Bułki orkiszowe z daktylami i miodem

przez Malwina
Bułki orkiszowe przepis

Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów kolejne smaczne bułeczki. Tym razem postawiłam na połączenie miodu oraz słodkich daktyli. Bułeczki dobrze komponują się zarówno ze słodkimi dodatkami, np. białym serem i miodem, jak i z wytrawnymi. Serdecznie Wam polecam!
Bułeczki orkiszowe przepis

BUŁKI ORKISZOWE Z MIODEM I DAKTYLAMI
Śniadanie Mistrzów #12

Składniki (na 8 bułek):
[przepis własny]

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 60 g suszonych daktyli bez pestek (posiekanych) *
  • 1 szklanka ciepłej wody (możecie też użyć mleka)
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • do posmarowania bułek: żółtko rozmącone z odrobiną zimnej wody lub mleka
  • do posypania: pestki dyni lub inne ulubione nasiona
W misce mieszamy mąkę z solą i daktylami. Drożdże kruszymy w miseczce, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut.  Pozostałą wodę mieszamy z miodem. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę z miodem oraz masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy je mąką). Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 8 części i formujemy okrągłe bułki. Ja ciasto rozwałkowałam na prostokąt i pocięłam na 8 kawałków. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Smarujemy je rozmąconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez około 18-20 minut. Studzimy na metalowej kratce. Bułeczki można jeść zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

*do bułek możecie dodać więcej suszonych daktyli lub dodatkowo wzbogacić je o rodzynki. Dobrze sprawdzi się także dodatek ulubionych ziaren, np. słonecznika lub siemienia. 
    18 komentarzy
    0

    18 komentarzy

    pasjonatka 03/02/2013 - 1:59 pm

    juz czuje to chrupanie 😀

    Odpowiedz
    Nemi 03/02/2013 - 2:56 pm

    Widzę je już na swoim talerzu:)

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 03/02/2013 - 3:40 pm

    ale pięknie wyglądają, chętni bym wzięła jedną:)

    Odpowiedz
    Kamciss 03/02/2013 - 4:36 pm

    Koniecznie muszę wypróbować! 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 03/02/2013 - 4:39 pm

    aless Ty się oostatnio bułeczkowo rozszalała:) …. piękne te bułasie:) Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    Majana 03/02/2013 - 4:42 pm

    Pyszne to śniadanie mistrzów 🙂

    Odpowiedz
    Kamila 03/02/2013 - 8:19 pm

    Znakomite bułeczki! Pycha!

    Odpowiedz
    Wiewióra 03/02/2013 - 9:01 pm

    fajny pomysł 🙂 bardzo apetyczne bułeczki 🙂

    Odpowiedz
    teenager ;) 04/02/2013 - 4:22 am

    mniam ,ale pysznie ! bułeczki domowej roboty *-*

    Odpowiedz
    Evitaa 04/02/2013 - 10:08 am

    Wspaniałe. Miód i daktyle – naturalna słodycz. Pycha.

    Odpowiedz
    Grażyna J 04/02/2013 - 10:17 am

    Ślicznie Ci wyszły te bułeczki, samo zdrowie 🙂

    Odpowiedz
    Zdrowsza Kuchnia 04/02/2013 - 1:17 pm

    Smakowicie wyglądają:)

    Odpowiedz
    Just Try Eat 04/02/2013 - 8:58 pm

    O matko z córką jakie pyszne bułaski! A ja też mam cykl Śniadanie mistrzów u siebie 🙂 ne ne ne ale bułeczek nigdy żem nie robiła :/

    Odpowiedz
    MartynCia ^^ 05/02/2013 - 11:24 pm

    mmm! widzę w tle jajecznicę. Takie śniadanko z domową bułeczką…marzenie 😉

    Odpowiedz
    Phalange 01/03/2013 - 8:52 pm

    Właśnie się zastanawiałam co zrobić z nadmiarem daktyli. Moje lekko przeschły, więc zastanwiam się czy ich najpier nie namoczyć. Czy Twoje były bardzo miękkie?
    Świetny przepis! A bułki wyglądają jak z profesjonalnej piekarni.

    Odpowiedz
    Malwina 01/03/2013 - 9:13 pm

    W środku są mięciutkie. Jeśli masz przesuszone daktyle, po prostu wrzuć je do tej ciepłej wody (w ciągu 15 minut namiękną i w trakcie pieczenia tym bardziej :))A kształt bułek był inspirowany pewnymi bułami z osiedlowego sklepu 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 29/11/2013 - 1:00 pm

    Mogę mąkę orkiszową zamienić na inną?

    Odpowiedz
    Malwina 29/11/2013 - 2:57 pm

    Możesz użyć mąki pszennej razowej lub zrobić bułeczki w całości z maki pszennej.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies