Sałatki na bazie kaszy kuskus w klimacie kuchni marokańskiej są jednymi z bardziej lubianych przez mojego Połówka. Połączenie wytrawnych składników z bakaliami nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli jednak nie oponujecie przez tego typu daniami, polecam Wam przygotować tę oto sałatkę. To cudowne zestawienie smaku słodkiego, ostrego i kwaśnego.
SAŁATKA Z KUSKUSEM I FASZEROWANYM KURCZAKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 200 g kaszy kuskus
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- pół długiego ogórka
- pół dużej czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- 1/8 szklanki migdałów bez skórki
- 1 mała chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 filet z kurczaka, faszerowany śliwką
- dressing: 5 łyżek oliwy EV, 3 łyżki soku z cytryny, 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy ze skórki ogórka, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę. Migdały prażymy na suchej patelni, siekamy w mniejsze kawałki (można użyć płatków migdałów). Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Upieczony filet kroimy w plastry. Gotowy kuskus spulchniamy widelcem, dodajemy do niego wszystkie warzywa i migdały. Łączymy składniki dressingu, zalewamy nim kuskus i mieszamy. Sałatkę rozkładamy pomiędzy 4 talerze, na każdej porcji układamy kilka plastrów kurczaka.
Czas przygotowania: 40 minut.
6 komentarzy
Jak dla mnie idealne!
bardzo fajna ta sałatka , dawno nie jadłam tej kaszy ;D pysznie skomponowany obiad , po prostu palce lizać ;D
pięknie wygląda zwłaszcza ten kurczak faszerowany:)
Bardzo smakowita sałatka, dawno nie jadłam kuskusa:) pozdrawiam
?????? hmmm jest tu pewna nieścisłość , to nie jest kurczak faszerowany tylko filet z kurczaka , można to nazwać roladką z kurczaka, ale na pewno nie kurczakiem faszerowanym.
Sorry za uwagę ,ale to ''choroba zawodowa'' .
Nie mam nic przeciwko "chorobom zawodowym" 🙂 Nie każdemu w końcu musi wszystko odpowiadać.