Naleśniki czekoladowe z kremem chantilly

przez Malwina
Naleśniki czekoladowe przepis
Tematem naszego kolejnego wirtualnego spotkania w kuchni była czekolada. Nie mogło być inaczej, w końcu właśnie trwa Czekoladowy Weekend. Skoro miało być słodko i czekoladowo, postawiłam na naleśniki Gorgona Ramsay’a z kremem chantilly, czyli waniliową bitą śmietaną. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się: MaggieDobromiłaSiankooMirabelkaEmmaWiera oraz Eve

Przepis na naleśniki czekoladowe
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM CHANTILLY

Składniki (na około 6 sztuk):

  • 100 g mąki 
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • krem chantilly*: 250 g kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 15 g masła, 1 łyżka miodu (opcjonalnie), 70 ml mleka
  • do podania: płatki migdałów uprażone na suchej patelni
Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, sól,  mleko, masło i ekstrakt. Całość ubijamy trzepaczką do powstania gładkiej masy. Odstawiamy na około 30-60 minut. Na patelni do smażenia naleśników rozgrzewamy odrobinę masła lub oleju, smażymy naleśniki porcjami z obu stron (pamiętajcie o przemieszaniu ciasta). Przekładamy na talerz.
Przygotowujemy krem: ubijamy kremówkę, dodając pod koniec cukier i ekstrakt. Odkładamy do lodówki.
Przygotowujemy sos czekoladowy: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę kładziemy na garnku wypełnionym wodą. Woda nie może dotykać dna miski. Podgrzewamy wodę w garnku rozpuszczając czekoladę w znajdującej się na garnku misce), dodajemy do niej masło i miód, mieszamy. Gdy masa będzie gładka, zdejmujemy miskę z garnka. Stopniowo dodajemy mleko ubijając masę trzepaczką do połączenia.
Połowę naleśnika smarujemy kremem, składamy na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Naleśniki polewamy sosem czekoladowym i posypujemy płatkami migdałów.
*krem chantilly to przygotowana w domu bita śmietana
** do naleśników możecie podać ulubione sezonowe owoce, świetnie sprawdzą się tu truskawki

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

Naleśniki czekoladowe

Przepis bierze udział w akcji Atiny- Czekoladowy Weekend
oraz akcji Peli- Z książką w kuchni

(Gordon Ramsay Kuchnie Świata
26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Inspirowane Smakiem 22/02/2013 - 6:03 pm

Smakowite:)

Odpowiedz
Przetwórnia Gryszczeniówka 22/02/2013 - 6:25 pm

Taki naleśnik z dodatkiem truskawek musi być naprawdę pyszny ! 🙂

Odpowiedz
GrowingUp 22/02/2013 - 6:28 pm

Zjadłabym takiego, nie powiem, uwielbiam naleśniki;).

Odpowiedz
asieja 22/02/2013 - 6:54 pm

lubię ten talerz i jeszcze bardziej to co na nim.

Odpowiedz
Pela 22/02/2013 - 7:13 pm

Z truskawkami to podwójna pychota 🙂
Ja tylko teraz oglądam i usiłuję sobie wyobrazić ten smak.
Malwi – bardzo Ci dziękuję za mobilizację zespołu i udział w akcji . 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/02/2013 - 7:47 pm

Czemu ciasto naleśnikowe ma odpoczywać 30-60 minut?

Odpowiedz
Paulina 22/02/2013 - 7:49 pm

patrzę i coraz bardziej mam na nie ochotę:D

Odpowiedz
Kamila 22/02/2013 - 7:56 pm

Bajeczne placki!

Odpowiedz
Diana 22/02/2013 - 8:22 pm

Też dzisiaj jadłam naleśniki, ale w skromnej wersji – z dżemem mamusinej roboty.

Odpowiedz
Marta 22/02/2013 - 8:29 pm

ale apetyczne i jaki śliczny widelec 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 22/02/2013 - 9:00 pm

Ależ pyszności u Ciebie Panno Malwinno:)

Odpowiedz
Roz Airad 22/02/2013 - 9:37 pm

uwielbiam naleśniki ;d

Odpowiedz
Justyna Bąk 22/02/2013 - 9:47 pm

pycha, czekoladowe to najlepsze naleśniki na świecie:)

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 22/02/2013 - 11:10 pm

Wyglądają obłędnie, chętnie bym takiego zjadła mimo później pory 😉

Odpowiedz
teenager ;) 23/02/2013 - 4:57 am

omomom czekoladowe naleśniki *-* pyszności !

Odpowiedz
Majana 23/02/2013 - 6:18 am

Boskie naleśniki Malwinko!:)

Odpowiedz
Wiera 23/02/2013 - 10:07 am

O mamo! Jak one wyglądają! Świetne!

Odpowiedz
Evitaa 23/02/2013 - 1:58 pm

Wyczuwam wyższy wymiar rozpusty :))

Odpowiedz
Kaja 23/02/2013 - 2:34 pm

Jak tylko je widzę już je chcę i się nie podzielę z nikim 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 23/02/2013 - 8:08 pm

jaka ja jestem glodna 😀

Odpowiedz
gin 25/02/2013 - 7:33 pm

Kocham naleśniki, a czekoladowe to już czysta rozpusta. Wyglądają bosko!

Odpowiedz
Phalange 01/03/2013 - 8:46 pm

Dziecię oszaleje z radości gdy zaserwuję mu czekoladowe naleśniki. Wiele rodzajów jadłam, ale czekoladowych jeszcze nie.

Odpowiedz
atina 04/03/2013 - 6:48 pm

Nie odmówiłabym takich naleśników:) Chodzą za mną i już nawet miała je robić, ale pudding wygrał;) Cieszę się, ze przyłączyłaś się do Czekoladowego Weekendu 🙂 Pozdrawiam:)

Odpowiedz
JestSmak 23/07/2013 - 5:00 am

To danie w sam raz dla mojego męża – miłośnika czekolady 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2014 - 12:58 pm

Moja rodzinka jest sporawa, więc od razu zrobiłam wszystko z podwójnej porcji 🙂
Naleśniki wyszły niesamowicie pyszne, do kremu dodałam więcej cukru pudru, a sos jest po prostu obłędny 🙂
Pozdrawiam, Agnieszka

Odpowiedz
Malwina 12/07/2014 - 12:59 pm

Agnieszko, bardzo się cieszę, że naleśniki przypadły Tobie i Twojej rodzinie do gustu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies