Minestrone z brokułem i cukinią

przez Malwina
Zupa minestrone przepis

W kolejnej odsłonie wspólnego pichcenia mieliśmy ugotować wiosenne minestrone. Wprawdzie wiosny w dalszym ciągu nie widać, ale na talerzu możemy sobie zaserwować odrobinę zieleni. Zielonym akcentem w mojej zupie są brokuły, cukinia, seler naciowy i pesto genovese. Zupa jest lekka i jednocześnie pożywna za sprawą dodatku makaronu. Razem ze mną minestrone przygotowali: Maggie, Mirabelka, Paszczak i Wojciech.

Minestrone przepis

MINESTRONE Z BROKUŁEM I CUKINIĄ

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekany w mniejsze kawałki
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 200 g różyczek brokuła
  • 100 g drobnego makaronu (u mnie conchiglie)
  • 1-2 łyżki pesto genovese
  • parmezan do posypania zupy
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, marchew, seler, smażymy mieszając przez minutę. Patelnię przykrywamy pokrywką (nie całkowicie) i dusimy warzywa na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 10-15 minut (aż będą miękkie). Zdejmujemy pokrywkę, wrzucamy czosnek, smażymy mieszając przez 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy cukinię, makaron i brokuła. Gotujemy dalej przez 5-10 minut, aż makaron będzie al dente a warzywa ugotowane*. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i mieszamy. Zupę rozlewamy do głębokich talerzy, podajemy posypaną wiórkami parmezanu. 
Czas przygotowania: 30 minut.

*makaron możecie ugotować osobno i dodać do zupy

Zupa z cukinią przepis

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Anonimowy 04/04/2013 - 5:18 pm

też nieźle 🙂

Odpowiedz
Kamciss 04/04/2013 - 5:25 pm

Wygląda cudownie 🙂

Odpowiedz
Misia 04/04/2013 - 5:30 pm

Taka zupka, to samo zdrowie 🙂 Super!:)

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 04/04/2013 - 5:33 pm

Poproszę o talerz tej pięknej i na pewno pysznej zupy, a zdjęcia jak zwykle przemawiają do wyobraźni mojego podniebienia:)pozdrawiam.

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 04/04/2013 - 5:33 pm

Poproszę o talerz tej pięknej i na pewno pysznej zupy, a zdjęcia jak zwykle przemawiają do wyobraźni mojego podniebienia:)pozdrawiam.

Odpowiedz
przecinkowa 04/04/2013 - 6:32 pm

taka wersja tej zupy mi się bardzo podoba 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 04/04/2013 - 7:01 pm

lubię zupy z dodatkiem brokuła 🙂

Odpowiedz
asia_2105 04/04/2013 - 7:34 pm

uwielbiam brokuły w każdej postaci, więc i ta potrawa na pewno mi posmakuje 🙂 jutro wypróbuję przepisik 🙂

Odpowiedz
Majana 04/04/2013 - 7:36 pm

Cudne zdjęcia. Z brokułem także mi się bardzo podoba! 🙂

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 05/04/2013 - 1:26 am

Uwielbiam takie zupy. Sa kolorowe i niesamowicie smakuja. Pyszota. Sciskam Ilona

Odpowiedz
teenager ;) 05/04/2013 - 3:18 am

pyszna i zdrowa warzywna zupka – i like it ! 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 05/04/2013 - 4:54 am

Brzmi pysznie ;D

Odpowiedz
Paulina Podgórska 05/04/2013 - 6:33 am

rozgrzewająca zupa pełna witamin pochodzących z warzyw to idealna propozycja na to co dzieję się za oknem. 🙂

Odpowiedz
Kamila 05/04/2013 - 6:51 am

Pycha, tęsknię za tymi smakami!

Odpowiedz
Antenka 05/04/2013 - 7:27 am

ooo ta zupka tez wygląda pyszniutko!:) z chęcią na nia wpadnę

Odpowiedz
JustInka 05/04/2013 - 12:27 pm

Oj ja jako fanka zup uwielbiam każda odsłonę minestrone 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/04/2013 - 1:43 pm

Niezwykle smakowita i wiosenna zupa:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies