Kurczak w płatkach owsianych

przez Malwina

Bardzo rzadko przygotowuję kurczaka panierowanego, jednak ostatnio Połówek miał wielką ochotę na mięso właśnie w takiej postaci. Postawiłam na niezawodne płatki owsiane, które często wykorzystuję do pieczenia ciastek lub przygotowania domowej granoli. Mięso w takiej postaci jest miłą alternatywą dla klasycznych filetów panierowanych w bułce tartej. 

KURCZAK W PŁATKACH OWSIANYCH


Składniki (na 4 porcje):

  • 4  piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 1 duże jajko, roztrzepane widelcem (lub dwa średniej wielkości)
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • do obtoczenia płatki owsiane
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Do jajka dodajemy oregano, czubricę i słodką paprykę. Piersi zanurzamy w jajku a następnie dokładnie obtaczamy w płatkach. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni. Podajemy z lekką sałatką z roszponką i fetą. 
Do obtoczenia kurczaka można użyć płatków wymieszanych z otrębami pszennymi lub żytnimi, bądź z bułką tartą.

Czas przygotowania: 15 minut

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Droczilka 29/12/2012 - 6:04 pm

Bardzo lubię panierkę z płatków. Do kury pasuje idealnie.

Odpowiedz
Viola 29/12/2012 - 6:11 pm

Pięknie się prezentuje i zapewne tez tak smakuję. Przepis zapisuje, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
AnnaA-G 29/12/2012 - 6:20 pm

bardzo lubię też kiedyś robiłam:)

Odpowiedz
Pusty kociołek 29/12/2012 - 6:48 pm

kukurydziane kiedyś były teraz chyba czas na owsiane 🙂

Odpowiedz
Lena 29/12/2012 - 7:14 pm

Świetna alternatywa dla tradycyjnej panierki. Moja mama czasami lekko rozdrabnia płatki owsiane blenderem, dzięki czemu panierka lepiej trzyma się kurczaka.

Odpowiedz
Beatrice 29/12/2012 - 7:37 pm

Takiej panierki jeszcze nie próbowałam, a prezentuje się kurczaczek pysznie. A gdzie taki mały tażin kupiłaś?:)

Odpowiedz
teenager ;) 30/12/2012 - 4:47 am

mmm taką panierkę to chętnie zjem z kurczakiem ;d

Odpowiedz
PUDERNICZKA 30/12/2012 - 8:15 am

pyszności 🙂

Odpowiedz
MasterofDisaster 30/12/2012 - 10:33 am

Kurczaka w płatkach owsianych nie próbowałam, ale polecam w panierce z najbardziej zwyczajnych cornflakes'ów. Też bardzo dobre, a zawsze jakaś różnorodność 😉
Pozdrawiam serdecznie i zabieram się za oglądanie Twoich kolejnych zdjęć – świetne! 🙂

Odpowiedz
Majana 30/12/2012 - 11:47 am

Fajna panierka , muszę takiej spróbować:)

Odpowiedz
Natalia 27/02/2013 - 8:11 pm

bardzo fajny przepis i ogólnie cały blog. Gratulacje. Pozdrawiam

Odpowiedz
wykrywacz smaku 24/04/2013 - 4:02 pm

dziękujemy za dodanie zdjęcia tych pyszności! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2014 - 3:07 pm

wyszedl pyyszny!

Odpowiedz
Anonimowy 12/02/2015 - 12:13 pm

Polecam upiec w piekarniku zamiat patelni. Na 170 stopni na ok 30 min. Zdrowiej a jest pysznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies