Bardzo rzadko przygotowuję kurczaka panierowanego, jednak ostatnio Połówek miał wielką ochotę na mięso właśnie w takiej postaci. Postawiłam na niezawodne płatki owsiane, które często wykorzystuję do pieczenia ciastek lub przygotowania domowej granoli. Mięso w takiej postaci jest miłą alternatywą dla klasycznych filetów panierowanych w bułce tartej.
KURCZAK W PŁATKACH OWSIANYCH
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 1 duże jajko, roztrzepane widelcem (lub dwa średniej wielkości)
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki zielonej czubricy
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
- do obtoczenia płatki owsiane
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Do jajka dodajemy oregano, czubricę i słodką paprykę. Piersi zanurzamy w jajku a następnie dokładnie obtaczamy w płatkach. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni. Podajemy z lekką sałatką z roszponką i fetą.
Do obtoczenia kurczaka można użyć płatków wymieszanych z otrębami pszennymi lub żytnimi, bądź z bułką tartą.
Czas przygotowania: 15 minut
14 komentarzy
Bardzo lubię panierkę z płatków. Do kury pasuje idealnie.
Pięknie się prezentuje i zapewne tez tak smakuję. Przepis zapisuje, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam 🙂
bardzo lubię też kiedyś robiłam:)
kukurydziane kiedyś były teraz chyba czas na owsiane 🙂
Świetna alternatywa dla tradycyjnej panierki. Moja mama czasami lekko rozdrabnia płatki owsiane blenderem, dzięki czemu panierka lepiej trzyma się kurczaka.
Takiej panierki jeszcze nie próbowałam, a prezentuje się kurczaczek pysznie. A gdzie taki mały tażin kupiłaś?:)
mmm taką panierkę to chętnie zjem z kurczakiem ;d
pyszności 🙂
Kurczaka w płatkach owsianych nie próbowałam, ale polecam w panierce z najbardziej zwyczajnych cornflakes'ów. Też bardzo dobre, a zawsze jakaś różnorodność 😉
Pozdrawiam serdecznie i zabieram się za oglądanie Twoich kolejnych zdjęć – świetne! 🙂
Fajna panierka , muszę takiej spróbować:)
bardzo fajny przepis i ogólnie cały blog. Gratulacje. Pozdrawiam
dziękujemy za dodanie zdjęcia tych pyszności! 🙂
wyszedl pyyszny!
Polecam upiec w piekarniku zamiat patelni. Na 170 stopni na ok 30 min. Zdrowiej a jest pysznie.