Dziś chciałabym się podzielić z Wami prostym i szybkim przepisem na kurczaka w sosie z gorgonzolą i porem. Całość została dopieszczona białym półwytrawnym winem oraz estragonem. Przygotowanie tego dania zajmie Wam niespełna 15 minut, w tym samym czasie zdąży się także ugotować ryż. Szybki i smaczny obiad, idealny w zabiegany dzień.
KURCZAK W SOSIE Z PORÓW I GORGONZOLI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 250 g polędwiczek z kurczaka
- pół dużego pora lub 1 mały (tylko biała część), przekrojonego wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka mąki
- pół kieliszka białego półwytrawnego wina
- pół szklanki kremówki 30%
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 60 g sera gorgonzola
- gałązka estragonu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (użyłam oliwy i masła). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy je na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucam pora oraz czosnek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła). Smażymy przez 4 minuty. Dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając przez minutę. Dolewamy wino, gotujemy przez kolejną minutę. Wlewamy kremówkę, bulion, dodajemy listki estragonu i ser, całość mieszamy. Dokładamy kurczaka i podgrzewamy chwilę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ryżem.
*możecie pominąć w przepisie mięso i do przygotowanego sosu dodać ugotowany al dente makaron, np. tagliatelle.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
13 komentarzy
Wygląda to pięknie, lubię połączenie sera pleśniowego ze śmietaną i mięsem 🙂
wygląda apetycznie, chyba sobie zrobię tanie danie jutro na obiad:)
Pieknie podane:) …. zjadłabym z wielką przyjemnością:) pozdrawiam
nie ma to ja pysznie podany kurczaczek , mniam !
Jeżeli to coś na szybko to oczywiście zabieram ze sobą 🙂
Uwielbiam sery plesniowe, ten sos szalenie mi sie podoba!
uwielbiam sosy z serów pleśniowych, właśnie mi przypomniałaś, że już wieki nie jadłam kurczaka w tym wydaniu. pozdrowienia! 🙂
Już się w tym sosie zakochałam!
Ależ to nie tylko wygląda pięknie, ale i smakuje wybornie. Właśnie to przygotowałam. Pychota!!!
Renata
Renato, miło mi to słyszeć:)
mmm 🙂 por i gorgonzolla zapowiada się pysznie..w zabiegany dzień spróbuję 🙂
To jest przepis dla mnie. Uwielbiam te smaki, uwielbiam gorgonzolę, uwielbiam pory. W połączeniu z kurczakiem i resztą to musi być naprawdę pyszne 🙂
Wczoraj podałam to boskie danie na imieninowym rodzinnym obiedzie – goście byli zachwyceni 🙂 ochów i achów mnóstwo, więc pięknie dziękuję za przepis 🙂