Orzechowe gwiazdki

przez Malwina

Dziś chciałabym się podzielić z Wami kolejnym pomysłem na świąteczne ciastka. Jeśli lubicie smak orzechów, z pewnością przypadną Wam one do gustu. Są kruche i delikatne, smakują idealnie ze szklaneczką gorącej czekolady lub mleka. Serdecznie Wam polecam!

ORZECHOWE GWIAZDKI

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 90 g orzechów laskowych, obranych i zmielonych
  • 95 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 2 żółtka 
  • cukier puder do posypania ciastek
Orzechy mieszamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem z mąką. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy do niej 1 łyżeczkę zimnej wody, jeśli zbyt mokra, podsypujemy lekko mąką i zagniatamy). Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm. Przy pomocy foremki wycinamy gwiazdki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Pozostawiamy na blasze na 5 minut, a następnie przenosimy na kratkę. Ciastka po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją. Gdy ciasteczka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasteczka łatwo się przypalają. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, wówczas pieczcie je w temp. 160 stopni przez około 13 minut. Odradzam pieczenia ich z termoobiegiem.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

* w wersji bezglutenowej możecie użyć w całości mielonych migdałów, prawdopodobnie trzeba będzie ich dodać odrobinę więcej wagowo, aniżeli mąki

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Kamciss 12/12/2012 - 5:33 pm

Ja lubię orzechy, więc łapię za ciastka 🙂

Odpowiedz
asieja 12/12/2012 - 5:50 pm

a laskowe można podmienić też na inne ulubione orzechy, prawda?

Odpowiedz
Malwina 12/12/2012 - 8:58 pm

Asiu, na jakie tylko masz ochotę:)

Odpowiedz
Maggie 12/12/2012 - 6:04 pm

Uwielbiam orzechowe ciastka. A serwetke masz sliczna!

Odpowiedz
Olka 12/12/2012 - 7:41 pm

Śliczne ciasteczka, poproszę kilka 🙂

Odpowiedz
Dusia 12/12/2012 - 7:54 pm

chętnie się poczęstuję 🙂

Odpowiedz
Magda 12/12/2012 - 8:15 pm

porywam kilka sztuk do schrupania :))

Odpowiedz
Kamila 12/12/2012 - 8:29 pm

Pychotka! Śliczne są!

Odpowiedz
Mała kuchareczka 12/12/2012 - 8:32 pm

Jakie śliczne i jakby były śniegiem oproszone 🙂

Odpowiedz
Magda111 12/12/2012 - 9:41 pm

takie klimatyczne ,świąteczne 😉

Odpowiedz
Majana 12/12/2012 - 9:43 pm

Piękne ciasteczka.:)

Odpowiedz
teenager ;) 13/12/2012 - 4:28 am

smaczne , pyszne i zdrowe ciacha świąteczne ;d

Odpowiedz
Antenka 13/12/2012 - 8:15 am

uwielbiam orzechowe wypieki:) mniam

Odpowiedz
Przypraw mnie 13/12/2012 - 8:51 am

Kwintesencja świąt. 🙂 I te zdjęcia. Malwiś rozwijasz się szaleńczo.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Malwina 13/12/2012 - 12:28 pm

Dziękuję Aniu:*

Odpowiedz
JustInka 13/12/2012 - 9:06 am

Cudne 🙂 Od razu w głosie słyszę jak Frank Sinatra śpiewa:
"Oh the weather outside is frightful….
let it snow, let it snow, let it snow."

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2012 - 10:11 am

Smaczne takie gwiazdeczki! Piękne zdjęcia!

Odpowiedz
nuovana 13/12/2012 - 11:12 am

nasze łapulki zdolne <3 ja dziś kupiłam pyłkowy barwnik blado żółty, mam zamiar waniliowe herbatniczki żółciutkim lukrem zrobić… a orzechowych jeszcze nie robiłam, ale co się dziwić, faza ciasteczek naszła mnie dopiero niedawno 😉

Odpowiedz
majka 13/12/2012 - 1:21 pm

Uwielbiam wszystko, co orzechowe. Wspaniale ciasteczka 🙂

Odpowiedz
attea atea 13/12/2012 - 3:15 pm

Fantastycznie wyglądają,zrobię je w weekend z orzechami włoskimi:)))Dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Aga Osiewacz 04/12/2013 - 10:43 am

Pieknie, juz kompletuje liste wypiekow swiatecznych! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies