Szaszłyki z kurczaka Pięć Smaków

przez Malwina

Dziś w ramach odmiany odrobina azjatyckich smaków. Jeśli w Waszej diecie dominuje drób, z pewnością przypadnie Wam do gustu kurczak zaserwowany w ten sposób. Mięso jest bardzo aromatyczne za sprawą mieszanki 5 smaków, miodu, czosnku i imbiru. Szaszłyki podałam razem z sałatką z makaronu soba na zimno.

SZASZŁYKI DROBIOWE PIĘĆ SMAKÓW
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • pół łyżeczki mieszanki Pięć Smaków
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 żółta papryka
  • dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Przygotowujemy marynatę: oliwę mieszamy z sosem sojowym i rybnym, przyprawą Pięć Smaków, miodem, octem, czosnkiem i imbirem. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie. Nabijamy na przemian kawałki mięsa i papryki. Szaszłyki grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku  na ruszcie (temp. 180 stopni, 20-25 minut).

Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Sylvia (Fiolunka) 20/12/2012 - 6:51 pm

O mniam! Dokladnie moje smaki 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 20/12/2012 - 7:46 pm

prezentują się soczyscie i smacznie 😉
podkradłabym Ci takiego szaszłyczka na kolację!

Odpowiedz
qrsant 20/12/2012 - 8:25 pm

Szaszłyki wyglądają niesamowicie. A poza tym tytuł wpisu nasunął mi na myśl słynny skecz kabaretu Ani Mru Mru

Odpowiedz
Mała kuchareczka 20/12/2012 - 8:30 pm

uwielbiam takie szaszłyki 🙂

Odpowiedz
Kamila 20/12/2012 - 9:22 pm

Uwielbiam Twoje posiłki! Pozdrawiam

Odpowiedz
Weronika 21/12/2012 - 9:10 am

Muszę po świętach koniecznie coś podobnego przyrządzic.

Odpowiedz
Maggie 21/12/2012 - 9:21 am

Dobrych pomyslow na kurczaka nigdy dosc!

Odpowiedz
Dorota 21/12/2012 - 1:21 pm

Wesołych Świąt życzę!

Odpowiedz
Syll 21/12/2012 - 1:22 pm

masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies