Kurczak pieczony z warzywami

przez Malwina
Kurczak z warzywami z piekarnika

Lubicie obiady, które robią się praktycznie same? To danie z pewnością do takich należy. Wystarczy poświęcić tylko 5 minut na przygotowanie potrawy. Całą resztę załatwi za nas piekarnik. Do dania możecie wykorzystać także inne warzywa, np. kalarepę, seler korzeniowy. 

Kurczak pieczony z warzywami przepis
KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 nóżek z kurczaka
  • 8  ziemniaków
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 8 małych marchewek
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • pół cytryny, pokrojonej w plasterki i pozbawionej pestek
  • przyprawy: słodka papryka w proszku, suszony tymianek, suszony rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz
Mięso myjemy, osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w ósemki, pietruszki i marchew w wąskie podłużne paski. Oliwę mieszamy z rozkruszonym rozmarynem i tymiankiem. Warzywa solimy, mieszamy z oliwą wymieszaną z ziołami. Spód dużego naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniakami  marchewką i pietruszką. Na warzywach układamy pałeczki z kurczaka, lekko skrapiamy je oliwą. Obok układamy czosnek przekrojony na pół i plasterki cytryny. Całość polewamy octem winnym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką naczynia (nie zamykam całkowicie naczynia, pokrywkę kładę uchylnie) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujmy pokrywkę i pieczemy dalej, aż warzywa i mięso się zrumienią. Możemy zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Po zdjęciu pokrywki piekłam dalej mięso przez około 10 minut. 

*w przypadku użycia młodych warzyw czas pieczenia skróci się
** w przypadku przygotowania dania z całej porcji należy użyć dużego naczynia. W przypadku jego braku wykorzystajcie dużą blachę do ciasta.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Kurczak z piekarnika przepis
14 komentarzy
0

14 komentarzy

Wiewióra 11/02/2013 - 11:23 am

ale apetyczne dania!!! szkoda, że kurczaka nie mogę jeść 🙁

Odpowiedz
Marzena 11/02/2013 - 11:45 am

Takie są najlepsze, jak się same robią;-) Twój kurczak Malwinko apetycznie się prezentuje:-)

Odpowiedz
teenager ;) 11/02/2013 - 1:22 pm

mniam , pyszny pomysł na kurczaka !

Odpowiedz
JustInka 11/02/2013 - 2:17 pm

Kurczę, a coś bez kości? Bo mój małż nie zje z kością… Ale pięknie wygląda!

Odpowiedz
Kruszynka 11/02/2013 - 6:39 pm

Pyszności!

Odpowiedz
Kruszynka 11/02/2013 - 6:40 pm

Pyszności!

Odpowiedz
magda k. 11/02/2013 - 7:17 pm

właśnie takie obiady lubię najbardziej, takie prawie samo robiące się 🙂

Odpowiedz
mnemonique 11/02/2013 - 9:13 pm

kto nie lubi takich obiadów?! 🙂
pięknie wyglądają te warzywa pieczone, te ziemniaczki mi się bardzo podobają.
I dodatek tymianku, który uwielbiam
Pozdrawiam
monika

Odpowiedz
pasjonatka 12/02/2013 - 9:05 am

takie dania strasznie dzialaja mi na zmysly 😉

Odpowiedz
Majana 12/02/2013 - 5:28 pm

Ja lubię takie jedzonko. Pysznie 🙂

Odpowiedz
ciasteczkowoitortowo 16/02/2013 - 10:12 am

To są moje smaki,najlepsze danie na imprezę ,ponieważ zapakowujemy wszystko do jednego gara-ja osobiscie piekę wszystko na blaszce.

Odpowiedz
Anonimowy 05/04/2013 - 9:02 pm

zrobie w niedziele i powiem jak wyszlo ;P

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2013 - 7:31 pm

no i zrobilem ale nie mialem owego octu no i chyba za duzo cytryny dodalem bo jakies kwasne te warzywa byly – ale kurczak pycha 😉

Odpowiedz
Malwina 08/04/2013 - 7:13 am

Miło mi, że skorzystałeś z mojego przepisu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies