Kurczak z soczewicą w sosie pomidorowym

przez Malwina

Nie musiałam się długo zastanawiać, jaką potrawę podać z ciemnym piwem pszenicznym Paulaner. Postawiłam na aromatyczną potrawkę z kurczaka ze słodkim akcentem w postaci cynamonu i pomarańczy. Słodycz dania przełamuje czerwona papryczka chili, która idealnie współgra z całością. Potrawa przywodzi na myśl zbliżające się święta. Jeśli jeszcze nie dodawaliście cynamonu do dań wytrawnych, nadróbcie to szybko, aromat i smak jest nieziemski. 

KURCZAK  Z SOCZEWICĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 chili, pozbawiona nasion i posiekana
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika wraz z sokiem
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 laska cynamonu
  • 5-centymetrowy kawałek skórki z pomarańczy
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • do podania: kasza kuskus
Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy. Większe piersi kroimy w poprzek na 2-3 części. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron (tak, by włókna mięsa zamknęły się). Mięso wyjmujemy z rondla. Do rondla wrzucamy czosnek, cebulę i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, bulion, laskę cynamonu i skórkę z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy mięso, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Wsypujemy soczewicę, przyprawiamy słodką papryką, kminem i kolendrą. Gotujemy dalej przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą kuskus lub bulgur. 

Czas przygotowania: 30 minut

18 komentarzy
0

18 komentarzy

Izaa 21/12/2012 - 1:41 pm

alez apetycznie wyglada t danie :)) lubię takie

Odpowiedz
Magdalena M 21/12/2012 - 1:54 pm

Ja się jeszcze nie odważyłam do nie słodkich dań dodać cynamon, ale skoro tak kusisz..;)

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 21/12/2012 - 2:20 pm

Przepis wart "zachodu"- danie pięknie wygląda:)

Odpowiedz
Bee 21/12/2012 - 3:55 pm

Super, uwielbiam cynamon w pomidorowych sosach, danie "do zrobienia" 😉

Odpowiedz
Just Try Eat 21/12/2012 - 4:01 pm

mniam paulanerek 🙂

Odpowiedz
Osia 21/12/2012 - 4:11 pm

Ależ piękne kolorki ma to danie, od razu wiadomo że jest pyszne:).

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/12/2012 - 4:23 pm

Jeszcze nie odważyłam się dodać cynamonu do wytrawnych dań …. jakś mi się tak ze słodkościami kojarzy:) …. smakowicie wyglada ta potrawka:). Jeszcze raz życzę cudownych Świąt:) pozdrawiam

Odpowiedz
cote 21/12/2012 - 5:52 pm

Ależ to musiało pięknie pachnieć i jeszcze piękniej smakować! 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 21/12/2012 - 6:05 pm

o tak!!! do tego Paulanera skórka i cynamon pasują idealnie 🙂 pyszna propozycja 🙂

Odpowiedz
Mona 22/12/2012 - 4:23 pm

Aby Święta Bożego Narodzenia
były Bliskością i Spokojem,
a Nowy Rok – Dobrym Czasem..

Wesołych świąt 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/12/2012 - 4:59 pm

Piękne, zimowe danie 🙂 Ja dodaję cynamon, ale tylko odrobinę, bo mogę być na niego uczulona. Dostaję dzwinego kaszlu, albo to tylko zbieg okoliczności 🙂 A przecież cynamonu sobie nie odmówię, choćby w szarlotce!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 22/12/2012 - 7:38 pm

lubię takie aromatyczne dania i jeszcze to piwko 🙂 pycha.
no i podzielam entuzjazm do cynamonu w daniach wytrawnych, to doskonały dodatek!

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2013 - 4:47 pm

Właśnie zajadam ;D super piękny aromat przypraw 🙂 polecam wszystkim

Odpowiedz
NG 14/01/2014 - 10:43 am

Uwielbiam cynamon w daniach z mięsem , przypominają mi się wakacje w Grecji 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2014 - 11:56 am

własnie ugotowałem. pychota.

Odpowiedz
Magda Fa 16/10/2014 - 7:24 pm

Mam! Ugotowałam i zamroziłam na weekend 🙂 Od kiedy zostałam mamą przeprosiłam się z mrożeniem ;-))) Pozdrawiam i nadrabiam ponad roczne zaległości na blogu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2014 - 2:22 pm

Właśnie skończyliśmy obiadek-pyszności!!!!! Na stałe ląduje w moich przepisach:) Dzięki wielkie:) Pozdrawiam Jola

Odpowiedz
Magducha 01/09/2015 - 1:04 pm

No Moja Droga… Dawno żem nie pożerała czegoś równie pysznego. Idealny balans między nutą pomarańczy, cynamonu a ostrą papryczką. Poezja w gębie, że tak powiem. Przepis petarda po prostu. Mniam! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies