Te rogaliki z serem idealnie sprawdzą się jako prowiant w trakcie wycieczki czy podróży za miasto. Możecie je także zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Są proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Znikają w zaskakująco szybkim tempie, o czym świadczy choćby to, że piekę je od prawie pół roku i dopiero teraz udało mi się zrobić im zdjęcie.
ROGALIKI Z ŻÓŁTYM SEREM
Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]
- 360 g mąki pszennej chlebowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonej czubricy, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonego majeranku
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 ml ciepłej wody (ew. mleka)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 150 g twardego żółtego sera, startego na tarce (użyłam cheddara)
- do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną wody
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je mąką w razie potrzeby. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 15-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na koło o średnicy około 35-40 cm. Kroimy je na 8 trójkątów. Na każdym umieszczamy porcje sera, zwijamy w rogaliki (zaczynając od podstawy trójkąta). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Rogale smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, posypujemy sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu).
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
14 komentarzy
Rewelacja! Bardzo mi się podoba pomysł takiego prowiantu
Piekne.. i ten sezam na rogalikach 🙂
oj musiały być pyszne., dla takich efektów warto się napracować.
świetna, mała przekąska:)
Prosto i pysznie. Bardzo fajny przepis.
świetnie wyglądają:) na drugie śniadanie jak znalazł:)
Smaczny pomysł! Pozdrawiam
Rewelacyjny pomysł …w sumie zawsze piekę takie zwykłe śniadaniowe rogaliki, lub na słodko …a to byłaby wspaniała dla nich odmiana:). Pozdrawiam ciepło
Muszą być pyszne 🙂
Pozdrawiam ♥ Pati
mniam, mniam :]
Faktycznie swietne na droge albo dluzsza wycieczke 🙂
Cudowne są te rogaliczki! 🙂
Baaaaardzo apetyczne!!!
Częstujemy się ;);)
Pozdrawiamy!!
Tapenda
O tak… w pracy wrzuciłabym do szuflady i podbierała sobie po jednym co jakiś czas;)