. Do jej przygotowania użyłam domowej nutelli, jeśli jednak nie macie ochoty robić jej od podstaw, użyjcie gotowego kremu ze słoiczka.
GRANOLA CZEKOLADOWO-BANANOWA
Śniadanie Mistrzów #22
Śniadanie Mistrzów #22
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki nutelli
- 1/4 szklanki miodu (użyłam lipowego)
- pół dojrzałego banana
- 1/4 szklanki obranych migdałów (lub innych orzechów, np. laskowych)
- 1/4 szklanki posiekanej czekolady
- 1/3 szklanki chipsów bananowych
Nutellę mieszamy z miodem i rozgniecionym bananem (można to zrobić przy pomocy blendera). Jeśli miód ma postać skrystalizowaną, podgrzewamy go wcześniej z nutellą i po przestudzeniu mieszamy z bananem. Do czekoladowo-miodowej masy dodajemy płatki, dokładnie mieszamy. Płatki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy w równej warstwie. Całość posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 150-160 stopni (bez termoobiegu), pieczemy przez około 25-30 minut lub dłużej, aż będzie sucha. W trakcie należy kilka razy przemieszać granolę. W połowie pieczenia warto obrócić blachę, by płatki nie przypalały się zbytnio. Ja wyłączyłam piekarnik po 25 minutach i zostawiłam w nim płatki. Początkowo były miękkie (ale już suche). Po około godzinie całość stwardniała. Do ostudzonej granoli czekoladowej dodajemy posiekaną czekoladę i chipsy bananowe. Podajemy z mlekiem lub jogurtem.
Czas przygotowania: 35 minut.
14 komentarzy
od dawna mam w głowie pomysł na przygotowanie domowej granoli, jednak zawsze brakuje mi czasu. Miałam zamiar przygotować w czasie świątecznego zamieszania w kuchni, ale też nie wyszło…
Twoja granola jest wspaniała 🙂 połączenie banana i czekolady – jak dla mnie idealne!
Wygląda lepiej niż każdy możliwy gotowiec ze sklepu 🙂 To się nazywa granola! Z bananem i nutellą gwarantuje pyszne śniadanie nawet wtedy, kiedy nie ma się z rana zbyt wiele czasu.
jeden z moich ukochanych sposobów na idealne śniadanie 🙂
Jedno z najlepszych połączeń smakowych!
wygląda pysznie 🙂
Ostatnio szaleję za wszelkimi domowymi granolami i z pewnością i tą zrobię 🙂
pyszne i zdrowe śniadanko, a do tego tak niewiele kalorii 🙂
czekoladowo-bananowa *-* ekstra !!
och, śniadanie z taką granolą to rozkosz smaku. I jeszcze ta domowa nutella! ja akurat tej kupnej nie lubię.
Pozdrawiam
Monika
idealne śniadanie:)
Zrobione i przepyszne :)))
kasko
Witam.Jak długo można przechowywać taką granolę?
Dzień dobry. Najlepiej ją zużyć w przeciągu 2 tygodni.
Jest przepyszna!