Rogaliki z serem żółtym

przez Malwina
Rogaliki z serem przepis

Te rogaliki z serem idealnie sprawdzą się jako prowiant w trakcie wycieczki czy podróży za miasto. Możecie je także zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Są proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Znikają w zaskakująco szybkim tempie, o czym świadczy choćby to, że piekę je od prawie pół roku i dopiero teraz udało mi się zrobić im zdjęcie.

Bułki z serem przepis
ROGALIKI Z ŻÓŁTYM SEREM

Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 360 g mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonej czubricy, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 240 ml ciepłej wody (ew. mleka)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 150 g twardego żółtego sera, startego na tarce (użyłam cheddara) 
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną wody
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je mąką w razie potrzeby. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 15-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na koło o średnicy około 35-40 cm. Kroimy je na 8 trójkątów. Na każdym umieszczamy porcje sera, zwijamy w rogaliki (zaczynając od podstawy trójkąta). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Rogale smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, posypujemy sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu).

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Rogale z serem przepis

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Aga 24/01/2013 - 7:44 am

Rewelacja! Bardzo mi się podoba pomysł takiego prowiantu

Odpowiedz
Justin&Dorothy 24/01/2013 - 7:44 am

Piekne.. i ten sezam na rogalikach 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 24/01/2013 - 8:11 am

oj musiały być pyszne., dla takich efektów warto się napracować.

Odpowiedz
Antenka 24/01/2013 - 8:23 am

świetna, mała przekąska:)

Odpowiedz
Ola 24/01/2013 - 8:44 am

Prosto i pysznie. Bardzo fajny przepis.

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/01/2013 - 8:50 am

świetnie wyglądają:) na drugie śniadanie jak znalazł:)

Odpowiedz
Kamila 24/01/2013 - 9:48 am

Smaczny pomysł! Pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/01/2013 - 10:31 am

Rewelacyjny pomysł …w sumie zawsze piekę takie zwykłe śniadaniowe rogaliki, lub na słodko …a to byłaby wspaniała dla nich odmiana:). Pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
patitolubi 24/01/2013 - 10:42 am

Muszą być pyszne 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/01/2013 - 11:53 am

mniam, mniam :]

Odpowiedz
Maggie 24/01/2013 - 3:25 pm

Faktycznie swietne na droge albo dluzsza wycieczke 🙂

Odpowiedz
Majana 24/01/2013 - 4:08 pm

Cudowne są te rogaliczki! 🙂

Odpowiedz
Ela D. 24/01/2013 - 8:36 pm

Baaaaardzo apetyczne!!!
Częstujemy się ;);)
Pozdrawiamy!!
Tapenda

Odpowiedz
Karolka 26/01/2013 - 9:42 pm

O tak… w pracy wrzuciłabym do szuflady i podbierała sobie po jednym co jakiś czas;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies