III Festiwal Kuchni Arabskiej dobiegł końca. Muszę przyznać, że miałam spore obawy, co do tegorocznej edycji. Po raz pierwszy organizowałam akcję jedynie na blogu, nie wspierając się żadnymi agregatorami kulinarnymi. Byłam przygotowana na to, że w podsumowaniu może znaleźć się dosłownie kilka przepisów. Jednak nie zawiedliście mnie! Okazuje się bowiem, że arabskie smaki są bliskie nie tylko mojemu podniebieniu. W tym roku zebraliśmy 110 przepisów na potrawy z kuchni arabskiej. Mam nadzieję, że poniższe podsumowanie będzie dla Was pomocne i chętnie będziecie korzystać z zebranej bazy przepisów. Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w akcji i do zobaczenia w kolejnej edycji.
*jeśli dostrzeżecie jakieś błędy w podsumowaniu, piszcie proszę na adres mailowy [email protected]
W tym roku akcję wspierali Marzenka i Hassan prowadzący sklep z przysmakami rodem z kuchni arabskiej. Zgodnie z tym, co pisałam Wam w zaproszeniu, trzy przepisy z tegorocznej akcji zostaną nagrodzone bonami na zakupy w sklepie arabskie.pl . Wybór przepisów był naprawdę niezwykle trudny, tak naprawdę wszystkie wpisy są ciekawe i zasługują na uwagę. Ostatecznie bony zakupowe otrzymują:
Bon na kwotę 150 zł otrzymuje Magda z bloga Konwalie w kuchni za lavash. Od ponad trzech lat miałam w planach przygotowanie chlebków lavash, ale nie trafiłam do tej pory na żaden przepis, który w 100% by mi odpowiadał. Chlebki z przepisu Magdy upiekłam tuż przed świętami. Są wyśmienite. Serdecznie polecam Wam wypróbować przepis.
Bon na kwotę 100 zł otrzymują Irena i Andrzej z bloga W kuchni Ireny i Andrzeja za niezwykle smakowitą tunezyjską potrawkę z wołowiny.
Bon na kwotę 50 zł otrzymuje Sylvia z bloga Kuchcikowo. Zwycięskim przepisem są algierskie trufelki Tete de negre. Bardzo zaciekawił mnie sposób ich przygotowania. Wkrótce z pewnością wypróbuję przepis.
Zupy:
- Zupa serowo-czosnkowa– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Zupa o smaku kopru włoskiego– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Zupa somalijska z migdałami i czekoladą– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Arabska zupa pomidorowa z kuskusem– Magda_gotuje z bloga Pyszności
- Arabska zupa z soczewicy Laili– Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach
- Zupa z czerwonej soczewicy z czarnuszką– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Zupa kalafiorowo-migdałowa– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Zupa marchewkowa z prażoną ciecierzycą– Siankoo z bloga Everyday Flavours
- Zupa z soczewicy z pomidorami- Wojciech z bloga Gotuj z Wojciechem
- Zupa z soczewicy z rodzynkami- Tomek z bloga Tomek gotuje
- Szerbah (Chorba)-Qualietta ze Skarbnicy Smaków
- Harira– Dominika z bloga Kulinarne Bezdroża
- Zupa z kurczaka z cieciorką i szafranem– Ewelosa
- Zupa z warzywami i soczewicą- Lejdi z bloga Lejdi of the house
Pieczywo:
- Chlebki pita– Małgosia ze Smaków Alzacji
- Lavash-Magda z bloga Konwalie w kuchni
Dania z drobiu:
- Kurczak z fasolką- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Ryż z wątróbką i migdałami– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Somalijski pilaw z kurczaka- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Sobaayeh-placki z kurczakiem– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Smażony kurczak- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Shawarma z kurczaka– Magda_gotuje z bloga Pyszności
- Magluba– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Kurczak faszerowany ryżem– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Kurczak po marokańsku– Qualietta ze Skarbnicy Smaków
- Szaszłyki arabskie– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Skrzydełka po marokańsku– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Tadżin z kurczaka i ciecierzycy– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Tagine z kurczaka w marchewce i ziemniakach- Iza z Kuchni Izy.
- Tagine z kurczaka ze śliwkami– Iza z Kuchni Izy
- Kabsa– Iza z Kuchni Izy
- Arabskie krokiety z kurczaka– Nadia z bloga Szlakiem daktyli
- Bestila– Nadia z bloga Szlakiem daktyli
- Kurczak w śmietance-Nadia z bloga Szlakiem daktyli
- Tadżin z soczewicą i pęczakiem– Nadia z bloga Szlakiem daktyli
- Grillowany kurczak po marokańsku- Sylvia z Kuchcikowo
- Kurczak shawarma z miętą– Sylvia z Kuchcikowo
- Marokańskie klopsiki z kuskusem– Siaśka z bloga Siaśkowe gotowanie
- Rożki z farszem z kurczaka– Ewelosa
- Tagine z kurczakiem, marchewką i ciecierzycą- Panna Malwinna
Dania z wołowiny i jagnięciny:
- Tunezyjska potrawka z wołowiny– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Tagine z jagnięciny z sosem harissa- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Potrawka ramadan- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Kanapki z ziemniaków i mięsa– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Mahshy– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Wołowe kofty z soczewicą- Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach
- Kuskus z wołowiną- Lejdi z bloga Lejdi of the house
Dania z ryb i owoców morza:
- Tadżin z rybą– Małgosia ze Smaków Alzacji
- Ryba z harissą- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Bourek z krewetkami– Sylvia z bloga Kuchcikowo
Dania wegetariańskie:
- Omlet z cebuli i ziemniaków– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Jajka i chili na śniadanie– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Placki z soczewicy – Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Ziemniaki nadziewane jajkami– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Placki z marchewki- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Egipskie koshary- Karamella z bloga Kollo Halal!
- Baba Ghanoush– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Jogurt z miętą– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Tamija, kotlety z fasoli– Qualietta ze Skarbnicy Smaków
- Ryż po egipsku- Qualietta ze Skarbnicy Smaków
- Falafele z salsą paprykową– Małgosia ze Smaków Alzacji
- Tagine z soczewicą, cieciorką i bakłażanem– Małgosia ze Smaków Alzacji
- Jajka przepiórcze z za’atarem– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Smażone jajko z sumakiem– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Marchewka po marokańsku– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Baba Ghanoush– Dominika z bloga Kulinarne Bezdroża
- Hummus– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Falafel– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Makluba (Magluba)– Iza z Kuchni Izy
- Ryż po arabsku– Iza z Kuchni Izy
- Msemen– Iza z Kuchni Izy
- Ful mekilyeh- Lejdi z bloga Lejdi of the house
- Shakshouka– Panna Malwinna
Sałatki i przystawki:
- Sałatka ziemniaczana z kuminem– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Sałatka z kalafiora na ciepło- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Tunezyjska sałatka z bakłażanów- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Fattoush– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Sałatka z ciecierzycy-Karamella z bloga Kollo Halal!
- Sałatka z kuskusem, pieczonymi pomidorami i za’atarowym dressngiem– Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach
- Sałatka pomarańczowa– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Sałatka z kurczakiem i pomarańczami- Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Sałatka z kuskusu, cukinii i fety– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Tabbouleh– Iza z Kuchni Izy
- Tabbouleh– Josia z „Podróży kulinarnych świata”
- Fattoush– Josia z „Podróży kulinarnych świata”
- Sałatka z kuskusu, selera i pistacji- Agata z bloga Bo(ro)n Appetit!
- Sałatka z kuskusem i faszerowanym kurczakiem- Panna Malwinna
- Sałatka z kuskusem, kurczakiem i migdałami- Panna Malwinna
Słodkości i desery:
- Chałwa czekoladowa– Magda_gotuje z bloga Pyszności
- Keks daktylowy– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Budyń różany– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Ma’amoul z pistacjami– Małgosia ze Smaków Alzacji
- Ciasteczka „Turban Sędziego„- Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Baghrir– Iza z Kuchni Izy
- Yo Yos– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Kokosowe kwadraty– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Migdałowe ciasto jogurtowe– Josia z „Podróży kulinarnych świata”
- Ciasteczka z pistacjami- Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Chałwowe ciasteczka– Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Pistacjowe babeczki– Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Algierskie trufle Tete de Negre– Sylvia z bloga Kuchcikowo
- Basbusa– Sylvia z bloga Kuchcikowo
- Ashtalieh migdałowe– Panna Malwinna
Napoje:
- Kawa po turecku– Karamella z bloga Kollo Halal!
- Ajran- Iza z Kuchni Izy
- Mleko daktylowe- Sylvia z bloga Kuchcikowo
- Koktajl z awokado i daktyli- Dominia z bloga Kulinarne Bezdroża
Pasty i mieszanki przypraw:
- Harissa– Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Pasta tahini- Mirabelka z Mirabelkowego bloga
- Harissa– Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Przyprawa Bzaar- Kuchnia Ireny i Andrzeja
- Ras-el-hanout– Ewelosa
- Baharat- Ewelosa
Dodatki:
- kiszone cytryny– Dominika z bloga Kulinarne Bezdroża
Oto kod podsumowania, który możecie wkleić na swoim blogu.
22 komentarze
O moje trufelki dostały nagrodę 🙂 bardzo się cieszę! jedna malutka uwaga – są to algierskie trufelki, nie tunezyjskie 🙂
Bardzo miło było uczestniczyć w takiej akcji! Oby więcej tak owocnych festiwali 🙂
Wspaniały zbiór! Gratulacje dla zwycięzców!
Oj, tak czekałam na podsumowanie, a widzę, że nie ma mojej hariry i kiszonych cytryn… Zapodziały się wśród smakołyków?
Najmocniej przepraszam, nie wiedziałam do jakiej kategorii wrzucić cytryny kiszone, a potem o nich zapomniałam. Już wszystko poprawione. Dziękuję za czujne oko:) I oczywiście raz jeszcze za udział w akcji.
Udział w akcji dał mi mnóstwo radości 🙂
Już czekam na następne edycje!
I gdzieś się jeszcze zapodział mój kurczak po marokańsku z Twojego przepisu 🙂
Sylvio jest w daniach z drobiu, nazwany tak, jak mi przesłałaś : Grillowany kurczak po marokańsku.
Najmocniej przepraszam 🙂 Oślepłam z radości 😀
Dla mnie kuchnia arabska to zupełnie nieznany obszar i chętnie do niej sięgam właśnie z powodu Festiwalu 🙂
Wspaniały zbiór ciekawych inspiracji nie tylko z tej ale i z każdej poprzedniej edycji 🙂
Gratuluję zwycięzcom i do zobaczenia za rok 😉
super że tak dużo osób wzięło udział 🙂 fajna baza przepisów arabskich sie zrobiła 🙂
ja w kuchni arabskiej jestem jeszcze zielona..ale muszę poeksperymentować 🙂
bardzo fajną bazę przepisów zebrałaś.
Kochana,dopatrzylam sie jednego bledu w nazwie mojej potrawy-powinno byc "mahshy"…bo "mashy" po arabsku znaczy co innego:)))
Cóż za piękny zbiór przepisów! Gratulujemy wszystkim uczestnikom miłości do kuchni arabskiej, inwencji i zaangażowania w tę akcję. A zwycięzców (i nie tylko) serdecznie zapraszamy do nas na zakupy – arabskie smaki i aromaty czekają na Was 🙂
Malwinna – wielkie dziękujemy za współpracę, zaangażowanie i Twoją miłość do arabskiego gotowania, która owocuje takim bogatym podsumowaniem. Sama bardzo chętnie wypróbuję niektóre przepisy z tegorocznej akcji. Cieszę się, że możemy się od siebie uczyć 🙂 Jeszcze raz – gratulujemy i dziękujemy!
Marzenko, raz jeszcze dziękuję Ci za wsparcie w tegorocznej akcji 🙂
Było mi bardzo miło wziąć udział w tej akcji.
Podsumowanie imponujące. Cieszę się że mogłam wziąć udział w akcji. Będę teraz miała sporo nowych ciekawych przepisów do spróbowania. Brawo.
Tyle nowych przepisów do wypróbowania, super!
Cieszę się, że chlebki smakowały:)
Z niecierpliwością czekam na kolejne wydanie Festiwalu.
Pozdrowienia!
Baner wklejam jako ściągę, choć nie brałam udziału, gdzie ja byłam??!:)
Zapraszam do udziału w przyszłym roku 🙂
Niestety nie znalazlam w podsumowaniu mojego przepisu…. 🙁
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.de/2014/02/kuskus-z-kalafiorem-serem-halloumi-i_6.html
Majka, spokojnie, to ubiegłoroczne podsumowanie. Podsumowanie IV edycji Festiwalu pojawi się jutro na blogu 🙂
Ale ze mnie gapa ha ha …. 🙂 Wybacz, jestem niezle zakrecona :))