Kurczak w sosie z gorgonzoli i porów

przez Malwina

Dziś chciałabym się podzielić z Wami prostym i szybkim przepisem na kurczaka w sosie z gorgonzolą i porem. Całość została dopieszczona białym półwytrawnym winem oraz estragonem. Przygotowanie tego dania zajmie Wam niespełna 15 minut, w tym samym czasie zdąży się także ugotować ryż. Szybki i smaczny obiad, idealny w zabiegany dzień.

KURCZAK W SOSIE Z PORÓW I GORGONZOLI 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g polędwiczek z kurczaka
  • pół dużego pora lub 1 mały (tylko biała część), przekrojonego wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mąki
  • pół kieliszka białego półwytrawnego wina
  • pół szklanki kremówki 30%
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 60 g sera gorgonzola
  • gałązka estragonu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (użyłam oliwy i masła). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy je na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucam pora oraz czosnek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła). Smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając przez minutę. Dolewamy wino, gotujemy przez kolejną minutę. Wlewamy kremówkę, bulion, dodajemy listki estragonu i ser, całość mieszamy. Dokładamy kurczaka i podgrzewamy chwilę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ryżem. 
*możecie pominąć w przepisie mięso i do przygotowanego sosu dodać ugotowany al dente makaron, np. tagliatelle.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy
0

13 komentarzy

Gosia 19/02/2013 - 6:16 pm

Wygląda to pięknie, lubię połączenie sera pleśniowego ze śmietaną i mięsem 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 19/02/2013 - 6:45 pm

wygląda apetycznie, chyba sobie zrobię tanie danie jutro na obiad:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/02/2013 - 7:28 pm

Pieknie podane:) …. zjadłabym z wielką przyjemnością:) pozdrawiam

Odpowiedz
teenager ;) 20/02/2013 - 5:10 am

nie ma to ja pysznie podany kurczaczek , mniam !

Odpowiedz
Grażyna J 20/02/2013 - 10:22 am

Jeżeli to coś na szybko to oczywiście zabieram ze sobą 🙂

Odpowiedz
Maggie 20/02/2013 - 11:49 am

Uwielbiam sery plesniowe, ten sos szalenie mi sie podoba!

Odpowiedz
Ola 20/02/2013 - 1:05 pm

uwielbiam sosy z serów pleśniowych, właśnie mi przypomniałaś, że już wieki nie jadłam kurczaka w tym wydaniu. pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz
Angie 20/02/2013 - 1:59 pm

Już się w tym sosie zakochałam!

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2013 - 6:16 pm

Ależ to nie tylko wygląda pięknie, ale i smakuje wybornie. Właśnie to przygotowałam. Pychota!!!

Renata

Odpowiedz
Malwina 20/02/2013 - 6:29 pm

Renato, miło mi to słyszeć:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 20/02/2013 - 7:23 pm

mmm 🙂 por i gorgonzolla zapowiada się pysznie..w zabiegany dzień spróbuję 🙂

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 21/02/2013 - 7:55 am

To jest przepis dla mnie. Uwielbiam te smaki, uwielbiam gorgonzolę, uwielbiam pory. W połączeniu z kurczakiem i resztą to musi być naprawdę pyszne 🙂

Odpowiedz
Dagmara 16/12/2013 - 6:45 pm

Wczoraj podałam to boskie danie na imieninowym rodzinnym obiedzie – goście byli zachwyceni 🙂 ochów i achów mnóstwo, więc pięknie dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies