RecenzuJemy#5 Łatwa kuchnia tajska- Ken Hom

przez Malwina
Łatwa kuchnia tajska to książka, która prześladowała mnie przez długi okres czasu.  A to nie miałam przy sobie pieniędzy, a to w planach miałam inne wydatki. W ciągu kilku miesięcy cena książki spadała i spadała. Ostatecznie w styczniu udało mi się ją nabyć za symboliczne 4,99 zł w jednym z marketów. Grzechem byłoby jej nie kupić. 
Autor zamieścił w książce krótki przewodnik po składnikach popularnych w kuchni tajskiej, który przyda się szczególnie osobom mającym pierwszy raz styczność z tą kuchnią. Przybliżył także informacje o podstawowym wyposażeniu. Znajdziecie tu wiadomości na temat woka, jego wyboru, konserwacji i użytkowania, a także innych przyborów wykorzystywanych w kuchni tajskiej. 

W książce znajduje się 40 przepisów na dania z kuchni tajskiej opatrzonych instrukcjami wykonania krok po kroku. Zostały one pogrupowane w czterech rozdziałach: zupy, przekąski i sałatki, ryby i owoce morza, mięso i drób oraz warzywa i dodatki. Każdy przepis wzbogacony został o informacje dotyczące czasu przygotowania oraz gotowania. W książce autor zamieścił także 9 przykładowych propozycji menu, które można przygotować w oparciu o jego przepisy.

W książce znajdziecie przepisy na znane dania z kuchni tajskiej, tj. czerwone i zielone curry, smażony ryż, pulpety rybne, zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym, tajski bulion i wiele innych. Rzeczowe opisy sprawiają, iż z łatwością odtworzycie wszystkie receptury Kena we własnym domu.
Książka jest doskonałym wprowadzeniem do smaków kuchni tajskiej. Te 40 przepisów przybliży Wam tę kuchnię i zapewne zachęci do dalszego jej odkrywania. Książka opatrzona została także ładnymi fotografiami autorstwa Jean Cazlas, które sprawiają, że ta pozycja jest jeszcze ciekawsza. 
Czy warto kupić książkę Kena? Jeśli tylko lubicie azjatyckie smaki, zachęcam Was do jej nabycia. Z pewnością tego nie pożałujecie. Jeśli nie mieliście jeszcze styczności z kuchnią tajską, także zachęcam Was do zakupu tej pozycji. Tym bardziej, jeśli uda się Wam ją nabyć w tak przystępnej cenie, jak to udało się zrobić mnie.

Na blogu znajdziecie następujące przepisy pochodzące z tej książki:
Tajska zupa ryżowa (Kao Tom)
Pikantny grillowany kurczak po tajsku

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Dota|oneginetatopa 21/02/2013 - 8:37 am

ja gotuję z Kenem już kilka lat, jak na razie to chyba, tylko 2 przepisy miały coś schrzanionego… ale to bardziej w tłumaczeniu niż wg Ken'a:))

Odpowiedz
Malwina 21/02/2013 - 8:51 am

Ja jeszcze na żadnym się nie potknęłam. Ostatnio włosy mi na głowie dęba stają, jak widzę niektóre polskie pokraczne tłumaczenia naprawdę dobrych książek.

Odpowiedz
Ola 21/02/2013 - 9:12 am

Mam tą książkę i podobnie jak ty nabyłam ją za grosze. Urzekły mnie piękne zdjęcia, jasne opisy i cenne wskazówki.

Odpowiedz
Wiewióra 21/02/2013 - 9:49 am

Ja oglądałam programy Kena. Były świetne!!!
A recenzja dla mnie pomocna i zachęcająca 🙂 kolejna książkę muszę dopisać do tych chcianych 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/02/2013 - 9:50 am

wygląda na prawdę apetycznie 🙂 mam nadzieję, że gdzieś trafię na tę książkę, bo chętnie popróbowałabym nowych smaków 🙂

Odpowiedz
shinju 21/02/2013 - 10:15 am

Też mam tą książkę i bardzo ją lubię 🙂 Podobnie jak "Łatwą kuchnię chińską" tego samego autora 🙂

Odpowiedz
Szybkie gotowanie 21/02/2013 - 1:21 pm

uwielbiam kuchnię tajską!!!

Odpowiedz
Maggie 21/02/2013 - 1:31 pm

Alez ci sie trafilo! Bardzo lubie przepisy Kena, sa niezawodne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies