Zupa gulaszowa

przez Malwina
Zupa gulaszowa przepis
Zima to idealny czas na pożywne i rozgrzewające zupy. Tym razem przygotowałam zupę gulaszową, którą bardzo lubi mój Połówek. Najczęściej gotuję wersję z dodatkiem papryki, tym razem zupę wzbogaciłam o zielony groszek oraz pieczarki. Całość wyszła niezwykle aromatyczna. Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Przepis na zupę gulaszową

ZUPA GULASZOWA 
(WĘGRY)

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 350 g mięsa wieprzowego na gulasz, drobno posiekanego (np. szynka, łopatka)
  • 1 cebula,  posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 150 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 50 ml czerwonego wina
  • 700 ml chudego bulionu
  • 150 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Posiekane mięso oprószamy niewielką ilością mąki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso. Zdejmujemy je na talerz. Do rondla dorzucamy cebulę i czosnek ( w razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz), smażymy 3 minuty. Podlewamy winem, gotujemy przez około minutę. Wlewamy bulion, przecier, dodajemy mięso. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień  gotujemy przez około 40 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i marchew, słodką i ostrą paprykę, kminek. Gotujemy dalej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dokładamy pieczarki, gotujemy 5 minut, wrzucamy groszek, podgrzewamy kolejne 2-3 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 31/01/2013 - 6:26 pm

Bardzo smacznie wygląda! Na pewno jest rozgrzewająca i sycąca 🙂

Odpowiedz
Agga 31/01/2013 - 6:42 pm

uwielbiam tą zupe 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 31/01/2013 - 6:47 pm

gulaszowa na ten czas? najlepsza!!! pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
seledina 31/01/2013 - 7:31 pm

Wygląda cudownie 🙂

Odpowiedz
Marta i Alicja 31/01/2013 - 8:12 pm

Na twojego bloga trafiłam szukając przepisu na mufffinki 😉 Będę wpadać częściej!

Odpowiedz
pasjonatka 31/01/2013 - 8:31 pm

dawno nie jadlam takiego gulaszu ;(

Odpowiedz
MartynCia ^^ 31/01/2013 - 8:41 pm

mm, ależ musiało pachnieć w kuchni w trakcie gotowania 😉

Odpowiedz
Majana 31/01/2013 - 9:22 pm

Jaka pyszna! 🙂 Muszę zrobić kiedyś gulaszową.

Odpowiedz
Justyna Bąk 31/01/2013 - 10:13 pm

idealna sycąca zimowa zupa:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies