Nieodłącznym elementem śniadań, które przygotowuję w weekendy są jajka. Można podać je na wiele smacznych sposobów, choćby zapiec w bułce z dodatkiem sera feta, pieczarek i pora. Takie śniadanie zapewni Wam sporą dawkę energii, przy okazji będzie także miłą odmianą dla popularnej jajecznicy czy jajek sadzonych.
JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE Z PIECZARKAMI I FETĄ
Śniadanie Mistrzów #17
Śniadanie Mistrzów #17
Składniki (na 4 porcje):
- 4 bułki pszenne, np. kajzerki
- 200 g pieczarek (4 średniej wielkości pieczarki)
- 80 g pora (biała część), posiekanego w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki natki pietruszki
- 90 g sera feta, pokruszonego
- sól i pieprz do smaku
- 4 średniej wielkości jajka
Pieczarki myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie pół na pół oliwa i masło). Wrzucamy pora, czosnek i pieczarki. Smażymy przez 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z serem i natką pietruszki. Ścinamy wierzch 4 bułek. Wyjmujemy miąższ. Bułki faszerujemy masą pieczarkową. Do każdej bułki wbijamy jajko, lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez 20-25 minut, aż białko się zetnie.
Czas przygotowania: 25 minut.
Polecam Wam także wypróbować przepis
32 komentarze
to są moje smaki. pysznie:)
apetycznie wygląda tylko smacznego życzyć.
fajny pomysł na bułę:) chyba sobie jutro taki zrobię na śniadanie:)
Super pomysł na śniadanko 🙂
robiłam ostatnio ale mi sie tak cudownie jajko nie wylało.
wygląda bajecznie ;d
mmm, ależ apetycznie podane 🙂
super pomysł 🙂
Idealne śniadanie 🙂
Smakowicie to wygląda, muszę spróbować 🙂
Pysznie, musiałabym tylko pominąć pieczarki, bo nie mogę ich jadać!
Zamiast pieczarek możesz użyć papryki, będzie równie smaczne:)
Superśniadoanko!! Na pewno było by smaczne np. z szynką parmeńską, rukolą i serem pleśniowym… 🙂
gdy zobaczyłam pierwszy raz to jajko w bułce, to bardzo mi się spodobał ten pomysł, ale wersja z pieczarkami – to dopiero jest czad:))) must have!
Pięknie wygląda i z pewnoscią pyszne jest. 🙂
Ja musiałąbym mieć i ścięte żółtko …ale ja to taki dziwoląg, który nie zje lejącego się żółtka …choc np. surowe żółtko w tiramisu czy innym deserze nie stanowi dla mnie problemu:) … ale taka zapiekana kajzerka to swietny pomysł …i można w nią włożyć wiele innych równie smakowitych rzeczy:)
Jak zawsze pysznie 🙂 uwielbiam jajko w bułce 🙂
Kilka dni temu Mr.T upominał się o taką kolację:) Jak dla mnie jedno z lepszych pomysłów na śniadanie/kolację;)
Super pomysł! Ja też podaję w weekendy na śniadanie jajka 🙂
Kurczę! Za późno przeczytałam i zrobiłam "zwykłe śniadanie"! Jutro bułeczki będą wg. Twojej receptury !
Moje smaki!Super musi smakować 🙂
a ja mam pytanie odnośnie bułeczek, czy pieczenie ich jeszcze 20-25 minut ich nie spali? pomysł fantastyczny na śniadanie! pozdrawiam 🙂
Bułeczki robią się chrupiące i ta chrupiąca warstwa fajnie komponuje się z miękkim i wilgotnym środkiem. Jeśli chcesz użyć kupnych bułek, wybierz te o zwartym miąższu (poznańskie dobrze się sprawdzą, tzw. dupki)
bardzo dziękuję za odpowiedź, śniadanie wędruje na listę do zrobienia 🙂 pozdrawiam
Świetny pomysł!
Bardzo zachęcające są te pieczone jajka. Muszę spróbować.
wygląda na prawdę bardzo efektownie… w prosty sposób można zaskoczyć swoich znajomych! super
Strasznie się napaliłam na to akurat śniadanie i niestety się zawiodłam 🙁 Nie miałam możliwości przypilnować piekarnika, przez co żółtko się zupełnie ścięło i potrawa straciła cały swój urok 🙁 Choć Piękniś i tak twierdzi, że bardzo dobre było 😉
Czyli następnym razem musisz być bardziej uważna i nie zostawiać ich bez nadzoru na dłuższy czas.
Rewelacja 🙂 U mnie też dziś jajka, ale tradycyjnie – jajeczniczka.
Zachęcona zdjęciami zrobiliśmy z mężem na niedzielne śniadanie, wygląda to na prawdę super, na talerzu prezentuje się wspaniale……ale smak…no niestety nie nasz. Trochę się zawiodłam, ale nie zniechęcam się ….. szukam dalej wśród Twoich przepisów. Pozdrawiam
napewno taka zapieczona bula z jajem zagosci na moim sniadanku