III Festiwal Kuchni Arabskiej- Podsumowanie

przez Malwina

III Festiwal Kuchni Arabskiej dobiegł końca. Muszę przyznać, że miałam spore obawy, co do tegorocznej edycji. Po raz pierwszy organizowałam akcję jedynie na blogu, nie wspierając się żadnymi agregatorami kulinarnymi. Byłam przygotowana na to, że w podsumowaniu może znaleźć się dosłownie kilka przepisów. Jednak nie zawiedliście mnie! Okazuje się bowiem, że arabskie smaki są bliskie nie tylko mojemu podniebieniu. W tym roku zebraliśmy 110 przepisów na potrawy z kuchni arabskiej. Mam nadzieję, że poniższe podsumowanie będzie dla Was pomocne i chętnie będziecie korzystać z zebranej bazy przepisów. Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w akcji i do zobaczenia w kolejnej edycji. 

*jeśli dostrzeżecie jakieś błędy w podsumowaniu, piszcie proszę na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com


http://www.arabskie.pl/
W tym roku akcję wspierali Marzenka i Hassan prowadzący sklep z przysmakami rodem z kuchni arabskiej.  Zgodnie z tym, co pisałam Wam w zaproszeniu, trzy przepisy z tegorocznej akcji zostaną nagrodzone bonami na zakupy w sklepie arabskie.pl . Wybór przepisów był naprawdę niezwykle trudny, tak naprawdę wszystkie wpisy są ciekawe i zasługują na uwagę. Ostatecznie bony zakupowe otrzymują:
Bon na kwotę 150 zł otrzymuje Magda z bloga Konwalie w kuchni za lavash. Od ponad trzech lat miałam w planach przygotowanie chlebków lavash, ale nie trafiłam do tej pory na żaden przepis, który w 100% by mi odpowiadał. Chlebki z przepisu Magdy upiekłam tuż przed świętami. Są wyśmienite. Serdecznie polecam Wam wypróbować przepis.

Bon na kwotę 100 zł otrzymują Irena i Andrzej z bloga W kuchni Ireny i Andrzeja za niezwykle smakowitą tunezyjską potrawkę z wołowiny.

Bon na kwotę 50 zł otrzymuje Sylvia z bloga Kuchcikowo. Zwycięskim przepisem są algierskie trufelki Tete de negre. Bardzo zaciekawił mnie sposób ich przygotowania. Wkrótce z pewnością wypróbuję przepis.



Zupy:

Pieczywo:

Dania z drobiu:

Dania z wołowiny i jagnięciny:

Dania z ryb i owoców morza:

Dania wegetariańskie:

Sałatki i przystawki:

Słodkości i desery:

Napoje:

Pasty i mieszanki przypraw:

Dodatki:

Oto kod podsumowania, który możecie wkleić na swoim blogu. 

(III Festiwal kuchni arabskiej
22 komentarze
0

22 komentarze

Sylvia / Happiness is homemade 05/04/2013 - 6:59 am

O moje trufelki dostały nagrodę 🙂 bardzo się cieszę! jedna malutka uwaga – są to algierskie trufelki, nie tunezyjskie 🙂

Bardzo miło było uczestniczyć w takiej akcji! Oby więcej tak owocnych festiwali 🙂

Odpowiedz
Kamila 05/04/2013 - 7:15 am

Wspaniały zbiór! Gratulacje dla zwycięzców!

Odpowiedz
Dominika 05/04/2013 - 7:22 am

Oj, tak czekałam na podsumowanie, a widzę, że nie ma mojej hariry i kiszonych cytryn… Zapodziały się wśród smakołyków?

Odpowiedz
Malwina 05/04/2013 - 7:32 am

Najmocniej przepraszam, nie wiedziałam do jakiej kategorii wrzucić cytryny kiszone, a potem o nich zapomniałam. Już wszystko poprawione. Dziękuję za czujne oko:) I oczywiście raz jeszcze za udział w akcji.

Odpowiedz
Dominika 05/04/2013 - 10:20 am

Udział w akcji dał mi mnóstwo radości 🙂
Już czekam na następne edycje!

Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemade 05/04/2013 - 7:24 am

I gdzieś się jeszcze zapodział mój kurczak po marokańsku z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/04/2013 - 7:30 am

Sylvio jest w daniach z drobiu, nazwany tak, jak mi przesłałaś : Grillowany kurczak po marokańsku.

Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemade 05/04/2013 - 5:38 pm

Najmocniej przepraszam 🙂 Oślepłam z radości 😀

Odpowiedz
Josia 05/04/2013 - 8:15 am

Dla mnie kuchnia arabska to zupełnie nieznany obszar i chętnie do niej sięgam właśnie z powodu Festiwalu 🙂
Wspaniały zbiór ciekawych inspiracji nie tylko z tej ale i z każdej poprzedniej edycji 🙂
Gratuluję zwycięzcom i do zobaczenia za rok 😉

Odpowiedz
siankoo 05/04/2013 - 9:49 am

super że tak dużo osób wzięło udział 🙂 fajna baza przepisów arabskich sie zrobiła 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/04/2013 - 10:15 am

ja w kuchni arabskiej jestem jeszcze zielona..ale muszę poeksperymentować 🙂
bardzo fajną bazę przepisów zebrałaś.

Odpowiedz
Karamella 06/04/2013 - 7:50 pm

Kochana,dopatrzylam sie jednego bledu w nazwie mojej potrawy-powinno byc "mahshy"…bo "mashy" po arabsku znaczy co innego:)))

Odpowiedz
Marzena i Hassan o arabskich smakach i aromatach 07/04/2013 - 10:03 am

Cóż za piękny zbiór przepisów! Gratulujemy wszystkim uczestnikom miłości do kuchni arabskiej, inwencji i zaangażowania w tę akcję. A zwycięzców (i nie tylko) serdecznie zapraszamy do nas na zakupy – arabskie smaki i aromaty czekają na Was 🙂
Malwinna – wielkie dziękujemy za współpracę, zaangażowanie i Twoją miłość do arabskiego gotowania, która owocuje takim bogatym podsumowaniem. Sama bardzo chętnie wypróbuję niektóre przepisy z tegorocznej akcji. Cieszę się, że możemy się od siebie uczyć 🙂 Jeszcze raz – gratulujemy i dziękujemy!

Odpowiedz
Malwina 08/04/2013 - 12:35 pm

Marzenko, raz jeszcze dziękuję Ci za wsparcie w tegorocznej akcji 🙂

Odpowiedz
qualietta 07/04/2013 - 10:19 am

Było mi bardzo miło wziąć udział w tej akcji.

Odpowiedz
Iza 07/04/2013 - 5:04 pm

Podsumowanie imponujące. Cieszę się że mogłam wziąć udział w akcji. Będę teraz miała sporo nowych ciekawych przepisów do spróbowania. Brawo.

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 08/04/2013 - 9:12 am

Tyle nowych przepisów do wypróbowania, super!
Cieszę się, że chlebki smakowały:)
Z niecierpliwością czekam na kolejne wydanie Festiwalu.
Pozdrowienia!

Odpowiedz
zufik 13/05/2013 - 4:11 pm

Baner wklejam jako ściągę, choć nie brałam udziału, gdzie ja byłam??!:)

Odpowiedz
Malwina 14/05/2013 - 5:05 am

Zapraszam do udziału w przyszłym roku 🙂

Odpowiedz
majka 06/03/2014 - 11:14 am

Niestety nie znalazlam w podsumowaniu mojego przepisu…. 🙁

http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.de/2014/02/kuskus-z-kalafiorem-serem-halloumi-i_6.html

Odpowiedz
Malwina 06/03/2014 - 11:15 am

Majka, spokojnie, to ubiegłoroczne podsumowanie. Podsumowanie IV edycji Festiwalu pojawi się jutro na blogu 🙂

Odpowiedz
majka 06/03/2014 - 11:57 am

Ale ze mnie gapa ha ha …. 🙂 Wybacz, jestem niezle zakrecona :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies