Zima to idealny czas na pożywne i rozgrzewające zupy. Tym razem przygotowałam zupę gulaszową, którą bardzo lubi mój Połówek. Najczęściej gotuję wersję z dodatkiem papryki, tym razem zupę wzbogaciłam o zielony groszek oraz pieczarki. Całość wyszła niezwykle aromatyczna. Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.
ZUPA GULASZOWA
(WĘGRY)
(WĘGRY)
Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
- 350 g mięsa wieprzowego na gulasz, drobno posiekanego (np. szynka, łopatka)
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
- 150 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 50 ml czerwonego wina
- 700 ml chudego bulionu
- 150 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki zmielonego kminku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Posiekane mięso oprószamy niewielką ilością mąki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso. Zdejmujemy je na talerz. Do rondla dorzucamy cebulę i czosnek ( w razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz), smażymy 3 minuty. Podlewamy winem, gotujemy przez około minutę. Wlewamy bulion, przecier, dodajemy mięso. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień gotujemy przez około 40 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i marchew, słodką i ostrą paprykę, kminek. Gotujemy dalej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dokładamy pieczarki, gotujemy 5 minut, wrzucamy groszek, podgrzewamy kolejne 2-3 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
9 komentarzy
Bardzo smacznie wygląda! Na pewno jest rozgrzewająca i sycąca 🙂
uwielbiam tą zupe 🙂
gulaszowa na ten czas? najlepsza!!! pozdrawiam cieplutko 🙂
Wygląda cudownie 🙂
Na twojego bloga trafiłam szukając przepisu na mufffinki 😉 Będę wpadać częściej!
dawno nie jadlam takiego gulaszu ;(
mm, ależ musiało pachnieć w kuchni w trakcie gotowania 😉
Jaka pyszna! 🙂 Muszę zrobić kiedyś gulaszową.
idealna sycąca zimowa zupa:)