Klopsiki z pieprzem syczuańskim

przez Malwina
Klopsiki z pieprzem syczuańskim
Dziś dla odmiany klopsiki w azjatyckim stylu. Są lekkie i orzeźwiające za sprawą imbiru i pieprzu syczuańskiego. Podałam do nich surówkę z ogórka i rzodkiewki oraz dip jogurtowy z dodatkiem miodu. Klopsiki możecie tradycyjnie usmażyć lub jeśli dbacie o linię, upiec je w piekarniku. 

KLOPSIKI Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 3-centymetrowy kawałek  imbiru, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • jajko lub żółtko plus kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie)
  • sos jogurtowy z miodem: 150 ml naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka octu ryżowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy, sól do smaku (wszystkie składniki łączymy ze sobą)
  • sałatka: 1 długi ogórek (obrany i posiekany w plastry), 2 duże pęczki rzodkiewki (posiekane w plastry), 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 ząbek czosnku (wszystkie składniki łączymy, odstawiamy na 15 minut)
Pieprz prażymy na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund. Ucieramy w moździerzu. Mięso łączymy z sosem sojowym, pieprzem syczuańskim, imbirem, czosnkiem, pastą chili i sosem sojowym. Dodajemy do całe jajko lub żółtko oraz kilka łyżek bułki tartej, dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy 16 klopsików. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż ładnie się zrumienią.
Klopsiki podajemy z sosem oraz surówką z ogórka i rzodkiewki. 

Czas przygotowania: 15 minut.

* jeśli dbacie o formę upieczcie klopsiki w piekarniku (temp. 180 stopni 20-25 minut) na ruszcie. Na zdjęciach znajdują się klopsiki pieczone w piekarniku.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Maggie 20/03/2013 - 11:04 am

Sama nie wiem, czy bardziej podobaja mi sie klopsiki, czy ta lekka salatka 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/03/2013 - 2:18 pm

pięknie podane:) aż chce się je zjeść:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/03/2013 - 2:50 pm

W kuchni azjatyckiej jestem noga, więc będę się od Ciebie uczyć! 🙂 Te klopsiki wyglądają naprawdę pysznie!

Odpowiedz
Kasia 20/03/2013 - 3:19 pm

mój Połówek ostatnio zasmakował się w klopsikach szwedzkich 🙂 a że uwielbiamy kuchnię azjatycką, te klopsiki wydają się być wspaniałą nową propozycją klopsików 🙂 mam nadzieję, że kiedy wreszcie wrócę do pichcenia i blogowania, zrobię te klopsiki. Pozdrowienia Malwino!

Odpowiedz
Anonimowy 20/03/2013 - 3:53 pm

Ooo Tak! Brawa:)Pozdrawiam sedecznie

Odpowiedz
MartynCia ^^ 21/03/2013 - 10:07 pm

o, też mam ten pieprz, z ochotą skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 23/03/2013 - 1:10 pm

Pysznie wyglądająś:) bardzo lubimy klopsiki:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies