Jajko w bułce z pieczarkami i fetą

przez Malwina

Nieodłącznym elementem śniadań, które przygotowuję w weekendy są jajka. Można podać je na wiele smacznych sposobów, choćby zapiec w bułce z dodatkiem sera feta, pieczarek i pora. Takie śniadanie zapewni Wam sporą dawkę energii, przy okazji będzie także miłą odmianą dla popularnej jajecznicy czy jajek sadzonych. 

JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE Z PIECZARKAMI I FETĄ 
Śniadanie Mistrzów #17

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 bułki pszenne, np. kajzerki
  • 200 g pieczarek (4 średniej wielkości pieczarki)
  • 80 g pora (biała część), posiekanego w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 90 g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 średniej wielkości jajka
Pieczarki myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie pół na pół oliwa i masło). Wrzucamy pora, czosnek i pieczarki. Smażymy przez 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z serem i natką pietruszki. Ścinamy wierzch 4 bułek. Wyjmujemy miąższ. Bułki faszerujemy masą pieczarkową. Do każdej bułki wbijamy jajko, lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez 20-25 minut, aż białko się zetnie.

Czas przygotowania: 25 minut.

Polecam Wam także wypróbować przepis 
32 komentarze
0

32 komentarze

Agabi 10/03/2013 - 12:54 pm

to są moje smaki. pysznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/03/2013 - 12:55 pm

apetycznie wygląda tylko smacznego życzyć.

Odpowiedz
Justyna Bąk 10/03/2013 - 1:18 pm

fajny pomysł na bułę:) chyba sobie jutro taki zrobię na śniadanie:)

Odpowiedz
Beatrice 10/03/2013 - 1:46 pm

Super pomysł na śniadanko 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 10/03/2013 - 2:21 pm

robiłam ostatnio ale mi sie tak cudownie jajko nie wylało.

Odpowiedz
Roz Airad 10/03/2013 - 3:03 pm

wygląda bajecznie ;d

Odpowiedz
MartynCia ^^ 10/03/2013 - 3:08 pm

mmm, ależ apetycznie podane 🙂

Odpowiedz
me. 10/03/2013 - 3:36 pm

super pomysł 🙂

Odpowiedz
Veggie 10/03/2013 - 3:37 pm

Idealne śniadanie 🙂

Odpowiedz
seledina 10/03/2013 - 3:45 pm

Smakowicie to wygląda, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 10/03/2013 - 4:48 pm

Pysznie, musiałabym tylko pominąć pieczarki, bo nie mogę ich jadać!

Odpowiedz
Malwina 10/03/2013 - 5:39 pm

Zamiast pieczarek możesz użyć papryki, będzie równie smaczne:)

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 10/03/2013 - 6:19 pm

Superśniadoanko!! Na pewno było by smaczne np. z szynką parmeńską, rukolą i serem pleśniowym… 🙂

Odpowiedz
goh. 10/03/2013 - 7:46 pm

gdy zobaczyłam pierwszy raz to jajko w bułce, to bardzo mi się spodobał ten pomysł, ale wersja z pieczarkami – to dopiero jest czad:))) must have!

Odpowiedz
Majana 10/03/2013 - 7:47 pm

Pięknie wygląda i z pewnoscią pyszne jest. 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/03/2013 - 8:06 pm

Ja musiałąbym mieć i ścięte żółtko …ale ja to taki dziwoląg, który nie zje lejącego się żółtka …choc np. surowe żółtko w tiramisu czy innym deserze nie stanowi dla mnie problemu:) … ale taka zapiekana kajzerka to swietny pomysł …i można w nią włożyć wiele innych równie smakowitych rzeczy:)

Odpowiedz
Kamciss 10/03/2013 - 9:57 pm

Jak zawsze pysznie 🙂 uwielbiam jajko w bułce 🙂

Odpowiedz
Nemi 10/03/2013 - 11:20 pm

Kilka dni temu Mr.T upominał się o taką kolację:) Jak dla mnie jedno z lepszych pomysłów na śniadanie/kolację;)

Odpowiedz
Zielaczek 11/03/2013 - 10:11 am

Super pomysł! Ja też podaję w weekendy na śniadanie jajka 🙂

Odpowiedz
JustInka 11/03/2013 - 11:29 am

Kurczę! Za późno przeczytałam i zrobiłam "zwykłe śniadanie"! Jutro bułeczki będą wg. Twojej receptury !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/03/2013 - 2:18 pm

Moje smaki!Super musi smakować 🙂

Odpowiedz
aanetaak 12/03/2013 - 11:16 am

a ja mam pytanie odnośnie bułeczek, czy pieczenie ich jeszcze 20-25 minut ich nie spali? pomysł fantastyczny na śniadanie! pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/03/2013 - 12:14 pm

Bułeczki robią się chrupiące i ta chrupiąca warstwa fajnie komponuje się z miękkim i wilgotnym środkiem. Jeśli chcesz użyć kupnych bułek, wybierz te o zwartym miąższu (poznańskie dobrze się sprawdzą, tzw. dupki)

Odpowiedz
aanetaak 12/03/2013 - 5:58 pm

bardzo dziękuję za odpowiedź, śniadanie wędruje na listę do zrobienia 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Zdrowsza Kuchnia 14/03/2013 - 9:45 pm

Świetny pomysł!

Odpowiedz
Phalange 17/03/2013 - 10:54 am

Bardzo zachęcające są te pieczone jajka. Muszę spróbować.

Odpowiedz
Katarzyna B 19/03/2013 - 6:46 pm

wygląda na prawdę bardzo efektownie… w prosty sposób można zaskoczyć swoich znajomych! super

Odpowiedz
Magducha 01/05/2013 - 10:54 am

Strasznie się napaliłam na to akurat śniadanie i niestety się zawiodłam 🙁 Nie miałam możliwości przypilnować piekarnika, przez co żółtko się zupełnie ścięło i potrawa straciła cały swój urok 🙁 Choć Piękniś i tak twierdzi, że bardzo dobre było 😉

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 10:20 am

Czyli następnym razem musisz być bardziej uważna i nie zostawiać ich bez nadzoru na dłuższy czas.

Odpowiedz
martanovacka 27/10/2013 - 9:19 am

Rewelacja 🙂 U mnie też dziś jajka, ale tradycyjnie – jajeczniczka.

Odpowiedz
Anonimowy 17/02/2014 - 10:21 am

Zachęcona zdjęciami zrobiliśmy z mężem na niedzielne śniadanie, wygląda to na prawdę super, na talerzu prezentuje się wspaniale……ale smak…no niestety nie nasz. Trochę się zawiodłam, ale nie zniechęcam się ….. szukam dalej wśród Twoich przepisów. Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2016 - 2:13 pm

napewno taka zapieczona bula z jajem zagosci na moim sniadanku

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies