Bułki ziołowe

przez Malwina
Bułki z ziołami przepis

Dziś kolejny przepis na domowe pieczywo. Mięciutkie i pachnące ziołami bułeczki stanowią idealną bazę do codziennych kanapek. Są proste w wykonaniu i praktycznie bezproblemowe. Do ich przygotowania możecie użyć Waszych ulubionych ziół. Ja postawiłam na mieszankę bazylii, majeranku, rozmarynu, oregano i czubricy. 

Bułeczki ziołowe

BUŁKI ZIOŁOWE

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 300 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka zielonej czubricy,  1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonego majeranku, pół łyżeczki suszonego rozmarynu (lub inny zestaw ulubionych ziół)
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 ml ciepłego mleka (w wersji wegańskiej woda lub neutralne w smaku mleko roślinne)
  • 10 g świeżych drożdży 
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • do posmarowania: żółtko wymieszane z odrobiną zimnej wody
Mąkę mieszamy z ziołami i solą. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto dzielimy na 6 części , z każdej formujemy bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Bułeczki smarujemy żółtkiem, dowolnie nacinamy i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Bułki studzimy na kratce.

*W wersji wegańskiej nie smarujemy bułek jajkiem, możemy je dodatkowo oprószyć mąką, by nadać im rustykalnego charakteru. 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Bułki ziołowe przepis
16 komentarzy
0

16 komentarzy

Madame Edith 07/01/2013 - 6:09 pm

Malwinko,
też bardzo lubię te zioła! Dodałabym wszystkie tak samo jak Ty, no może poza czubricą, bo nie mam jej w domu, ale znam i lubię 🙂

Serdeczności,
E.

Odpowiedz
Marzena 07/01/2013 - 6:12 pm

Piękne te bułeczki…Idę sobie zrobić kolację, bo aż mnie zaczęło ściskać jak je zobaczyłam:-)

Odpowiedz
mariszka 07/01/2013 - 6:26 pm

pięknie nacięte!

Odpowiedz
Justyna Bąk 07/01/2013 - 7:17 pm

pięknie Ci wyszły:0 rewelacja:) fajny dodatek do kolacji:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/01/2013 - 7:19 pm

ależ one sliczne ….i mają taki fajny kolor od ziół:). Pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Beatrice 07/01/2013 - 8:19 pm

Pyszne bułeczki 🙂

Odpowiedz
Nemi 07/01/2013 - 8:34 pm

Piękne:) I smaczne:)

Odpowiedz
teenager ;) 08/01/2013 - 4:04 am

fajne malutkie smaczne bułeczki ;d super przepis 😉

Odpowiedz
Majana 08/01/2013 - 5:48 am

Ślicznie nacięte, pachnące, pyszne buleczki:)

Odpowiedz
Zielaczek 08/01/2013 - 7:25 am

Cudne!

Odpowiedz
agnieszka 08/01/2013 - 9:33 am

Niesamowity jest kolor tych bułeczek 😉 Idealne dla niejadków i na pewno smakują wszystkim! Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2013 - 9:20 am

Wyszły mi nieco twardawe, jak Pani uważa – za długo przetrzymane w piekarniku (w końcu nie kazdy grzeje identycznie) czy dlatego, że z lenistwa użyłam mąki 550? Wiem, że nie ejst Pani jasnowidzem – proszę jedynie o radę. Pozdrawiam. Karola

Odpowiedz
Malwina 27/06/2013 - 9:22 am

Karola, myślę, że mogły być zbyt długo pieczone. A może piekłaś z termoobiegiem?

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2013 - 3:46 pm

Bez termoobiegu, natomiast przypuszczam, że w moim piekarniku wystarczyłoby im 20 minut. Na pewno spróbuję ponownie, bo mimo to, że można nimi zabijać, w smaku są pyszne 🙂 K.

Odpowiedz
Malwina 27/06/2013 - 4:02 pm

Dlatego dałam te widełki 20-25 minut. Pewnie i 18 minut dałoby im radę. Wszystko jest kwestią piekarnika, jeden drugiemu nierówny. Zawsze warto sprawdzić troszkę wcześniej jak wygląda spód bułeczek. Jeśli jest ładnie podpieczony, są już ok.

Odpowiedz
MimbleWimble Notty 15/09/2015 - 7:38 pm

U mnie wystarczyło tylko 18 minut pieczenia. Jak na razie bułeczki się studzą, ale porwałam już kawałek i stwierdzam, że poparzone palce warte są takich pyszności! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies