To jedna z ulubionych sałatek mojego Połówka. Najczęściej przygotowuje ją na kolację i podaję ze świeżo upieczonym pieczywem. Obowiązkowo musi być jedzona zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I CHORIZO NA CIEPŁO
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 200 g chorizo, pokrojonej w plastry
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 2 małe cebule, posiekane w grubsze piórka
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki octu sherry
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszcz, wrzucamy chorizo, obsmażamy na rumiano przez około 2-3 minuty. Przekładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy paprykę i cebulą, smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy ciecierzycą i wędzoną paprykę, podgrzewamy przez 1-2 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy kiełbasę, natkę, ocet sherry, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem.
Czas przygotowania: 10 minut.
14 komentarzy
Ciecierzyca pyszna jest! Pałam do niej miłością od ostatniego lata 🙂
bardzo lubię chorizo zwłaszcza w zupie:) dla mnie bardzo ciekawe połączenie:)
Wszystko co zawiera chorizo to ja mogłabym na kilogramy. A jeszcze jak tak ładnie wygląda jak Twoje danie 🙂
muszę kiedyś zrobić …:)
Nigdy nie jadłam takiego połączenia składników, więc tym bardziej musze spróbować 😉
wspaniała syta sałatka!
Malwinko,
fajowe połączenie! Można powiedzieć, że prawie wychowałam się na chorizo, a i ciecierzycę bardzo lubię. Szczególnie w hummusie i zupach.
Serdecznie pozdrawiam,
E.
smakowite połączenie! chorizo bardzo pasuje do ciecierzycy 🙂
uwielbiam ciecierzycę i ciągle się jej uczę 🙂
Twój przepis wygląda bosko!
na pewno była pyszna, wygląda super
Sałatka wygląda pięknie, ale nigdzie nie mogę znaleźć octu sherry :/
Rozejrzyj się za nim w większych marketach. Jeśli nie znajdziesz, możesz użyć octu winnego.
Dziękuję za informację, w Almie tudzież Piotrze i Pawle nie mieli sherry niestety ten sam problem mam z wędzoną papryką :/ chyba użyję zwykłej 🙂
Tę wędzoną polecam zakupić mimo wszystko, nadaje świetnego smaku potrawom. Ja ją zamawiam przez Internet (u Skworca, kosztuje około 3 zł za duże opakowanie). Ewentualnie sprawdź w sklepach lokalnych z przyprawami, z pewnością mają ją w swojej ofercie.