Mazurek z mrarcepanem |
Po mazurku makowym i mazurku kajmakowym, przyszła pora na mazurek czekoladowy. Ten mazurek łączy w sobie wiele pysznych smaków. Na kruchym spodzie znajduje się śliwkowy dżem, masa marcepanowa i czekoladowy ganache. Możecie użyć dowolnej ulubionej konfitury lub dżemu, w ten sposób za każdym razem otrzymacie inne ciekawe połączenie smakowe. W pierwotnym zamyśle w mazurku miała się znaleźć konfitura z pomarańczy, ale niestety po jej zapasach zostało już tylko wspomnienie.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
MAZUREK CZEKOLADOWY Z MARCEPANEM
Składniki (na foremkę 20cm x 20 cm):
[przepis własny]
- ciasto kruche: 250 g mąki, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g dżemu (u mnie śliwkowy)*
- 200 g masy marcepanowej
- czekoladowy ganache: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę łączymy z solą, proszkiem, dodajemy cukier, posiekane masło i jajko. Szybko zagniatamy ciasto dodając do niego 1-2 płaskie łyżki śmietany. Formujemy je w kulę i odkładamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. Blachę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru). Wylepiamy nim dno formy. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 175 stopni. Upieczony i przestudzony spód smarujemy dżemem, następnie układamy warstwę rozwałkowanego marcepanu. Przygotowujemy czekoladowy ganache: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i kremówkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstałą polewą smarujemy ciasto. Za pomocą wykałaczki można zrobić na cieście nieregularne esy floresy. Ciasto ozdobiłam jajeczkami z masy marcepanowej, którą wcześniej zabarwiłam. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, by ganache zgęstniał.
*możecie użyć innego ulubionego dżemu, dobrze sprawdzi się dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki, wiśniowy, pomarańczowy
**został mi kawałek ciasta, rozwałkowałam je na 3 mm, wycięłam foremką ciasteczka i piekłam razem z mazurkiem (wyjęłam je po około 12 minutach).
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
Mazurek z marcepanem |
10 komentarzy
Cudowny. Z marcepanem to po prostu pychotka!:)
Z marcepanem musi być pyszny! 🙂
zjadłabym 🙂
pyszny:)
Znakomity!
Jest wspaniały 🙂 lubię takie połączenia!
Bardzo bogaty – i na pewno bardzo pyszny.
Ostatnio zaczynam przekonywać się do marcepana …. kiedyś go nie cierpiałam:) … fajne połączenie smaków …no i ten ganache na wierzchu:)
Ja uwielbiam z marcepanem, ale musiałam przekonywać się do niego kilka lat. Jutro będę robić swój ulubiony z konfiturą różaną i marcepanem. Szkoda, że już nie trafi na bloga :/
Z pozdrowieniami,
Agata
u nas w domu nigdy nie piekło się mazurków;) ten wygląda pięknie:D