Zupa z czerwonej cebuli

przez Malwina

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo, o której wspominałam Wam wczoraj. Pierwszy raz robiłam zupę na bazie czerwonej cebuli. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę godny uwagi. Jedynym minusem zupy jest jej niezbyt urzekająca barwa. Jednak wszelkie niedogodności wizualne rekompensuje jej smak. 

ZUPA CEBULOWA Z SEROWYMI GRZANKAMI (FRANCJA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 80 g solonego masła*
  • 500 g czerwonej cebuli, obranej, posiekanej w piórka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 kromki chleba
  • ser gruyere do posypania grzanek (użyłam cheddara)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
W dużym rondlu z grubym dnem topimy masło. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier, smażymy dalej 5 minut. Wlewamy wino, gotujemy dalej, aż zredukuje się o połowę. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy tymianek, liście laurowe. Gotujemy przez około 25 minut. Wyjmujemy tymianek i liście laurowe z zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba opiekamy, następnie posypujemy je tartym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do momentu rozpuszczenia sera. Zupę podajemy z serowymi grzankami.

*radzę dodać na samym początku 50 g masła i w razie potrzeby w trakcie smażenia dodać go więcej

Polecam Wam również inne rozgrzewające zupy
(zupa z fasola i boczkiem
(zupa marchewkowa z imbirem
(zupa z pieczonej papryki
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Maggie 14/11/2012 - 5:18 pm

Zupa cebulowa w ogole nie nalezy do atrakcyjnych wizualnie (choc na twoich zdjeciach wyglada efektownie), ale za to jak smakuje!

Odpowiedz
Przypraw mnie 14/11/2012 - 5:52 pm

Zupa cebulowa jest całkiem dobra i godna uwagi, pomimo jej barwy. 🙂 Z czerwonej cebuli jakoś nigdy nie próbowałam robić. Czas to zmienić.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Beatrice 14/11/2012 - 6:26 pm

Pyszna jest zupka cebulowa! z dodatkiem grzaneczki z serem… rozkosz 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 14/11/2012 - 6:39 pm

wygląda cudownie!!! szczególnie gdy obok zasiadają na talerzyku takie kolorowe grzanki 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 14/11/2012 - 6:42 pm

uwielbiam zupe cebulowa : ) ale z czerwonej jeszcze nie robilam ;p

Odpowiedz
bartoldzik 14/11/2012 - 7:12 pm

Właściwie dziwne, ze zawsze robilem ze zwyklej cebuli skoro czerwona tez mi smakuje.
Z drugiej strony jak ladnie się prezentuje żółty ser na tle czerwonawej zupy 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 14/11/2012 - 8:15 pm

Robiłam tę zupkę i jest PYCHA! 🙂

Odpowiedz
aga i kaja 14/11/2012 - 8:20 pm

Lubimy zupę cebulową 🙂 I pomimo jej wyglądu zawsze smakuje rewelacyjnie. Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
mnemonique 14/11/2012 - 8:21 pm

uwielbiam cebulową w jesienne dni, ale ja też nie robiłam z czerwonej tej zupy nigdy. Te miseczki wyglądają wyjątkowo apetycznie z grzanką 🙂
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Nemi 14/11/2012 - 8:36 pm

Najważniejsze, że smakowała:)

Odpowiedz
shinju 14/11/2012 - 8:43 pm

Robiłam kiedyś zupę z czerwonej cebuli – bardzo mi smakowała. "Buonissimo" mam, więc pewnie wypróbuję ten przepis.

Odpowiedz
Kamila 14/11/2012 - 8:53 pm

Mnie się nawet i kolor podoba 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 14/11/2012 - 8:54 pm

pyszności zrobiłaś :)) dzisiaj na zakupach patrzyłam na cebulkę i myślałam o zupce… pewnie ugotuję w przyszłym tygodniu 🙂

Odpowiedz
Marzena 14/11/2012 - 9:15 pm

Z czerwonej cebuli? Miłe zaskoczenie:-)

Odpowiedz
olala 14/11/2012 - 10:01 pm

Twoje zupy mnie powalają. Idealna na jesienne zimne wieczory 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2012 - 11:08 pm

nie wygląda źle, choć ja używam czerwonego wina, dużo, a co zostaje to idzie w trakcie gotowania 😉

Odpowiedz
Malwina 15/11/2012 - 8:05 am

Miałam ochotę użyć czerwonego, ale tym razem nie chciałam zbytnio zmieniać oryginalnego przepisu.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/11/2012 - 11:32 am

wygląda bardzo smakowicie:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/11/2012 - 7:31 pm

mm wygląda apetycznie, nie wiem co Ci się w niej nie podoba… a jeszcze te grzanki;)

Odpowiedz
Magda111 16/11/2012 - 9:36 am

zupa wygląda super ale jestem bardzo ciekawa jej smaku ,lubię czerwoną cebulę ale w takiej wersji jeszcze jej nie próbowałam 😉

Odpowiedz
ankawell 16/11/2012 - 7:32 pm

Bardzo lubię czerwoną cebulę … często używam jej w kuchni … i zupę cebulową też lubię … zupełnie nie wiem dlaczego w mojej kuchni nigdy nie powstało takie dwa w jednym z czerwonej cebuli 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 20/11/2012 - 5:28 pm

Zaskoczyłaś mnie, zupa z czerwonej cebuli, już planuję kiedy ją zrobię. Ostatnio robiłam ze zwykłej białej, ale coś czuję, że jej smak nie umywa się do tej!

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2013 - 8:14 pm

Moje uwagi: na drugi raz nie dodam w ogóle cukru, bo zupa robi się nachalnie słodka. Zamiast tego można podsmażać cebulkę 15 min. dłużej na małym ogniu i cebula sama nabierze słodkawego posmaku. Musiałam ostro stuningować zupę pod koniec żeby pozbyć się cukierkowego smaku 😀 Oprócz soli i duuużej ilości pieprzu, dodałam jeszcze kopiastą łyżeczkę suszonego tymianku i zmiksowałam zupę i zrobiło się już smacznie 🙂
Być może to tylko moje fanaberie, bo ja niczego nie słodzę, ale pomyślałam, że napiszę i być może mój komentarz komuś się przyda:) Dziękuję bardzo za przepis, bo wcześniej nawet nie wpadłam na to, że do cebulowej mogę użyć czerwonej cebuli 😀

Odpowiedz
Malwina 22/12/2013 - 11:53 pm

A tam fanaberie, każdy z nas ma inne preferencje smakowe 🙂 Fajnie, że dzielisz się z innymi swoimi spostrzeżeniami i sugestiami. Pomysł ze zrobieniem z niej kremu świetny. Polecam Ci także tę pomidorową z cebulą i octem balsamicznym. Moja ulubiona. W niej także jest dodatek cukru do smaku, ale on świetnie komponuje się właśnie z octem balsamicznym. Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies