Zupa z zielonego groszku i ricotty

przez Malwina

Od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić zupę z zielonego groszku. Obłędnie zieloną i wiosenną, na przekór panującej za oknem pogodzie. Zupa niekoniecznie pasuje do zimowej aury, jest lekka i delikatna w smaku, idealnie sprawdzi się jako przystawka. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam taką koloroterapię na talerzu 🙂

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I RICOTTY

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 600 g mrożonego groszku
  • 70 g ricotty
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i czosnek. Smażymy przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy gorący bulion i rozmaryn. Gdy płyn zacznie się gotować, wrzucamy groszek, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkość (mrożony groszek powinien się ugotować po około 3 minutach). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania: 10 minut

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Beata 14/12/2012 - 6:15 pm

Wygląda pysznie i optymistycznie 🙂

Odpowiedz
Olka 14/12/2012 - 6:43 pm

Wiosenna zieloność aż bije po oczach. Mąż zajrzał mi przez ramię i stwierdził, że wygląda jak zmiksowany ufoludek 😉 Ale taki apetyczny. Pozdrawiamy.

Odpowiedz
Wiewióra 14/12/2012 - 6:53 pm

oj tak! takich kolorów właśnie teraz mi trzeba 🙂 śliczna i apetyczna 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 14/12/2012 - 7:32 pm

gdziekolwiek jest ricotta musi byc pysznie 😉

i bardzo dobry nowy naglowek hehe

Odpowiedz
Antenka 14/12/2012 - 8:02 pm

kapitalnie zieloniutka:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 14/12/2012 - 9:00 pm

ma taki optymistyczny kolor..

Odpowiedz
Marzena 14/12/2012 - 9:11 pm

Wiosna zimą, cudowny kolor:-)

Odpowiedz
Lola 14/12/2012 - 10:05 pm

Zupa wygląda przepysznieeee:))) zjadłabym taką miseczkę… albo i dwie?:))) Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

Odpowiedz
Rimli 15/12/2012 - 10:10 am

delectable snaps!

Odpowiedz
Lovelykate 15/12/2012 - 1:24 pm

Ależ kolory! Gdybym zobaczyła taką zupę na talerzu, w zimny zimowy dzień, to od razu uśmiech pojawiłby się na mojej twarzy 🙂

Odpowiedz
Magda111 15/12/2012 - 6:22 pm

piękny kolorek, zupka przepięknie wygląda 😉

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2015 - 6:18 pm

Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo okropne i mdle… Smakowalo jak groszek wiec przyprawilam ziolami ale nie pomoglo zupelnie. Jak posolilam to juz bylo za slone. Jedynie wieksza ilosc czosnku i grzanki spowodowaly, ze to bylo zjadliwe i to tylko dla mnie bo skoro zrobilam to juz zjadlam. Jutro sprobuje dolac wody, moze troche pomoze. Nie krytykuje przepisu ale najwyrazniej nie przepadam za tak groszkowa zupa. Przecenilam swoje mozliwosci myslac, ze lubie groszek jako gwozdz programu a nie jedynie dodatek 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 29/09/2015 - 10:43 am

Smaku tej zupie nadaje dodatek sera oraz sam bulion warzywny, który musi być dość esencjonalny (ja swój gotuję zazwyczaj przez około 2 godziny i dodaję sporo ziół). Albo bulion był zbyt lekki, albo tak jak piszesz nie pod drodze Ci z mocno groszkową zupą 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2015 - 7:59 am

Dzień dobry! Właśnie zrobiłam zupkę i uważam, że jest pyszna! Jako dodatek – grzaneczki ziołowe (z białego zwykłego chleba) na oliwie z oliwek. Pychotka! Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia. Paulina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies