Jajka faszerowane pieczarkami

przez Malwina
Jajka z pieczarkami przepis
Jajka faszerowane pieczarkami
W kolejnej odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów zapraszam Was ja jajka faszerowane pieczarkami. Są nie tylko  fajną przekąską podczas spotkań ze znajomymi, ale i smacznym pomysłem na rozpoczęcie dnia. W rodzinie mojego Połówka pojawiają się zawsze na stole podczas śniadania wielkanocnego. 

Polecam Wam także jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka z farszem z pieczarek przepis

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #18

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g pieczarek
  • 2 czubate łyżeczki majonezu*
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta  wędzonej papryki
  • do posypania: tarty na drobnych oczkach żółty ser (u mnie grana padano)**
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, rozgniatamy przy pomocy widelca. Pieczarki myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam oliwy i masła). Smażymy pieczarki przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia). Do pieczarek dodajemy żółtka, majonez, słodką paprykę, natkę pietruszki. Całość mieszamy. Jeśli masa jest nadal zbyt sucha, dodajemy odrobinę więcej majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem, na każdym jajku umieszczamy odrobinę tartego sera. Podajemy zaraz po przygotowaniu. 
* jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii, użyjcie majonezu z awokado
** użyjcie ulubionego sera żółtego, ja często do tych jajek używam cheddara lub ementalera

Czas przygotowania: 20 minut.

Przepis na jajka faszerowane
Jajka faszerowane pieczarkami
Inne propozycje na smaczne śniadania znajdziecie w dziale
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Bąk 17/03/2013 - 7:44 am

smacznie wyglądają, chętnie bym je spróbowała:)

Odpowiedz
Gabi Po Prostu 17/03/2013 - 8:24 am

uwielbiam jajka nadziewane pieczarkami.

Odpowiedz
teenager ;) 17/03/2013 - 10:25 am

mmm takich jajuszek jeszcze nie jadłam ,ciekawy ten farsz 😉

Odpowiedz
Marzena 17/03/2013 - 11:44 am

Jak dawno nie jadłam takich jajek:-) Och zjadłabym teraz, mimo, że jestem po śniadaniu:-) Miłej niedzieli:-)!

Odpowiedz
Agnieszka 17/03/2013 - 12:24 pm

Jajka faszerowane pieczarkami – obowiązkowo na moim stole w święta 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 17/03/2013 - 6:31 pm

bardzo apetyczne jajo 🙂

Odpowiedz
kaśka lewandowska 18/03/2013 - 2:26 pm

wygląda obiecująco 🙂 apetycznie Tu u Ciebie 🙂 zostałaś obserwowana:P pozdrawiam i zapraszam do mnie:* bibelotyiszpargaly.blogspot.com

Odpowiedz
Majana 18/03/2013 - 5:18 pm

Lubię takie jajeczka 🙂 Zrobiło się ciut świątecznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/03/2013 - 10:46 am

Malwi bardzo lubię faszerowane jajka, a także połaczenie jaj i pieczarek:) Pysznie dziś u Ciebie:) Buziak

Odpowiedz
Katarzyna B 19/03/2013 - 6:45 pm

ostatnio zastanawiałam się co zrobić z pieczarkami, które zalegają mi w lodówce… już wiem:) bardzo ciekawy pomysł i jak pysznie wygląda:) dla mnie bomba!

Odpowiedz
codojedzenia 28/03/2013 - 5:42 pm

Uwielbiam jajka pod kazda postacia, a takie faszerowane…mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies