Ciastka z masłem orzechowym

przez Malwina

Dziś kolejny pomysł na ciastka świąteczne, które możecie przygotować dla swoich bliskich lub zawiesić na choince. Ucieszą szczególnie wielbicieli masła orzechowego oraz najmłodszych członków rodziny. Bałwanki są niezwykle proste w przygotowaniu i są świetną  ozdobą świąteczną. Serdecznie  Wam polecam 🙂
CIASTKA BAŁWANKI  Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]

  • 100 g masła orzechowego (użyłam masła z kawałkami orzechów)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe lentilky lub m&m’sy
Masła ucieramy na gładką masę przy pomocy miksera. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajo, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. 
Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4-5 mm. Przy pomocy foremki wycinamy bałwanki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (bałwanki urosną i lekko rozleją się na boki). W ciasteczka wciskamy kolorowe draże. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10-12 minut. Pozostawiamy na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. Po upieczeniu ciasteczka mają zwarte brzegi i lekko miękki środek. W trakcie stygnięcia twardnieją. Bałwankom malujemy buzie przy pomocy lukru lub roztopionej czekolady.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

*przed upieczeniem można zrobić w ciastkach dziurki przy pomocy słomki. Później wystarczy upieczone ciasteczka przewiązać wstążką i powiesić na choince

31 komentarzy
0

31 komentarzy

Inspirowane Smakiem 10/12/2012 - 6:18 pm

Czy maslo orzechowe jest mocno wyczuwalne?

Odpowiedz
Malwina 11/12/2012 - 11:03 am

Ciężko mi określić skalę ich "orzechowości". Są osoby, które nie lubią masła orzechowego, a w ciastkach bardzo im smakuje i na odwrót.

Odpowiedz
Karolka 10/12/2012 - 6:18 pm

Kradnę, bo sobie taką swojską przaśną choinkę wymyśliłam i będą się pięknie prezentowały:)

Odpowiedz
aleglodomorek 10/12/2012 - 6:19 pm

Masła orzechowego jeszcze odrobinka po dzisiejszych wypiekach została, wiec chyba będę musiała zrobić ciasteczka. Bałwanki urocze! Szkoda, że nie mam bałwankowej foremki.

Odpowiedz
Helka 10/12/2012 - 6:26 pm

Ale fajne ;)) a ja akurat szukam jakiegoś pomysłu na wykorzystanie masła orzechowego 😉

Odpowiedz
W kuchni Uli 10/12/2012 - 6:29 pm

fajniutkie bardzo i na pewno smaczne 🙂

Odpowiedz
Marzena 10/12/2012 - 6:38 pm

Malwinko, cudne te bałwanki:-)

Odpowiedz
Patyska 10/12/2012 - 6:39 pm

Sama nie wiem, co piękniejsze – bałwanki czy koszyczek 🙂

Odpowiedz
Kamciss 10/12/2012 - 6:55 pm

Śliczne bałwanki masz w swojej kuchni 🙂

Odpowiedz
mnemonique 10/12/2012 - 7:26 pm

przeurocze bałwanki, już sobie wyobrażam ich smak, muszą mieć pyszny posmak masła orzechowego, które uwielbiam. Pozdrawiam ciepło i kolorowo
Monika

Odpowiedz
Olka 10/12/2012 - 7:39 pm

Ale fajne te bałwanki, pomysł na Lentilky zamiast guziczków bomba.

Odpowiedz
Wiewióra 10/12/2012 - 7:41 pm

świetne te bałwanki!!! pomysłowa z Ciebie bestyja 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 10/12/2012 - 7:45 pm

oo jakie one urocze 😉
aż żal zjadać

Odpowiedz
Majana 10/12/2012 - 7:55 pm

Jejku,jakie uśmiechnięte bałwanki!:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2012 - 8:23 pm

Dopadły Cię macki liebstera na GzW, zapraszam do najnowszego wpisu

Odpowiedz
Malwina 11/12/2012 - 10:38 am

Dziękować:)

Odpowiedz
pasjonatka 10/12/2012 - 8:24 pm

ciasteczka to moje (chyba) naj slodycze 😉

Odpowiedz
Milka 10/12/2012 - 10:19 pm

Śliczne 🙂

Odpowiedz
Kamila 11/12/2012 - 6:39 am

Urocze bałwanki!

Odpowiedz
margot 11/12/2012 - 6:49 am

przeurocze

Odpowiedz
Antenka 11/12/2012 - 8:39 am

porywam po bałwanku dla moich chłopaków:) będą zachwyceni:)

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 11/12/2012 - 10:44 am

Rewelacyjne:) …. i takie radośnie dziecięce:) pozdrawiam

Odpowiedz
k.m.w. 11/12/2012 - 1:16 pm

przepiękne i przepyszne te bałwanki:)

Odpowiedz
Viola 11/12/2012 - 5:37 pm

Przeeesliczne, aż żal jeść takie cudeńka 🙂

Odpowiedz
goh. 11/12/2012 - 8:06 pm

przeurocze te bałwanki!!!:)))

Odpowiedz
Goga 12/12/2012 - 9:17 am

Ciasteczka są po prostu boskie, z masełkiem muszą być pyszne, został mi jeszcze słoiczek lidlowskiego masełka crunchy, więc na pewno wypróbuje przepis:)

Odpowiedz
Maggie 12/12/2012 - 2:02 pm

Nie sposob sie na ich widok nie usmiechnac 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/12/2012 - 12:28 pm

🙂

Odpowiedz
wegetari-anka 13/12/2012 - 9:57 am

oryginalne ! muszę spróbować 🙂 tylko trzeba namówić drugą połowę co by mi orzechowe zakupy zrobił.
Zgadzam się z Maggie- ja też dziś pierwszy raz się uśmiechnęłam 🙂
dzięki !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2012 - 10:12 am

Są boskie!!! 🙂

Odpowiedz
annaz 19/12/2012 - 9:20 pm

Piękne! Uwielbiam takie ciasteczka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies