Blondies z porzeczkami

przez Malwina
Ciasto z porzeczkami
Ostatnio ciągle piekę ciasta czekoladowe. Po brownies z masłem orzechowym przyszła pora na blondaska z porzeczkami. Dodatek porzeczek okazał się bardzo trafniony, ich kwaskowaty smak świetnie współgra ze słodyczą czekolady. Oczywiście porzeczki możecie zastąpić innymi ulubionymi owocami, np. wiśniami lub malinami. 

Ciasto z porzeczkami przepis
BLONDIES Z PORZECZKAMI

Składniki (na blachę 20cm x 20 cm):
[przepis własny]

  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g czerwonych porzeczek
  • dodatkowo: 50 g posiekanej białej czekolady (opcjonalnie)
W garnku umieszczamy masło, cukier i czekoladę. Rozpuszczamy (nie przejmujcie się, jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie). Uważamy, by nie przypalić masy (należy to robić na małym ogniu). Masę lekko studzimy. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy w dwóch turach mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, miksujemy. Wsypujemy 3/4 porzeczek, mieszamy łyżką. Masę przelewamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy je pozostałymi porzeczkami i dodatkową czekoladą (jeśli używamy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut (piekłam 30 minut).

Czas przygotowania: 40 minut

Wypróbujcie także przepis na 
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

seledina 02/02/2013 - 5:47 pm

Ja uwielbiam porzeczki! Dzięki za przepis. Taki blondas jest dobry na wiosnę, czas już "porzucić" ciężkie brownies 🙂

Odpowiedz
Antenka 02/02/2013 - 6:17 pm

smakowite ciacho!:)

Odpowiedz
Kasia 02/02/2013 - 6:26 pm

oooooooh wspaniała propozycja 🙂 z niecierpliwością czekam na świeże porzeczki 🙂 bo kochamy blondaski!

Odpowiedz
Alison 02/02/2013 - 6:32 pm

Z rabarbarem tez jest rewelacyjne to ciasto ;-)))

Odpowiedz
MartynCia ^^ 02/02/2013 - 7:53 pm

wspaniała!
taki uroczy kawaleczek byłby idealnym uzupełnieniem po wlaśnie skonsumowanej mussace 😉

Odpowiedz
Madame Edith 02/02/2013 - 8:33 pm

Malwinko,
super pomysł! Z porzeczkami ogromnie mi się podoba, bo kojarzy się z latem, do którego tak tęskno.

Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
Majana 02/02/2013 - 8:55 pm

Śliczne to ciasto! Blondies nie robiłam,ale brownies z porzeczkami jak najbardziej. Pyszności:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 02/02/2013 - 9:31 pm

świetny pomysł:)

Odpowiedz
Diana 02/02/2013 - 10:51 pm

mniam! muszę spróbować w wersji z malinami 🙂

Odpowiedz
Marzena 03/02/2013 - 5:11 am

Mniam!:) Rewelacyjnie wyglada:)

Odpowiedz
Rysia 03/02/2013 - 8:50 pm

śliczne ciasto!mam pytanie czy owoce np.wiśnie, porzeczki, rabarbar i inne mogą być mrożone?

Odpowiedz
Malwina 04/02/2013 - 6:58 am

Oczywiście, że mogą być mrożone (sama użyłam mrożonych, ciężko byłoby mi o tej porze roku dostać świeże porzeczki). Ja owoce przed dodaniem do ciasta rozmrażam i odlewam z nich nadmiar puszczonego soku.

Odpowiedz
gin 05/02/2013 - 4:53 pm

Ja ostatnio piekłam blondynkę z żurawiną, z porzeczkami też musiało bosko smakować – uwielbiam ten słodko-kwaśny kontrast 🙂 No i wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies