Nie musiałam się długo zastanawiać, jaką potrawę podać z ciemnym piwem pszenicznym Paulaner. Postawiłam na aromatyczną potrawkę z kurczaka ze słodkim akcentem w postaci cynamonu i pomarańczy. Słodycz dania przełamuje czerwona papryczka chili, która idealnie współgra z całością. Potrawa przywodzi na myśl zbliżające się święta. Jeśli jeszcze nie dodawaliście cynamonu do dań wytrawnych, nadróbcie to szybko, aromat i smak jest nieziemski.
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 średniej wielkości cebula, obrana, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 chili, pozbawiona nasion i posiekana
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika wraz z sokiem
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 laska cynamonu
- 5-centymetrowy kawałek skórki z pomarańczy
- 50 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- do podania: kasza kuskus
Czas przygotowania: 30 minut
18 komentarzy
alez apetycznie wyglada t danie :)) lubię takie
Ja się jeszcze nie odważyłam do nie słodkich dań dodać cynamon, ale skoro tak kusisz..;)
Przepis wart "zachodu"- danie pięknie wygląda:)
Super, uwielbiam cynamon w pomidorowych sosach, danie "do zrobienia" 😉
mniam paulanerek 🙂
Ależ piękne kolorki ma to danie, od razu wiadomo że jest pyszne:).
Jeszcze nie odważyłam się dodać cynamonu do wytrawnych dań …. jakś mi się tak ze słodkościami kojarzy:) …. smakowicie wyglada ta potrawka:). Jeszcze raz życzę cudownych Świąt:) pozdrawiam
Ależ to musiało pięknie pachnieć i jeszcze piękniej smakować! 🙂
o tak!!! do tego Paulanera skórka i cynamon pasują idealnie 🙂 pyszna propozycja 🙂
Aby Święta Bożego Narodzenia
były Bliskością i Spokojem,
a Nowy Rok – Dobrym Czasem..
Wesołych świąt 🙂
Piękne, zimowe danie 🙂 Ja dodaję cynamon, ale tylko odrobinę, bo mogę być na niego uczulona. Dostaję dzwinego kaszlu, albo to tylko zbieg okoliczności 🙂 A przecież cynamonu sobie nie odmówię, choćby w szarlotce!
lubię takie aromatyczne dania i jeszcze to piwko 🙂 pycha.
no i podzielam entuzjazm do cynamonu w daniach wytrawnych, to doskonały dodatek!
Właśnie zajadam ;D super piękny aromat przypraw 🙂 polecam wszystkim
Uwielbiam cynamon w daniach z mięsem , przypominają mi się wakacje w Grecji 🙂
własnie ugotowałem. pychota.
Mam! Ugotowałam i zamroziłam na weekend 🙂 Od kiedy zostałam mamą przeprosiłam się z mrożeniem ;-))) Pozdrawiam i nadrabiam ponad roczne zaległości na blogu 🙂
Właśnie skończyliśmy obiadek-pyszności!!!!! Na stałe ląduje w moich przepisach:) Dzięki wielkie:) Pozdrawiam Jola
No Moja Droga… Dawno żem nie pożerała czegoś równie pysznego. Idealny balans między nutą pomarańczy, cynamonu a ostrą papryczką. Poezja w gębie, że tak powiem. Przepis petarda po prostu. Mniam! 🙂