Tagine z kurczakiem i orzeszkami piniowymi

przez Malwina

Dzisiejsza potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą kminu, cynamonu i imbiru. Jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami, z pewnością pokochacie to danie. Całości dopełniają orzeszki piniowe uprażone na patelni. To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ja podałam je z kaszą bulgur, jeśli jej nie posiadacie, zastąpcie ją kaszą kuskus. 

TAGINE Z KURCZAKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):

  • 650 g filetów z udek kurczaka (bez skóry)
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, posiekanych
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/4 szklanki suszonych moreli (opcjonalnie)
  • pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 4 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
  • do podania: kasza bulgur lub kuskus
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę, chili, czosnek i imbir. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy filety i obsmażamy krótko z obu stron (tak, by włókna mięsa się zamknęły). Wlewamy ciepły bulion, pomidory wraz z zalewą. Dodajemy daktyle, cynamon, morele, kmin, kardamon i kolendrę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki i orzeszki piniowe. Podajemy razem z kaszą bulgur lub kuskus. 

Polecam Wam także inne przepisy na tagine, które możecie znaleźć na blogu
(kuchnia arabska tagine
(kuchnia arabska- tagine
(kuchnia arabska- tagine
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

magda 12/11/2012 - 5:04 pm

smak musi być nieziemski. uwielbiam takie połączenia :)Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 12/11/2012 - 5:18 pm

Uwielbiam Twoje obiadowe propozycje. Są niezwykłe, interesujące i na pewno pyyyyszne!:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 12/11/2012 - 5:28 pm

Lubię przyprawy od Skworcu, też ich używam 😉
a to tagine musiało pachnieć w całym domu.

Odpowiedz
Olka 12/11/2012 - 5:36 pm

Ale pyszne aromatyczne danie. Mimo że jestem tuż po posiłku to ze znaczną dozą łakomstwa spoglądam na Twoje zdjęcie 🙂

Odpowiedz
Nemi 12/11/2012 - 6:22 pm

Mmmm…apetycznie!

Odpowiedz
pasjonatka 12/11/2012 - 6:34 pm

chetnie bym zjadla 😉

Odpowiedz
Kamila 12/11/2012 - 8:27 pm

Apetyczne! Wspaniałe i bardzo aromatyczne! Doskonale to przygotowałaś 🙂

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 12/11/2012 - 10:51 pm

Boże, czemu Twoje jedzonka są zawsze takie piękne!

Odpowiedz
Magda 01/05/2014 - 9:03 pm

Jutro mam zamiar je przyrządzić, bo wygląda strasznie apetycznie 🙂

Odpowiedz
Pol Schland 26/05/2014 - 9:22 am

Wspaniały przepis! Zrobiłam wczoraj i oboje z Mężem byliśmy nim zachwyceni! Dziękuję 🙂 Twój blog jest jednym z moich ulubionych o tematyce kulinarnej – często przyrządzam dania, które opisujesz. Zdjęcia też są na wysokim poziomie i zachęcają wręcz do kulinarnych eksperymentów. Tak trzymać 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies