Ciastka z gorgonzolą

przez Malwina
Wytrawne ciastka z serem

Te wytrawne ciasteczka przypadną do gustu miłośnikom gorgonzoli. Są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale także niezwykle smaczne. Jeśli i Wy lubicie sobie od czasu do czasu pochrupać, polecam Wam wypróbować przypis przy najbliższej okazji.

Ciastka z serem przepis

CIASTKA Z GORGONZOLĄ

Składniki:
[przepis własny]

  • 70 g miękkiego masła
  • 120 g gorgonzoli
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki rozmarynu, drobno posiekanego (opcjonalnie)
  • 150 g mąki 
Masło ucieramy z gorgonzolą. Dodajemy mąkę, sól, pieprz, rozmaryn, miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do lodówki, aż lekko stwardnieje. Wałkujemy je na grubość około 3-4 mm. Przy pomocy foremki wycinamy dowolne kształty. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Z podanej porcji otrzymacie całą blachę ciasteczek.

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda 04/03/2013 - 7:23 pm

te ciastka brzmią genialnie! w takiej wersji gorgonzoli jeszcze nie jadłam, oj nie 🙂 oryginalny pomysł!

Odpowiedz
Justyna Bąk 04/03/2013 - 8:52 pm

bardzo fajnie wyglądają, chętnie bym je spróbowała, na pewno je zrobię:)

Odpowiedz
Nemi 04/03/2013 - 9:25 pm

Idealne:)

Odpowiedz
teenager ;) 05/03/2013 - 4:22 am

ciekawe , z tym serem jeszcze nic nie zrobiłam ,tym bardziej ciastek ;p

Odpowiedz
Marzena 05/03/2013 - 8:09 am

Przepis brzmi bardzo intrygująco:-)

Odpowiedz
agnieszka 05/03/2013 - 8:35 am

bardzo ciekawy przepis 😉 nie mogę wyobrazić sobie ich smaku, ale chętnie wypróbuję ;)!!

Odpowiedz
Angie 05/03/2013 - 9:16 am

Uwielbiam…

Odpowiedz
Evitaa 05/03/2013 - 12:40 pm

No świetne! 🙂

Odpowiedz
cook and look 05/03/2013 - 7:55 pm

Ciekawy pomysł 🙂

Odpowiedz
Rodzynka1989 17/03/2013 - 7:44 pm

Dzisiaj je upiekłam – wyszły pyszne!
Na pewno zagoszczą u mnie jeszcze nieraz 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies