Zupa z pieczonej marchewki

przez Malwina
Zupa marchewkowa przepis

Kolor tej zupki idealnie przełamuje szarość za oknem. Jest niezwykle słoneczna i na myśl przywodzi letnie wakacyjne dni. Jest lekko pikantna za sprawą wędzonej papryki, ma także delikatnie słodki akcent dzięki dodatkowi miodu gryczanego. Jeśli jeszcze nie jedliście zupy marchewkowej, zachęcam Was do tego. 

 Krem z pieczonej marchwi przepis

ZUPA Z PIECZONEJ MARCHEWKI

Składniki (na 4 porcje):
[pprzepis własny]

  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżeczki miodu gryczanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/8 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
  • 1 duża cebula, obrana, posiekana w kosteczkę
  • 1,3 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kolendrę, kmin i pieprz podgrzewamy na patelni przez kilkadziesiąt sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć. Umieszczamy w moździerzu i dokładnie ucieramy. Marchew obieramy, kroimy w półtalarki. Miód (płynny) mieszamy z oliwą, zalewamy nim marchew i dokładnie mieszamy. Marchew posypujemy mieszanką uprażonych przypraw i ponownie mieszamy. Układamy ją w równej warstwie na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka (starsza marchew może piec się odrobinę dłużej). W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Wlewamy gorący bulion, wrzucamy marchew, wędzoną paprykę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę ponowie podgrzewamy i rozlewamy pomiędzy talerze. 

Czas przygotowania: 40 minut

16 komentarzy
0

16 komentarzy

Olka 08/01/2013 - 5:39 pm

Masz rację, kolor wspaniały 🙂 Aż się uśmiechnęłam na jego widok. A zupka na pewno pyszna, choć ja mam awersję do wszystkiego co gryczane i na pewno wzięłabym inny miód 😉

Odpowiedz
Szana 08/01/2013 - 5:49 pm

pieczona marchew i miód? No, no, ciekawa jestem smaku, bo tak przyrządzonej jeszcze nie próbowałam
pozdrawiam,
szana!

Odpowiedz
pasjonatka 08/01/2013 - 6:02 pm

myslalam ostatnio o zupie kremie z marchewki ale nie pieczonej, chcialam zrobic a dzieki Tobie moze szybciej sie skusze 😉

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2013 - 6:49 pm

na pewno smaczne jest nie jadłam nic z tego pozdrawiam.

Odpowiedz
Marzena 08/01/2013 - 7:46 pm

Żeby tak ktoś mi podsunął miseczkę takiej zupki…:-)

Odpowiedz
Zielaczek 08/01/2013 - 8:01 pm

Pieczona marchewka to hit. Zupa z niej zrobiona musi być genialnie pyszna.

Odpowiedz
Justyna Bąk 08/01/2013 - 8:22 pm

o właśnie, ja też bym taką miseczkę poprosiła zwłaszcza jak wracam zmarznięta do domu:)

Odpowiedz
Kamila 08/01/2013 - 9:07 pm

Wspaniałe smaki! Pozdrawiam

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/01/2013 - 9:45 pm

Piękny kolor. Mam nadzieję, że miód nie dominuje zbytnio w całości. Positive.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 08/01/2013 - 10:09 pm

Wstyd sie przyznac ale nigdy nie jadlam zupy z pieczonej marchewki 🙂 nawet nie jestem w stanie wyobrazic sobie smaku 🙂 a wyglada oblednie!

Odpowiedz
teenager ;) 09/01/2013 - 4:48 am

krem z marcheweczki mmm pycha !

Odpowiedz
Dorotas30 09/01/2013 - 5:50 am

bardzo lubię takie geste zupki:)

Odpowiedz
Antenka 09/01/2013 - 8:17 am

co za genialne połączenie smakowe!:D wooww

Odpowiedz
agnieszka 09/01/2013 - 9:43 am

Wygląda bardzo ciepło i sycąco! Idealna na taką pogodę jak dziś 😉 Chętnie skorzystam z tego przepisu!

Odpowiedz
nuovana 09/01/2013 - 8:40 pm

oooo tak, kolor jest w sam raz terapeutyczny 😉 miód gryczany powoduje, że tym bardziej mam ochotę ugotować Twoją zupkę <3

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/01/2013 - 12:15 pm

Mniam, marchewka świetnie komponuje się z kminem i kolendrą, idealna zupa na zimowe dni 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies