Eton Mess z musem z kiwi

przez Malwina

Musimy jeszcze troszkę poczekać na wiosnę, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sobie optymistycznie zielony deser. To moja kolejna wariacja na temat eton mess. Słodycz bezy i kremówki przyjemnie uzupełnia lekko kwaskowaty mus z owoców kiwi. Do przygotowania deseru użyłam domowych bez, jeśli nie macie ochoty ich piec, kupcie je w dobrej cukierni.

ETON  MESS Z Z KIWI

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 20 małych bez
  • 4 duże kiwi
  • miód do smaku
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy ekstrakt i cukier puder do smaku. Owoce kiwi obieramy, pozbywamy się twardej białej szypułki. Pół kiwi odkładamy i kroimy w plasterki. Pozostałe owoce miksujemy na gładką masę i dosładzamy miodem. W pucharkach układamy na zmianę mus z kiwi, pokruszone bezy i kremówkę. Ozdabiamy plasterkami kiwi.

Czas przygotowania: 10 minut

Polecam Wam także przepis na Eton Mess z granatem.
22 komentarze
0

22 komentarze

pieczarka mySia 07/02/2013 - 7:14 pm

uwielbiam! 🙂

Odpowiedz
Roz Airad 07/02/2013 - 7:58 pm

cudowny deserek ;d

Odpowiedz
Kamila 07/02/2013 - 8:04 pm

Bajecznie smacznie!

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 07/02/2013 - 8:38 pm

Ja dzisiaj podobnie podeszłam do tematu zimy i na przekór również prezentuję zielone, wiosenne kiwi :)Bardzo ładnie wygląda ten deser w wysokiej szklance 🙂

Odpowiedz
kuchcikOla 07/02/2013 - 9:03 pm

wersja z kiwi bardzo mi się podoba! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 07/02/2013 - 9:10 pm

ale smacznie wygląda:) chyba przetestuję w domu ten przepis:)

Odpowiedz
kabamaiga 07/02/2013 - 9:14 pm

O z kiwi jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł.

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 07/02/2013 - 11:35 pm

O dobry deserek na weekend 🙂 sprobuje pewnie z malinami i truskawkami 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 08/02/2013 - 4:24 am

mmm pyszny deserek ;d

Odpowiedz
Olka 08/02/2013 - 8:17 am

Mam wrażenie, że wszyscy już tęsknimy do wiosny 🙂 A u Ciebie zielono-biały deserek przyciąga oko, daje wrażenie, że do tej wiosny już bliżej 🙂

Odpowiedz
Evitaa 08/02/2013 - 9:12 am

Zimowa wersja, ale w wiosennym kolorze 🙂 pycha.

Odpowiedz
Kasia 08/02/2013 - 10:57 am

Ale wygląda bajecznie, zjem 😉

Odpowiedz
Beata 08/02/2013 - 1:07 pm

Mniammmmm , ale pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/02/2013 - 1:15 pm

Ileż u Ciebie nadziei. Piękne to i smakowite. Kolorystycznie współgrało by z moimi spodniami i kolorem lakieru na paznokciach. 🙂
Pozdrawiam
A.
P.S.: I chyba (wkońcu) do zobaczenia na Food Blogger Fest 😉

Odpowiedz
Jey 08/02/2013 - 2:03 pm

Jakie musiało być pyszne i kremowe <3

Odpowiedz
annaz 08/02/2013 - 6:26 pm

Piękne po prostu…wygląda bardzo kusząco!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/02/2013 - 10:14 pm

Jak dobrze, że przypomniałaś mi o tym deserze 😉
mam jeszcze kilka egzotycznych musów, już wiem co zrobię 😉

Odpowiedz
gin 10/02/2013 - 6:48 pm

Też robiłam sobie niedawno zielony deser na poprawę humoru – działa 🙂

Odpowiedz
Opalanka 18/02/2013 - 7:20 pm

Dziękulski za inspirację, zielone i za mną łazi, myślę obsesyjnie o różnościach w zielonym kolorze, musiałam zrobić bardzo podobny, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/02/2013 - 7:33 pm

Świetna wiosenna inspiracja:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Anonimowy 09/03/2013 - 7:57 pm

obłędnie przepyszne, cudne wizualnie. Panno M. Nigella przy Tobie wysiada 🙂

Odpowiedz
JestSmak 07/08/2013 - 7:43 am

Wspaniały deser!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies