Tarta czekoladowa z ricottą

przez Malwina

Ten przepis przyda Wam się w sytuacjach kryzysowych, kiedy nie macie zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. Ta prosta czekoladowa tarta jest nie tylko szybka w przygotowaniu ale także niezwykle smaczna. Do jej wykonania potrzebujecie tylko kilka składników. Możecie podać ją z ulubionymi sezonowymi owocami. Z pewnością powtórzę ją latem i ozdobię naszymi pysznymi polskimi truskawkami (pierwszy i ostatni raz kupiłam importowane truskawki poza sezonem). 

Składniki (na formę o średnicy 25 cm):
[przepis własny]

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 jajka
  • 150 ml kremówki+1 łyżeczka cukru pudru+pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • do ozdobienia: truskawki lub inne świeże owoce, np. maliny
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Ricottę miksujemy z cukrem pudrem i czekoladą na gładką masę (w tym momencie warto spróbować masy i dosłodzić wedle preferencji). Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Formę do tarty (najlepiej w wykładanym dnem) wykładamy ciastem francuskim. Dokładnie wylepiamy nim boki i spód formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Do formy przelewamy masę czekoladową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu), pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 15 minut. W trakcie pieczenia masa czekoladowa może zacząć się unosić. Po upieczeniu opadnie. Ciasto studzimy na metalowej kratce. 
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając po koniec cukier oraz ekstrakt. Przekładamy ją do szprycy, ozdabiamy brzegi ciasta. Tartę podajemy z ulubionymi owocami, np. wiśniami, truskawkami, jeżynami, malinami.

Czas przygotowania: 40 minut.

16 komentarzy
0

16 komentarzy

MartynCia ^^ 09/03/2013 - 6:02 pm

zapisuję takie szybkie ciacho!

Odpowiedz
cook and look 09/03/2013 - 6:14 pm

Wspaniale wygląda! Pycha 🙂

Odpowiedz
Kamila 09/03/2013 - 7:45 pm

Ślicznie wygląda, zapewne wyborna!

Odpowiedz
Nemi 09/03/2013 - 8:55 pm

Robi wrażenie:)

Odpowiedz
Roz Airad 09/03/2013 - 8:57 pm

wygląda bajecznie ;D

Odpowiedz
Majana 09/03/2013 - 8:59 pm

Smakowita tarta no i truskawki, mniam 🙂

Odpowiedz
Marzena 10/03/2013 - 3:07 am

Wow faktycznie prosta a wyglada swietnie:) Na szybki deser jak znalazl:)

Odpowiedz
teenager ;) 10/03/2013 - 4:54 am

tarta wyglada idealnie *-*

Odpowiedz
JestSmak 10/03/2013 - 8:14 am

Wygląda fantastycznie, coś czuję, że mój mąż by ją pokochał! Z chęcią wypróbuje ten przepis.

Odpowiedz
Justyna Bąk 10/03/2013 - 8:34 am

takie tarty lubię najbardziej:) pycha:)

Odpowiedz
Beatrice 10/03/2013 - 2:30 pm

Pysznie wygląda, jednak ja poczekam zdecydowanie na polskie truskaweczki 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 11/03/2013 - 9:40 am

Szybkie, piękne i zapewne pyszne ciacho! A truskawki, no cóż… Nie ma lepszych owoców niż sezonowe…

Odpowiedz
JustInka 11/03/2013 - 12:59 pm

Nie dość że musi być pyszne, to jeszcze pięknie wygląda!

Odpowiedz
gin 11/03/2013 - 7:53 pm

Mmm, wygląda cudnie 🙂
A co do truskawek, to się zupełnie nie dziwię…

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 18/05/2013 - 5:37 pm

Ja w tym roku także po raz pierwszy skusiłam się na truskawki z supermarketu. Upiekłam ciasto, z samego rana. Część truskawek została. Po kilku godzinach pokryły się pleśnią…
Po przepis wrócę za jakiś czas, gdy truskawki będą już na grządkach w ogródku 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2016 - 2:21 pm

zrobiłam przed chwilą, zaraz spróbujemy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies