Tagine z kurczakiem, marchewką i ciecierzycą

przez Malwina

Nie byłabym sobą, gdybym na III Festiwal Kuchnia Arabskiej nie przygotowała tego dania. Na blogu prezentowałam Wam już kilka moich wariacji na temat tagine z drobiem (tagine z daktylami i miodem, tagine z orzeszkami piniowymi, tagine z brzoskwiniami). Tym razem do dania nie dodawałam żadnych suszonym owoców. Swoją lekką nutę słodyczy zawdzięcza marchewce, lasce cynamonu i odrobinie miodu. Pikantnym akcentem potrawy jest domowa pasta harissa. 

Przepis bierze udział w akcji Andrzeja i Irenki- W widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. 


TAGINE Z KURCZAKIEM, CIECIERZYCĄ I MARCHEWKĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepsi własny]

  • 1 mała cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w plastry
  • 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300 g), pokrojona w kostkę
  • 200 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 150-200 ml bulionu drobiowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (użyłam lipowego)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania:posiekana natka pietruszki
  • do podania: ugotowana kasza kuskus lub bulghur
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę,czosnek i marchew, smażymy 3 minuty. Dodajemy kurczaka, obsmażamy go ze wszystkich stron. Wlewamy pomidory i około 150 ml bulionu. Dodajemy miód, laskę cynamonu, kmin, kolendrę, imbir, pastę harissa. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut, aż marchew będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy dodatkowym bulionem. Pod koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę, chwilkę podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy z ugotowaną kaszą kuskus.

Czas przygotowania: 40 minut.

(III Festiwal Kuchni Arabskiej
11 komentarzy
2

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 12/03/2013 - 6:02 pm

Bardzo ciekawa propozycja 🙂 Ile należy dodać ciecierzycy?

Odpowiedz
Malwina 12/03/2013 - 6:54 pm

Dziękuję za czujne oko, już dopisałam:)

Odpowiedz
nuovana 12/03/2013 - 7:07 pm

wspaniałe danie, dodatek miodu lipowego sprawił, że zapisałam do 'must do'

Odpowiedz
Kamciss 12/03/2013 - 7:32 pm

Pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Kamila 12/03/2013 - 8:06 pm

Pyszna wersja, już lubię!

Odpowiedz
Justyna Bąk 12/03/2013 - 8:15 pm

bardzo ciekawa propozycja:)

Odpowiedz
teenager ;) 13/03/2013 - 3:54 am

mmm pysznie ! nie ma to jak dobry kurczakowy obiadek ;D

Odpowiedz
wykrywacz smaku 13/03/2013 - 10:50 am

w sam na rozgrzewkę przy tym nawrocie zimy!

Odpowiedz
Dominika 13/03/2013 - 2:25 pm

Idealnie wpisuje się w moje ostatnie smakowe wspomnienia 🙂
Póki co czekam aż mi się zakiszą cytryny…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/03/2013 - 11:05 am

Świetne , rozgrzewające danie … na tę zimę za oknem:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Studnia Miodu 16/03/2013 - 10:06 am

Marzy mi się takie oryginalne naczynie do przygotowywania tagine.. Przepis zapisuję 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies