Sajgonki z wieprzowiną i warzywami

przez Malwina

Sajgonki to szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni wietnamskiej. Świetnie sprawdzi się jako element diety osób dbających o linię (oczywiście jeśli nie będziemy ich smażyć w głębokim tłuszczu). Moje sajgonki przygotowałam na bazie popularnych warzyw oraz pikantnej marynowanej wieprzowiny. Całości dopełnia pikantny sos nuoc cham. Użyłam do niego suszonej papryczki bird’s eye, która jest niezwykle ostra w smaku. Połówek, po pierwszym spróbowaniu sosu był zmuszony wypić szklankę mleka, aby zabić palące uczucie w ustach. Sos jeszcze lepiej smakuje, gdy przygotujemy go dzień wcześniej. Wówczas wszystkie składniki dokładnie się „przegryzą”. 

SAJGONKI Z MARYNOWANĄ WIEPRZOWINĄ  (WIETNAM)

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 200 g schabu lub polędwicy wieprzowej
  • marynata: 1 duży ząbek czosnku, 2-centymetrowy kawałek imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej, pozbawione głąba, posiekane
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w słupki
  • 1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki (jeśli ma sporą ilość pestek, należy je wykroić)
  • szczypior z dymki, posiekany
  • pół czerwonej papryki, posiekanej w słupki
  • 12 sztuk arkuszu papieru ryżowego
Mięso kroimy w centymetrowe plastry. Każdy plaster tniemy w paseczki o grubości około 3-4 mm. Czosnek, imbir dokładnie siekamy. Łączymy z sosem sojowym, olejem sezaomowym, octem i pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso wraz z marynatą przez około 4 minuty. 
Papier ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (należy go włożyć na około 3 sekundy do ciepłej wody, aż zmięknie). Na każdym arkuszu układamy odrobinę mięsa i warzywa, całość zawijamy. 
SOS NUOC CHAM
Składniki:
[Quick&Easy Vietnamese cooking]
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka bird’s eye (lub 1 świeże chili)
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 50 g cukru
Cukier podgrzewamy w wodzie, aż się rozpuści. Dodajemy drobno posiekany czosnek i pokruszoną papryczkę (świeżą pozbawiamy pestek i drobno siekamy). Całość mieszamy z sosem rybnym i sokiem z limonki. Sos jeszcze lepiej smakuje na następny dzień. Sos jest dość rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą (pół łyżeczki mąki mieszamy z łyżeczką wody na gładką pastę i dodajemy do sosu. 

Inne przepisy z kuchni wietnamskiej
(kurczak po azjatycku(sajgonki przepis(pieczony boczek
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

lekki brzusio 22/11/2012 - 8:53 am

też mam zamiar coś w najbliższym czasie wykombinować z papieru ryżowego, który leży jeszcze nie uzywany

Odpowiedz
Beata 22/11/2012 - 9:30 am

Uwielbiam takie sajgonki , a sos intrygujący bo uwielbiam ostre potrawy 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 22/11/2012 - 11:11 am

I znowu jak zaglądam do Ciebie, to przekonuję się, że tak mało wiem o kuchni azjatyckiej… Sajgonki wyglądają super!

Odpowiedz
Ivka 22/11/2012 - 11:25 am

Wyglądają super, tak delikatnie i można zajrzeć do ich środka 🙂

Odpowiedz
JustInka 22/11/2012 - 2:29 pm

Wyglądają przesmacznie! Zawsze miałam ochotę zrobić sajgonki, ale jakoś brakowało mi odwagi. Że nie dostanę odpowiednich składników, że nie wyjdą jak należy. Ale chyba warto się przemóc 😀

Odpowiedz
Jesteś tym, co jesz... 22/11/2012 - 3:35 pm

Też dziś zrobiłam sajgonki tylko, że w piekarniku, wyszły chupiące i lekkie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 22/11/2012 - 8:22 pm

och, pyszności!

Odpowiedz
Zuza 23/11/2012 - 8:24 am

takie bez smażenia też są dobre? 🙂 uwielbiam sajgonki, ale unikam ich z tego wlasnie względu…

Odpowiedz
MartynCia ^^ 24/11/2012 - 3:28 pm

pychota!

Odpowiedz
Anonimowy 06/11/2015 - 9:49 am

czy można zastąpić ocet ryżowy czymś innym?

Odpowiedz
Malwina 06/11/2015 - 9:51 am

Użyj soku z limonki lub cytryny.

Odpowiedz
Anonimowy 06/11/2015 - 9:57 am

dziękuję za podpowiedź 🙂

Odpowiedz
Anna J. 16/11/2017 - 7:14 pm

Ale bym pojadła 🙂 same pyszności 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies