Mazurek makowy

przez Malwina
Przepis na mazurek makowy
Mazurek makowy

W moim domu Mama zawsze na Wielkanoc piekła mazurki. Obok popularnego mazurka na kruchym spodzie z polewą czekoladową, zawsze pojawiał się mazurek makowy na białkach. Będąc dzieckiem bardzo lubiłam to ciasto. Mama najczęściej ozdabiała je roztopioną czekoladą, ja tym razem postanowiłam posmarować jego wierzch masą kajmakową. Piekę go także latem, wówczas na wierzchu ciasta zamiast polewy układam sezonowe owoce i zalewam galaretką. 
Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Nie musicie także posiadać wagi kuchennej, wystarczy Wam szklanka, za pomocą której będziecie odmierzać składniki. Jeśli nie lubicie kremów maślano-budyniowych, pomińcie etap przekładania ciasta. Bez kremu będzie równie pyszne! Mam nadzieję, że i Wy pokusicie się o upieczenie takiego mazurka na tegoroczną Wielkanoc. 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Mazurek majowy przepis

MAZUREK MAKOWY

Składniki (na dużą blachę):

  • 1 szklanka białek (około 8-10 białek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka mąki*
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem: 2 szklanki mleka, 250 g masła, 2 łyżki mąki, 10 łyżek wiórków kokosowych, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 żółtko (opcjonalnie), 1 szklanka cukru pudru
  • do dekoracji: masa kajmakowa** lub polewa czekoladowa, ulubione bakalie (u mnie morele i orzeszki piniowe)
Mazurek: Masło rozpuszczamy, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy piana z białek będzie sztywna, dodajemy cukier w kilku partiach i miksujemy do momentu, gdy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne w masie. Wsypujemy stopniowo mak i mieszamy delikatnie łyżką z  białkami. Kolejno wlewamy stopione masło, delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy w 3 partiach przesianą wcześniej mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Uważamy, by piana nie opadła. Dużą blachę*** wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Patyczek wbity w upieczone ciasto będzie suchy po wyjęciu (warto sprawdzić ciasto po 20 minutach, u mnie piekło się dość szybko). Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Na tym etapie możemy poprzestać i ozdobić mazurek polewą czekoladową lub kajmakiem oraz ulubionymi bakaliami. Ciasto możemy też przełożyć kremem. 
Krem: do 1 szklanki mleka dodajemy mąkę i wiórki, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Drugą szklankę mleka umieszczamy w garnku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mieszankę z mąką i wiórkami. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie przejmujcie się, jeśli nie będzie bardzo gęsta. Po ostudzeniu jeszcze bardziej zgęstnieje). Masę zestawiamy z ognia, dodajemy ekstrakt, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem (jeśli używamy) na kremową i puszystą masę. Dodajemy do niej po łyżce masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Przestudzony mazurek kroimy wzdłuż na pół, przekładamy kremem. Dekorujemy według uznania. 
* Mama piecze to ciasto zawsze na krupczatce, ja użyłam mąki tortowej. 
**masę kajmakową przed wyłożeniem na ciasto podgrzewamy, wówczas łatwiej można nią posmarować wierzch ciasta. Po udekorowaniu ciasta należy je wstawić do lodówki, by kajmak lub polewa stężały. 
*** piekłam ciasto w dwóch kwadratowych formach o boku 20 cm. Ciasto było przez to troszkę niższe. Zamiast kroić ciasto na pół, położyłam jeden blat na drugim.

Czas przygotowania: 50 minut.

Mazurek z makiem i kremem
Mazurek makowy

36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

GrowingUp 18/03/2013 - 6:05 pm

Obłęd<3!

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 18/03/2013 - 6:21 pm

Wygląda obłędnie:)

Odpowiedz
Gosia 18/03/2013 - 6:24 pm

Malwino! Taki mazurek to dla mnie zupełna nowość i zaskoczenie (oczywiście pozytywne). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kamciss 18/03/2013 - 6:32 pm

Idealny 🙂

Odpowiedz
Smakowy Raj - Olinka 18/03/2013 - 6:33 pm

piękny mazurek i na pewno bardzo smaczny :)))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj

Odpowiedz
deserowo 18/03/2013 - 6:33 pm

pięknie wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2013 - 6:41 pm

W miejscu gdzie opisujesz jak zrobić krem powinno być drugą szklankę MLEKA zagotowujesz nie mąki:P

Odpowiedz
Malwina 18/03/2013 - 7:22 pm

Dziękuję za czujne oko 🙂

Odpowiedz
kuchcikOla 18/03/2013 - 7:00 pm

a u mnie nie ma zwyczaju pieczenia na święta mazurka. są wszelkie inne ciasta, ale mazurka nie ma 🙁 W tym roku na pewno pojawi się na stole! i to dzięki Tobie 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/03/2013 - 8:54 pm

Zachęcam do wypróbowania przepisu. Na dniach pojawią się jeszcze dwa przepisy na mazurki: kajmakowo-migdałowy dla leniwych i mazurek na kruchym spodzie z marcepanem i śliwkami 🙂

Odpowiedz
kuchcikOla 19/03/2013 - 4:14 pm

będę czekać 🙂

Odpowiedz
Majana 18/03/2013 - 7:04 pm

Piękne ciasto! Choć jak na mazurek dość wysokie, ale śliczne po prostu 🙂
pozdrowienia :*

Odpowiedz
cukrowawrozka 18/03/2013 - 7:08 pm

A ja podobne ciasto w formie babki zawsze piekłam.. a tu mazurek! Ślicznie wygląda. 😀

Odpowiedz
Ola 18/03/2013 - 7:21 pm

wygląda przepięknie 🙂 bardzo świątecznie 🙂

Odpowiedz
misiask 18/03/2013 - 7:42 pm

wygląda rzeczywiście obłędnie 🙂 aż muszę przetestować ten przepis przy najbliższej okazji

Odpowiedz
kulinarne-smaki 18/03/2013 - 7:51 pm

super, fantastyczny

Odpowiedz
Justyna Bąk 18/03/2013 - 8:31 pm

świetnie wygląda, bardzo lubię ciasta z makiem:)

Odpowiedz
Gabi Po Prostu 18/03/2013 - 8:40 pm

mmmm moja babcia go robiła. tylko ze na górę dawała warstwę tej samej masy co w środku i układała wzorki z rodzynek .

Odpowiedz
Gary Michy 18/03/2013 - 8:48 pm

Mazurek wygląda obłędnie i ten mak .. uwielbiam! Serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy na mojej akcji na durszlaku ,,Żurek czy Mazurek!?'' http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zurek-czy-mazurek będę zaszczycona Twoim wpisem 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Sisters4cooking 18/03/2013 - 8:56 pm

Smakowicie wygląda ten Twój mazurek!

Odpowiedz
teenager ;) 19/03/2013 - 4:26 am

znakomity *-*

Odpowiedz
Kamila 19/03/2013 - 6:32 am

Smakowite, dobry sposób na wykorzystanie białek! Pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 19/03/2013 - 9:16 am

bardzo ładny i na pewno pyszny!!!

Odpowiedz
siankoo 19/03/2013 - 9:26 am

super się preznetuje, aż mam ochotę zrobić mazurek, choć u mnie w domu jakoś nie tradycji ich pieczenia 😉

Odpowiedz
Agnieszka 19/03/2013 - 4:38 pm

Bardzo mi się podoba taki makowy mazurek 🙂

Odpowiedz
Marzena 20/03/2013 - 4:45 am

Oh takiego to jeszcze ani nie widzialam ani nie jadlam:) Pieknie sie prezentuje Malwinko!:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/03/2013 - 2:55 pm

Zachwycam się tym mazurkiem już od paru dni! A że bardzo lubię ciasta z makiem, to chyba kiedyś zdecyduję się go zrobić. Przepis jest naprawdę ciekawy, a białek u mnie zawsze pod dostatkiem 🙂

Odpowiedz
gin 20/03/2013 - 5:56 pm

Boskie! Mi się mazurki kojarzą z płaskimi ciastami – Twój bardziej przypomina tort 🙂

Odpowiedz
Joon 21/03/2013 - 7:08 pm

Nietypowy ten mazurek, taki wysoki… Chyba sama bym mazurkiem go nie nazwała 😉 Choć nieważnie jak się nazywa, istotne, że pięknie się prezentuje i pewnie jest pyszny! 🙂

Pozdrawiam,
zamiastczekoladek.blogspot.com

Odpowiedz
pieczone truskawki 24/03/2013 - 8:16 am

Piękne zdjęcia i obłędne ciasto!

Odpowiedz
Orkiszowa Kuchnia Anny 24/03/2013 - 4:02 pm

Jestem pod wrażeniem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2013 - 12:37 pm

w jakiej blaszce najlepiej upiec ??

Odpowiedz
Malwina 25/03/2013 - 12:44 pm

W klasycznej dużej prostokątnej blasze do pieczenia (ma wymiary 23 cm na bodajże 36-37 cm)

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2014 - 10:59 am

To ciasto można określić jako Poezję Smaku..! Naprawdę godne polecenia.

Odpowiedz
Damia 28/03/2018 - 4:46 pm

Chciałabym zrobić takie ciasto, ale co zrobić potem z 8 żółtkami ;( Sugestie?

Odpowiedz
Malwina 29/03/2018 - 2:06 pm

Proszę zrobić ciasto kruche i zamrozić. Ewentualnie lemon curd (przepis jest na blogu). Można go również mrozić.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies