Gulasz z fasolą i rozmarynem na białym winie

przez Malwina
Kiełbasa z fasolą i warzywami przepis

Ten aromatyczny gulasz gotowałam kilka miesięcy temu. Robiąc porządki w folderach odnalazłam  zdjęcie i korzystając z okazji chciałabym podzielić się z Wami przepisem. Na pewno sprawdzi się on doskonale jako obiad w chłodne zimowe wieczory. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, jest także lżejszy od tradycyjnych, długo gotowanych gulaszy.

GULASZ Z BIAŁĄ FASOLĄ I ROZMARYNEM NA BIAŁYM WINIE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 300 g wędzonej kiełbasy 
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • łyżka mąki
  • 4 plastry boczku, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w półplasterki 
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g ugotowanej drobnej białej fasoli
Kiełbasę kroimy w plastry, rumienimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu przez około 3-4 minuty. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wlewamy więcej tłuszczu (u mnie oliwa i masło). Smażymy cebulkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodajemy boczek, smażymy dalej 2 minuty. Wrzucamy seler i marchewki, smażymy od czasu do czasu mieszając kolejne 3 minuty. Dodajemy mąkę (w razie potrzeby dolewamy tłuszcz) i lekko ją rumienimy. Dodajemy kiełbasę, wino, bulion, listek laurowy, drobno posiekane igiełki rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z pieczywem. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

MartynCia ^^ 20/02/2013 - 6:43 pm

wygląda kolorowo i smacznie 🙂

Odpowiedz
mnemonique 20/02/2013 - 6:46 pm

fasola i rozmaryn!!! rozmarzyłam się. Lubię fasolę zimą, latem wolę fasolkę!
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
mariszka 20/02/2013 - 7:12 pm

Zapowiada się bardzo smacznie, ja to bym go jeszcze utopiła w pomidorach. Jak większość potraw, które jednogarnkowo zimą gotuję

Odpowiedz
Kamciss 20/02/2013 - 7:49 pm

Zapisuje przepis bo bardzo mi się podoba ten pomysł 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/02/2013 - 9:16 pm

pysznie wygląda, przepis zdecydowanie zapisuje:)

Odpowiedz
Zuza 20/02/2013 - 10:25 pm

zapachniało mi tym rozmarynem 🙂

Odpowiedz
Majana 21/02/2013 - 7:31 am

Taki pyszny obiad bym chętnie zjadła. 🙂 No i ten rozmaryn – super 🙂

Odpowiedz
Marzena 21/02/2013 - 8:17 am

Taka odmiana fasolki po bretońsku;-) Żartowałam:-) Bardzo kuszący, zwłaszcza, że uwielbiam fasolkę:-)

Odpowiedz
Angie 21/02/2013 - 8:54 am

Pyszności! I do tego wspaniale kolorowe 🙂

Odpowiedz
Maggie 21/02/2013 - 1:38 pm

O tak, zdecydowanie zimowe danie. I na pewno bardzo smaczne.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies