Sałatka z kuskusem i faszerowanym kurczakiem

przez Malwina

Sałatki na bazie kaszy kuskus w klimacie kuchni marokańskiej są jednymi z bardziej lubianych przez mojego Połówka. Połączenie wytrawnych składników z bakaliami nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli jednak nie oponujecie przez tego typu daniami, polecam Wam przygotować tę oto sałatkę.   To cudowne zestawienie smaku słodkiego, ostrego i kwaśnego.


SAŁATKA Z KUSKUSEM I FASZEROWANYM KURCZAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • pół długiego ogórka
  • pół dużej czerwonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • 1/8 szklanki migdałów bez skórki
  • 1 mała chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 filet z kurczaka, faszerowany śliwką
  • dressing: 5 łyżek oliwy EV, 3 łyżki soku z cytryny, 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy ze skórki ogórka, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę. Migdały prażymy na suchej patelni, siekamy w mniejsze kawałki (można użyć płatków migdałów). Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Upieczony filet kroimy w plastry. Gotowy kuskus spulchniamy widelcem, dodajemy do niego wszystkie warzywa i migdały. Łączymy składniki dressingu, zalewamy nim kuskus i mieszamy. Sałatkę rozkładamy pomiędzy 4 talerze, na każdej porcji układamy kilka plastrów kurczaka. 

Czas przygotowania: 40 minut.

    (III Festiwal Kuchni Arabskiej
    6 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    6 komentarzy

    Bo(ro)n Appétit 26/03/2013 - 11:17 am

    Jak dla mnie idealne!

    Odpowiedz
    teenager ;) 26/03/2013 - 2:30 pm

    bardzo fajna ta sałatka , dawno nie jadłam tej kaszy ;D pysznie skomponowany obiad , po prostu palce lizać ;D

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 26/03/2013 - 3:39 pm

    pięknie wygląda zwłaszcza ten kurczak faszerowany:)

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 27/03/2013 - 1:36 pm

    Bardzo smakowita sałatka, dawno nie jadłam kuskusa:) pozdrawiam

    Odpowiedz
    Anonimowy 27/03/2013 - 5:28 pm

    ?????? hmmm jest tu pewna nieścisłość , to nie jest kurczak faszerowany tylko filet z kurczaka , można to nazwać roladką z kurczaka, ale na pewno nie kurczakiem faszerowanym.
    Sorry za uwagę ,ale to ''choroba zawodowa'' .

    Odpowiedz
    Malwina 27/03/2013 - 5:43 pm

    Nie mam nic przeciwko "chorobom zawodowym" 🙂 Nie każdemu w końcu musi wszystko odpowiadać.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies