Banoffee Eton Mess

przez Malwina

Ten deser powstał pewnego niedzielnego popołudnia, kiedy to ktoś miał ogromną ochotę na kawę, do której niestety nie miał nic słodkiego. W szafce znalazłam kilka bez, które zostały mi po ostatnim pieczeniu. Z lodówki wyciągnęłam sos karmelowy, kremówkę i banana. Powstał ekspresowy deser w szklankach, który jest połączeniem eton mess z banoffee. Oczywiście nie jest do końca deserem ekspresowym, trzeba bowiem zrobić wcześniej sos karmelowy oraz upiec bezy. Dlatego kiedy następnym razem zabierzecie się za pieczenie bez, pamiętajcie o odłożeniu kilku do tego deseru.

BANOFFEE ETON MESS

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder. W pucharkach umieszczamy na przemian śmietanę, pokrojonego w kosteczkę lub rozgniecionego banana, odrobinę sosu karmelowego, pokruszone bezy w trzech warstwach. Całość ozdabiamy pierzynką z bitej śmietany i kleksem sosu karmelowego. 

Czas przygotowania: 10 minut

Polecam także przepis na Banoffee Pie oraz Eton Mess z granatem

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Elexis 22/12/2012 - 6:04 pm

Musi być przerażająco słodki…czyli taki jaki lubię najbardziej 😀

Odpowiedz
Capacitier 22/12/2012 - 6:08 pm

Ale słodko wygląda! 😀

Odpowiedz
Carly 22/12/2012 - 6:10 pm

Hej.Mam do was taka prośbę. Prowadzę bloga kulinarnego,ale nie takiego zwykłego. Założyłam blog kulinarny też po to,żeby wyjść z Pro Any.
Licze,że wpadniecie do mnie i będziecie mnie wspierać 😉

To adres mojego bloga- http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de

Odpowiedz
Arnika 22/12/2012 - 6:36 pm

Coś wspaniałego!

Odpowiedz
Amy 22/12/2012 - 7:15 pm

ale to musi być pyszne :)!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 22/12/2012 - 7:34 pm

ależ rozpusta dla kubków smakowych!
mniam.

PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 😉 …i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz 😉

Pozdrawiam!
Martyna

Odpowiedz
nashelly 22/12/2012 - 7:35 pm

Mmm, wprost uwielbiam banany, karmel i wszelkiego rodzaju kremy – musiało być pysznie! 😀 Pozdrawiam, Nashelly 🙂 (gingerbreath.blox.pl)

Odpowiedz
siostraelwa 22/12/2012 - 7:40 pm

MNIAAAAM!

Odpowiedz
Kamila 22/12/2012 - 7:58 pm

Bajeczny! Pozdrawiam

Odpowiedz
Olka 22/12/2012 - 8:51 pm

Obłędny po prostu. Najchętniej od razu bym go zrobiła.

Odpowiedz
Karmel-itka. 22/12/2012 - 9:59 pm

wielkie woow! ale rozpusta.

Odpowiedz
Magda 22/12/2012 - 10:01 pm

Wspaniale wymyśliłaś! Moje dwa ukochane desery!!! To musi byc cudowne…
Świątecznie pozdrawiam!

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 22/12/2012 - 10:04 pm

Jak on pysznie wygląda… Musi być wyśmienity.
Pozdrawiam Ilona

Odpowiedz
pasjonatka 22/12/2012 - 11:17 pm

banan nadaje swietny smak wszytkiemu 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 29/12/2012 - 3:20 pm

Kurczę, taki deser i to bez pieczenia… muszę koniecznie go zrobić 🙂

Odpowiedz
MasterofDisaster 30/12/2012 - 10:34 am

Z serii: może nie najzdrowsze, ale czy to ważne? 😀 Pyszota!

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2013 - 7:06 pm

wjebałbym!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies