Kurczak grillowany po tajsku

przez Malwina

Kurzak z grilla po tajsku

Przepis na kurczaka grillowanego po tajsku znalazłam w książce Kena Homa „Łatwa kuchnia tajska”. Od razu wiedziałam, że muszę go przygotować. Dieta Połówka opiera się głównie na drobiu, tym bardziej chciałam sprawdzić, jak posmakuje mu kurczak zamarynowany w ten sposób. Mięso okazało się niezwykle aromatyczne, lekko pikantne i soczyste. Koniecznie wypróbujcie.

Przepis  dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni. 

Kurczak w marynacie z mleka kokosowego

KURCZAK GRILLOWANY PO TAJKSU

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki grubo posiekanego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 czerwone lub zielone chili, bez pestek, posiekane
  • 4 liście limonki kaffir lub 1 łyżka skórki otartej z limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wina ryżowego (lub wytrawnej sherry)
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  •  2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki mleka kokosowego z puszki
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera na gładką pastę. Oczyszczone, umyte i osuszone mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na całą noc (ja każdą pierś przekroiłam w poprzek na pół). Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem. Smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso się zrumieni i przestanie być surowe w środku. Podajemy z surówką z ogórka. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 15 minut.

Kurczak z grillwa po tajsku

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Roz Airad 26/02/2013 - 8:19 pm

…ależ smakowicie wygląda ;D

Odpowiedz
Kamila 27/02/2013 - 7:16 am

Fantastycznie, tak smakowicie!

Odpowiedz
Olka 27/02/2013 - 9:26 am

Jak coś ma w nazwie "po tajsku" to już mnie interesuje 😉 A Twój kurczak wygląda tak strasznie apetycznie 🙂

Odpowiedz
lekki brzusio 27/02/2013 - 10:15 am

bardzo aromatyczny musi byc taki kurczak 🙂

Odpowiedz
Maggie 27/02/2013 - 10:41 am

Swietnie przyprawiony! I ten orzezwiajacy ogorek do tego… Pysznosci.

Odpowiedz
GosieK 27/02/2013 - 10:48 am

lubię takie obiadki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/02/2013 - 3:45 pm

Kolejny doskonały kurczakowy obiad u Ciebie Malwi:). Marzy mi się patelnia grillowa i jestem coraz biższa jej kupienia:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Justyna Bąk 27/02/2013 - 7:55 pm

najbardziej zachęcające są przyprawione kawałki kurczaka chętnie bym je spróbowała:)

Odpowiedz
Marzena 28/02/2013 - 1:19 am

Alez one smakowicie wygladaja:) Az slinka cieknie zwlaszcza ze uwielbiam na ostro:)))

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2013 - 7:29 pm

Coś absolutnie pysznego. Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno powtórzę jeszcze nie raz. Wezmę się też za sałatkę z ogórka (aż ślinka cieknie).

Odpowiedz
Malwina 20/05/2013 - 6:57 am

Cieszę się, że danie smakowało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies