Krajanka kokosowo-czekoladowa

przez Malwina

Coś dla wielbicieli krajanek. Połączenie mocno kakaowej warstwy z kokosem bardzo przyjemnie się komponuje. Ciasto ma strukturę zwartą, przypomina troszkę ciasteczka. Minusem jego przygotowania jest to, że w trakcie czeka Was ekspresowe mycie mieszadeł miksera. W oryginale obie warstwy były dodatkowo przełożone dżemem malinowym, ja jednak postanowiłam pominąć ten dodatek.

KRAJANKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA

Składniki (na formę 20cmx20cm):

Na warstwę kakaową:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
Na warstwę kokosową:
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
Przygotowujemy ciemną warstwę: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (masa ma konsystencję rzadszego ciasta na ciastka). Pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 180 stopni (aż wierzch lekko stwardnieje).
Kiedy warstwa ciemna jest w piekarniku, przygotowujemy masę kokosową: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (muszą się dobrze połączyć, wystarczy miksować na średnich obrotach przez około 3-4 minuty). Dodajemy mąkę i wiórki, miksujemy do połączenia. 
Na podpieczoną ciemną warstwę wykładamy masę kokosową (nie jest to zbyt przyjemna czynność, masa jest gęsta). Wkładamy do piekarnika, pieczemy dalej przez 20-30 minut, aż wierzch stanie się lekko rumiany, a warstwa kokosowa zwarta (wykałaczka wbita w ciasto powinna być czysta). 
Upieczone ciasto studzimy, kroimy na 16 części. Dodatkowo możemy je polać roztopioną mleczną czekoladą. 

Czas przygotowania: 55 minut.

19 komentarzy
0

19 komentarzy

Izaa 02/03/2013 - 6:04 pm

bardzo fajnie wygląda

Odpowiedz
Antenka 02/03/2013 - 6:05 pm

oj bardzo lubię takie ciacha:) nie dość, że cudnie wygląda, to jeszcze jest pyszne!

Odpowiedz
JestSmak 02/03/2013 - 6:18 pm

Ale smakowicie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/03/2013 - 7:25 pm

Oj to ekspresowe mycie trzepaczek miksera nie takie straszne jak się ma w rezultacie takie cudowności uzyskac:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Roz Airad 02/03/2013 - 7:29 pm

Wygląda bajecznie ;D

Odpowiedz
pasjonatka 02/03/2013 - 7:41 pm

krajanki sa tak grzesznie pyszne 😀

Odpowiedz
Justyna Bąk 02/03/2013 - 8:55 pm

super pomysł:) bardzo lubię krajanki w sumie takie ciasteczka z niej wychodzą:)

Odpowiedz
Marzena 03/03/2013 - 2:50 am

Wyglada suuper!:) Musi byc dobre:)

Odpowiedz
teenager ;) 03/03/2013 - 4:23 am

krajanka jest świetna , idealne połączenie smaków 😉

Odpowiedz
Kamila 03/03/2013 - 7:28 am

Pyszny kawałek słodkości!

Odpowiedz
kuchcikOla 03/03/2013 - 8:01 am

świetna! wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 03/03/2013 - 3:57 pm

bardzo lubię krajanki, więc ta też przypadła mi go gustu 😉

Odpowiedz
gin 05/03/2013 - 6:46 pm

W pierwszej chwili myślałam, że to sernik 🙂 Cudo 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/03/2013 - 9:26 pm

Nie jesteś sama, większość osób myślała, że to seromakowiec:)

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2013 - 8:42 am

Witam. jakie ciasto, którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?

Odpowiedz
Malwina 19/05/2013 - 9:06 am

To ciasto z rabarbarem jest bardzo fajne http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/05/ciasto-migdaowe-z-rabarbarem-i.html#.UZiVq6JFDdo
Ewentualnie blondies http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/02/blondies-z-porzeczkami.html#.UZiVf6JFDdo (można do niego dodać inne ulubione owoce)
To na białkach jest też świetne i delikatne http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/06/torta-al-bianco-duovo.html#.UZiVpKJFDdo

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2013 - 10:52 am

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂
A ogólnie kruche ciasta np. z rabarbarem można trzymać na blacie, nie w lodówce?

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2013 - 12:40 pm

A kruche ciasto np. z rabarbarem trzeba trzymać w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 19/05/2013 - 12:57 pm

Nie powinno mu się nic stać. Trzeba je tylko przykryć, by nie obeschło. Ciasta kruche, drożdżowe czy ucierane spokojnie przetrwają bez lodówki (o ile nie pozostawisz ich w mocno nasłonecznionym miejscu na dłuższy czas). Ciasta nasączane, z dodatkiem kremów, bitej śmietany muszą być przechowywane w lodówce.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies