Mazurek czekoladowy z marcepanem

przez Malwina
Przepis na mazurek czekoladowy
Mazurek z mrarcepanem

Po mazurku makowym i mazurku kajmakowym, przyszła pora na mazurek czekoladowy. Ten mazurek łączy w sobie wiele pysznych smaków. Na kruchym spodzie znajduje się śliwkowy dżem, masa marcepanowa i czekoladowy ganache. Możecie użyć dowolnej ulubionej konfitury lub dżemu, w ten sposób za każdym razem otrzymacie inne ciekawe połączenie smakowe. W pierwotnym zamyśle w mazurku miała się znaleźć konfitura z pomarańczy, ale niestety po jej zapasach zostało już tylko wspomnienie.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Mazurek czekoladowy przepis
MAZUREK CZEKOLADOWY Z MARCEPANEM

Składniki (na foremkę 20cm x 20 cm):
[przepis własny]

  • ciasto kruche: 250 g mąki, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g dżemu (u mnie śliwkowy)*
  • 200 g masy marcepanowej
  • czekoladowy ganache: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę łączymy z solą, proszkiem, dodajemy cukier, posiekane masło i jajko. Szybko zagniatamy ciasto dodając do niego 1-2 płaskie łyżki śmietany. Formujemy je w kulę i odkładamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. Blachę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru). Wylepiamy nim dno formy. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 175 stopni. Upieczony i przestudzony spód smarujemy dżemem, następnie układamy warstwę rozwałkowanego marcepanu. Przygotowujemy czekoladowy ganache: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i kremówkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstałą polewą smarujemy ciasto. Za pomocą wykałaczki można zrobić na cieście nieregularne esy floresy. Ciasto ozdobiłam jajeczkami z masy marcepanowej, którą wcześniej zabarwiłam. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, by ganache zgęstniał. 

*możecie użyć innego ulubionego dżemu, dobrze sprawdzi się dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki, wiśniowy, pomarańczowy
**został mi kawałek ciasta, rozwałkowałam je na 3 mm, wycięłam foremką ciasteczka i piekłam razem z mazurkiem (wyjęłam je po około 12  minutach).

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

Mazurek z marcepanem przepis

Przepisy na mazurek wielkanocny
Mazurek z marcepanem

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Majana 26/03/2013 - 6:08 pm

Cudowny. Z marcepanem to po prostu pychotka!:)

Odpowiedz
Agnieszka 26/03/2013 - 6:25 pm

Z marcepanem musi być pyszny! 🙂

Odpowiedz
me. 26/03/2013 - 8:09 pm

zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 26/03/2013 - 8:31 pm

pyszny:)

Odpowiedz
Kamila 27/03/2013 - 7:31 am

Znakomity!

Odpowiedz
pieczarka mySia 27/03/2013 - 10:21 am

Jest wspaniały 🙂 lubię takie połączenia!

Odpowiedz
Maggie 27/03/2013 - 10:43 am

Bardzo bogaty – i na pewno bardzo pyszny.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/03/2013 - 1:49 pm

Ostatnio zaczynam przekonywać się do marcepana …. kiedyś go nie cierpiałam:) … fajne połączenie smaków …no i ten ganache na wierzchu:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/03/2013 - 11:25 am

Ja uwielbiam z marcepanem, ale musiałam przekonywać się do niego kilka lat. Jutro będę robić swój ulubiony z konfiturą różaną i marcepanem. Szkoda, że już nie trafi na bloga :/

Z pozdrowieniami,

Agata

Odpowiedz
Paulina 28/03/2013 - 4:26 pm

u nas w domu nigdy nie piekło się mazurków;) ten wygląda pięknie:D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies