Te wytrawne ciasteczka przypadną do gustu miłośnikom gorgonzoli. Są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale także niezwykle smaczne. Jeśli i Wy lubicie sobie od czasu do czasu pochrupać, polecam Wam wypróbować przypis przy najbliższej okazji.
CIASTKA Z GORGONZOLĄ
Składniki:
[przepis własny]
- 70 g miękkiego masła
- 120 g gorgonzoli
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki rozmarynu, drobno posiekanego (opcjonalnie)
- 150 g mąki
Masło ucieramy z gorgonzolą. Dodajemy mąkę, sól, pieprz, rozmaryn, miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do lodówki, aż lekko stwardnieje. Wałkujemy je na grubość około 3-4 mm. Przy pomocy foremki wycinamy dowolne kształty. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Z podanej porcji otrzymacie całą blachę ciasteczek.
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 20 minut.
10 komentarzy
te ciastka brzmią genialnie! w takiej wersji gorgonzoli jeszcze nie jadłam, oj nie 🙂 oryginalny pomysł!
bardzo fajnie wyglądają, chętnie bym je spróbowała, na pewno je zrobię:)
Idealne:)
ciekawe , z tym serem jeszcze nic nie zrobiłam ,tym bardziej ciastek ;p
Przepis brzmi bardzo intrygująco:-)
bardzo ciekawy przepis 😉 nie mogę wyobrazić sobie ich smaku, ale chętnie wypróbuję ;)!!
Uwielbiam…
No świetne! 🙂
Ciekawy pomysł 🙂
Dzisiaj je upiekłam – wyszły pyszne!
Na pewno zagoszczą u mnie jeszcze nieraz 🙂