Salatka z ciecierzycą i chorizo na ciepło

przez Malwina
To jedna z ulubionych sałatek mojego Połówka. Najczęściej przygotowuje ją na kolację i podaję ze świeżo upieczonym pieczywem. Obowiązkowo musi być jedzona zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła. 

SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I CHORIZO NA CIEPŁO

Składniki (na 4 porcje):

[przepis własny]
  • 200 g chorizo, pokrojonej w plastry
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 2 małe cebule, posiekane w grubsze piórka
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki octu sherry
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszcz, wrzucamy chorizo, obsmażamy na rumiano przez około 2-3 minuty. Przekładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy paprykę i cebulą, smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy ciecierzycą i wędzoną paprykę, podgrzewamy przez 1-2 minuty. Wyłączamy gaz, dodajemy kiełbasę, natkę, ocet sherry, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem.

Czas przygotowania: 10 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Sylvia / Happiness is homemade 11/03/2013 - 6:09 pm

Ciecierzyca pyszna jest! Pałam do niej miłością od ostatniego lata 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 11/03/2013 - 6:27 pm

bardzo lubię chorizo zwłaszcza w zupie:) dla mnie bardzo ciekawe połączenie:)

Odpowiedz
Olka 11/03/2013 - 6:38 pm

Wszystko co zawiera chorizo to ja mogłabym na kilogramy. A jeszcze jak tak ładnie wygląda jak Twoje danie 🙂

Odpowiedz
me. 11/03/2013 - 7:03 pm

muszę kiedyś zrobić …:)

Odpowiedz
Kruszynka 11/03/2013 - 7:08 pm

Nigdy nie jadłam takiego połączenia składników, więc tym bardziej musze spróbować 😉

Odpowiedz
Marta 11/03/2013 - 7:52 pm

wspaniała syta sałatka!

Odpowiedz
Madame Edith 11/03/2013 - 7:59 pm

Malwinko,
fajowe połączenie! Można powiedzieć, że prawie wychowałam się na chorizo, a i ciecierzycę bardzo lubię. Szczególnie w hummusie i zupach.

Serdecznie pozdrawiam,
E.

Odpowiedz
Wiewióra 12/03/2013 - 8:52 am

smakowite połączenie! chorizo bardzo pasuje do ciecierzycy 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/03/2013 - 2:30 pm

uwielbiam ciecierzycę i ciągle się jej uczę 🙂
Twój przepis wygląda bosko!

Odpowiedz
Asia Ś. 12/03/2013 - 3:21 pm

na pewno była pyszna, wygląda super

Odpowiedz
Anonimowy 29/06/2013 - 8:38 am

Sałatka wygląda pięknie, ale nigdzie nie mogę znaleźć octu sherry :/

Odpowiedz
Malwina 29/06/2013 - 11:44 am

Rozejrzyj się za nim w większych marketach. Jeśli nie znajdziesz, możesz użyć octu winnego.

Odpowiedz
Anonimowy 30/06/2013 - 2:11 pm

Dziękuję za informację, w Almie tudzież Piotrze i Pawle nie mieli sherry niestety ten sam problem mam z wędzoną papryką :/ chyba użyję zwykłej 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/06/2013 - 2:50 pm

Tę wędzoną polecam zakupić mimo wszystko, nadaje świetnego smaku potrawom. Ja ją zamawiam przez Internet (u Skworca, kosztuje około 3 zł za duże opakowanie). Ewentualnie sprawdź w sklepach lokalnych z przyprawami, z pewnością mają ją w swojej ofercie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies