Domowa musztarda

przez Malwina
Domowa musztarda

Od kilku lat nie kupuję gotowej musztardy. Zdecydowanie bardziej wolę tę, którą sama przygotowuję w domu. Robię ją wyjątkowo często w okresie wakacyjnym, kiedy weekendy spędzam wraz z rodziną lub znajomymi na leniwym grillowaniu. Z podanego przepisu możecie przygotować musztardę z całymi ziarnami gorczycy, bądź gładką. Ja zdecydowanie wolę musztardę, w której gorczyca nie jest całkowicie zmiksowana. 

Domowa musztarda

DOMOWA MUSZTARDA

Składniki:
[przepis własny]

  • 3 łyżki żółtej gorczycy
  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 6 łyżek octu z białego wina
  • 8-9 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta brązowego cukru
Ziarna gorczycy zalewamy octem i 3 łyżkami wody. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn). Po tym czasie przekładamy napęczniałą gorczycę do kielicha blendera. Dodajemy około 5-6 łyżek* wody i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Dodajemy sól i cukier do smaku. Musztardę przekładamy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. 
Na podstawie tego przepisu możecie stworzyć musztardę, jaką lubicie najbardziej. Jej smak można wzbogacić o dodatek miodu, curry, wędzoną paprykę czy ulubione zioła, np. posiekany koperek. 
*wodę najlepiej dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek
** jeśli nie macie czarnej gorczycy, możecie w całości użyć żółtej
*** chcąc otrzymać ostrzejszą w smaku musztardę, należy pominąć dodatek wody do namaczania gorczycy
****musztarda przygotowana z proporcji podanych w przepisie jest stosunkowo pikantna, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą, wówczas do namaczania ziaren użyjcie 3 łyżek octu i 3-4 łyżek wody.

Całkowity czas przygotowania (razem z czasem moczenia ziaren): 18 godzin.

Domowa musztarda

Przepis na domową musztardę powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play

Na powyższym zdjęciu znajduje się musztarda z dodatkiem miodu. Przygotowaną musztardę (z porcji, jak w przepisie) podzieliłam na pół i dodałam do niej łyżeczkę płynnego miodu (użyłam lipowego). Do drugiej porcji dodałam łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (zdjęcie poniżej). 

103 komentarze
0

103 komentarze

Maja i Kamila 12/11/2012 - 1:31 pm

domowe rzeczy są zawsze najlepsze:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/05/2014 - 3:09 pm

bardzo dobre ….

Odpowiedz
Anonimowy 23/05/2014 - 5:56 am

Nigdy więcej nie kupie sklepowej. Dodałem kminu rewelacja. Kolejne próby z róznymi dodatkami w trakcie prób.quhcik

Odpowiedz
Malwina 23/05/2014 - 7:16 am

Quhcik- miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2014 - 8:45 pm

A mnie wyszla gorzka…. tzn na etapie gorczyca z octem i woda, sol i cukier – zmielilem.
Wie ktos dlaczego tak? 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/06/2014 - 6:12 am

Odstaw ją do lodówki i pozwól dobrze się przegryźć przez kilka dni. Smak powinien się zmienić

Odpowiedz
Anonimowy 22/06/2014 - 9:49 am

Ostrosc zlikwidujecie zastepujac gorczyce czarna gorczyca biala

Odpowiedz
Anonimowy 24/06/2015 - 12:29 pm

Zrobiłam, po około dobie lekko musiałam dosłodzić, dodałam miodu, nigdy nie jadłam tak dobrej musztardy, przepis poszedł dalej, rodzina zachwycona, jak również zdziwiona że samemu można zrobić musztardę, bo myśleli że tylko w sklepie można kupić:) obdarowałam moich bliskich bo robiłam z podwójnej porcji. PYCHA

Odpowiedz
Malwina 24/06/2015 - 12:34 pm

Cieszę się, że musztarda się udała i co najważniejsze – smakuje 🙂

Odpowiedz
Sylwia 12/11/2012 - 1:42 pm

Musze sprobowac zrobic sama taka musztarde!! Wyglada super i zapewne smakuje super! Pozdrawiam!

Odpowiedz
kimek smak-indii.ugu.pl 12/11/2012 - 1:46 pm

Domowo, pysznie, lecę szukać gorczycy 🙂

Odpowiedz
Beata 12/11/2012 - 1:51 pm

Ale super pomysł! Muszę koniecznie wypróbować , wygląda pysznie a ilość modyfikacji nieskończona 🙂

Odpowiedz
CARUNIA 12/11/2012 - 1:55 pm

No proszę! Nie miałam pojęcia,że zrobienie musztardy to taka prościzna! 🙂 Na pewno smakuje świetnie 🙂

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 12/11/2012 - 2:28 pm

Kiedyś robiłam musztardę,
ale przepis był o wiele bardziej skomplikowany,
a musztarda średnio mi smakowała.
Na pewno wypróbuję Twój przepis!

Odpowiedz
Malwina 12/11/2012 - 3:02 pm

Robię w ten sposób musztardę od bardzo dawna ii zawsze się udaje. Czasem przygotowuję wersję bardziej pikantną dla jednego znajomego (wówczas nie dodaję wody do moczenia gorczycy, czasem też zwiększam ilość octu). Jest to jednak wersja ekstremalnie piekielna;)

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2013 - 9:27 am

Przed chwilą zrobiłam pierwszą w życiu domową musztardę.Jest pyszna!

Odpowiedz
Malwina 18/06/2013 - 9:38 am

Bardzo mnie to cieszy 🙂

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 12/11/2012 - 3:00 pm

Fantastyczna! Ale mimo jej wspaniałości jestem zła…że dopiero teraz dzielisz się tym przepisem 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Moja Kawiarenka 12/11/2012 - 4:18 pm

Bardzo mi się to podoba 🙂

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 12/11/2012 - 4:27 pm

super pomysł. u mnie tak było z pesto, zielonym curry….

Odpowiedz
aga i kaja 12/11/2012 - 4:39 pm

My również wolimy czuc gorczyce 🙂 wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie.

Odpowiedz
Wiewióra 12/11/2012 - 4:41 pm

WOW! muszę tez sama zrobić jak już będę mogła jeść takie rzeczy 🙂

Odpowiedz
Majana 12/11/2012 - 4:49 pm

Świetna musztarda! Kurczę domowej musztardy nie robiłam nigdy.

Odpowiedz
bartoldzik 12/11/2012 - 5:35 pm

Powiem szczerze, że nigdy nie wpadłem nawet na pomysł robienia musztardy. Jak bywam w musztardowym zagłębiu Saksonii, to tam w jednym sklepiku jest kilkaset organicznych musztard. No chyba zacznę im robić dzięki Tobie konkurencję 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 12/11/2012 - 5:47 pm

Gdy mój połówek zerknął mi przez ramię, jak przeglądałam Twój przepis dostałam rozkaz zrobienia domowej musztardy:)

Odpowiedz
Anulla 12/11/2012 - 6:12 pm

nie ma to jak domowa wersja!:)

Odpowiedz
Droczilka 12/11/2012 - 6:56 pm

Domowa musztarda to pyszny pomysł! 🙂

Odpowiedz
Agna 12/11/2012 - 7:59 pm

Ja wodę na musztardę gotuję z przyprawami (aby nadać musztardzie różne nutki smakowe) i zalewam wrzątkiem, aby sfermentowała. Dodatek oleju pozwala też wydłużyć jej żywotność 🙂

Odpowiedz
justka2712 12/11/2012 - 8:28 pm

A ja nigdy nie robiłam domowej musztardy… Ale dzięki Tobie na pewno zrobię, bo nie dość, iż na pewno pyszna i prosta to na dodatek bez żadnych konserwantów:) Pozdrawiam!

Odpowiedz
pasjonatka 12/11/2012 - 8:45 pm

chyba wyprobuje 😉

Odpowiedz
siankoo 13/11/2012 - 8:30 am

domowa musztarda musi być 100 razy lepsza od kupnej, że j atez nigdy nie próbowałam jej zrobić:)

Odpowiedz
agnieszka 13/11/2012 - 9:21 am

Niesamowite 😉 A ja myślałam, że musztarda bierze się tylko ze sklepu 😉 wspaniały przepis i na pewno go wypróbuję!!

Odpowiedz
grazyna 13/11/2012 - 7:08 pm

Super ! Zrobię sobie na Święta 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/11/2012 - 12:38 pm

Świetna sprawa z domową musztardą, z chęcią ukręciłbym sobie słoiczek 🙂

Odpowiedz
goh. 14/11/2012 - 5:28 pm

wygląda fenomenalnie! nie wiedziałam, że to takie proste w przygotowaniu!:)))

Odpowiedz
Beatrice 14/11/2012 - 6:27 pm

Z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedz
pbrus 18/11/2012 - 9:23 pm

Ha !
Jeśli ktoś chce zrobić musztardę sarepską…
wystarczy zdobyć gorczycę sarepską : )

Odpowiedz
Arnika 19/11/2012 - 3:45 pm

Super! Nie wiedziałam, że można zrobić w domu. Zrobię na 100%!

Odpowiedz
Anonimowy 20/11/2012 - 8:44 am

Zrobiłam. Myślałam że mój blender nie podoła ale wszystko wyszło jak trzeba. Jest bardzo ostra i pyszna. Podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam miód, do drugiej cury. Chyba przestanę kupować musztarde sklepową. Dziękuję za przepis :))

Odpowiedz
Malwina 21/11/2012 - 8:24 am

Cieszę się, że się udała:)

Odpowiedz
ankawell 21/11/2012 - 8:23 am

Czy mogę użyć octu jabłkowego ?

Odpowiedz
Malwina 21/11/2012 - 8:25 am

Nie wiem, czy jego smak nie będzie przytłaczający, ale w sumie to czemu by nie. Możesz wtedy zrobić musztardę z miodem, będzie fajnie współgrało. Daj znać co z tego wyszło.

Odpowiedz
Anonimowy 02/01/2015 - 7:56 am

Ja użyłam i jest bardzo dobra. 🙂 Małgosia

Odpowiedz
Gąska Malwinka 22/11/2012 - 11:16 am

Musze sprobowac 🙂

Odpowiedz
monika.edin 06/05/2013 - 12:13 pm

Pomocy. Ja zrobilam wedlug przepisu I wyszla za gorzka. Co moge zrobic?

Odpowiedz
monika.edin 06/05/2013 - 12:15 pm

Pomocy. Zrobilam musztarde wedlug przepisu I wyszla mi niestety gorzka. Dodalam miodu ale niepomoglo. Co moge zrobic?

Odpowiedz
Malwina 06/05/2013 - 12:18 pm

Moniko, nie mam zielonego pojęcia, co mogło być nie tak. Obstawiałabym, że to wina gorczycy, którą użyłaś. Jaki ocet dodałaś do musztardy?

Odpowiedz
Anonimowy 28/10/2014 - 3:57 pm

Żeby minęła gorzkość, trzeba potrzymać musztardę kilka dni w lodówce

Odpowiedz
monika.edin 06/05/2013 - 1:09 pm

Uzylam octu z bialego winna

Odpowiedz
Malwina 06/05/2013 - 1:12 pm

W takim razie tak jak wspomniałam wcześniej wydaje mi się, że jest to wina użytych nasion.

Odpowiedz
Anonimowy 30/08/2013 - 6:42 pm

Zrobiłam i rzeczywiście bardzo ostra. 🙂 No cóż… człowiek uczy się na błędach.
Kolejnym razem zrobię z mniejszej ilości octu. Tak czy inaczej jestem zafascynowana moim własnym wyrobem. Bardzo dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2013 - 10:46 pm

Mógłby mi ktoś powiedzieć ile taka musztarda wytrzyma w lodówce? Szczelnie zamknięta w czystym słoiczku, oczywiście:-)

Odpowiedz
Malwina 15/11/2013 - 7:02 am

Przechowywana w lodówce może stać stosunkowo długo. Miesiąc spokojnie wytrzyma (u mnie niektóre smakowe stoją nawet dłużej i nic się z nimi nie dzieje, ocet świetnie konserwuje).

Odpowiedz
anna rzezniczak 09/12/2013 - 9:30 pm

Gorczyca zamoczona. Jutro zrobie z miodem I klasyczna. Blizej swiat zabiore sie do pierwszego w zyciu domowego majonezu. Alez jestem podekscytowana.

Odpowiedz
anna rzezniczak 10/12/2013 - 12:36 pm

Jeny jaka ostra!!!! Mimo to nie wiedzialam,ze by zrobic pyszna musztarde trzeba tak niewiele.

Odpowiedz
Malwina 10/12/2013 - 12:43 pm

Aniu, jak widzisz zrobienie jej jest banalnie proste. Mój Połówek gustuje w piekielnie ostrych musztardach 😉 Następnym razem wybierz wersję z mniejszą ilością octu.

Odpowiedz
anna rzezniczak 13/12/2013 - 9:27 pm

Jutro zabieram sie za majonez, tylko zastanawiam sie czy taka ostra musztarda (ktora trzeba dodac) bedzie dobra ??

Odpowiedz
Malwina 14/12/2013 - 11:01 am

Aniu, musztardę dodajemy do smaku. Jej ilość zależy od Twoich preferencji. Ja na majonez na całym jaju daję przykładowo łyżkę gładkiej musztardy a na ten na żółtku- łyżeczkę. Przy bardzo pikantnej musztardzie możesz zmniejszyć jej ilość nawet o połowę.

Odpowiedz
rudakitka 11/01/2014 - 5:33 pm

Uh, musztarda zrobiona, nie spodziewałam się, że to takie mocne, gdy otworzyłam blender i zaczęłam przekładać do słoiczka to łzy same płynęły. Jest brrrrrdzo pikantna, może z czasem leżakowania złagodnieje ciutkę 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/01/2014 - 6:25 pm

Zawsze możesz dodać do niej odrobinę miodu. A jeśli jest dość gęsta, dodaj po prostu troszkę wody 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2014 - 10:10 am

O jejku jakie piękne zdjęcia :O !

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2014 - 3:50 pm

Wyglada super! Ja tez zrobie tylko mam pytanie – gdzie kupic gorczyce???

Odpowiedz
Malwina 03/04/2014 - 4:09 pm

Ja zamawiam przez internet (u Skworca), ale dostaniesz ją także w sklepach z przyprawami (na wagę lub w paczuszkach). Widziałam też, że chyba kamis ma nasiona gorczycy w swojej ofercie. Tylko pamiętaj o tym, by zrobić wersję z mniejszą ilością octu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/06/2014 - 7:30 am

Tylko kupujcie cale ziarna bo ja kupilam rowniez zmielona biala gorczyce u skworca i 10% to trociny nie wiem czy sami miela czy juz maja gotowa ale nie warto tam kupowac mielonej lepiej zmielic samemu

Odpowiedz
Anonimowy 17/08/2014 - 9:16 am

Mi niestety wyszło wg tego przepisu gorzkie obrzydlistwo:( Gorycz jest taka jakbym robiła musztardę z szatanów. Użyłam gorczycy jasno żołtej:(:(:(

Odpowiedz
Malwina 17/08/2014 - 10:20 am

Włóż do lodówki, po tygodniu jej smak powinien się zmienić.

Odpowiedz
Anonimowy 08/11/2014 - 5:44 pm

Dobrze zrozumiałem, że napęczniałą gorczycę przekładamy do blendera, a pozostałą wodę z octem, w której moczyła się gorczyca wylewamy?

Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo na załączonych zdjęciach musztarda prezentuje się rewelacyjnie.

Przy okazji, jakie składniki (obok miodu i curry) można jeszcze dodać? Czy kolendra i estragon byłyby dobrymi przyprawami do tej musztardy?

Odpowiedz
Malwina 09/11/2014 - 8:45 am

W trakcie moczenia gorczyca powinna po tych kilkunastu godzinach wchłonąć cały ocet i wodę. Nawet jeśli zostanie troszkę płynu, to nic nie szkodzi. Można miksować razem z nim. Co do dodatków, to już kwestia preferencji. Wybierz te, które najbardziej lubisz.

Odpowiedz
Anonimowy 02/01/2015 - 7:55 am

Wyszła!!! Jest bardzej dobra. 🙂 🙂 🙂 Wcale nie jest gorzka. Robiłam pół na pół z jasnej i ciemnej gorczycy. Dziękuję bardzo za ten przepis, jedyny prosty jaki udało mi się znaleźć. Ale jest bardzo ostra, mimo że od początku robiłam ja w wersji łagodna więcej wody, dużo więcej niż w przepisie to i tak jest ostrawa. Ale ja lubię bardzo łagodne musztardy. Pytanie zatem do wszystkich praktykujących ten przepis co można jeszcze dodać żeby musztardę złagodzić? Coś wyżej było na temat oleju ale tam był inny przepis. Ta wersja bez wody to chyba wypala 😉 Raz jeszcze dziękuję bardzo. 🙂 Małgosia

Odpowiedz
Malwina 02/01/2015 - 12:01 pm

Małgosiu, następnym razem zrób musztardę tylko z jasnej gorczycy. Powinna być łagodniejsza w smaku.

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2015 - 4:55 pm

Kto chce mniej ostrej musztardy niech użyje wina zamiast octu winnego 🙂 Polecam
remo179

Odpowiedz
maczek 07/03/2015 - 9:18 am

Wyszła mi gorzka, w ogóle nie ostra, ohydna! 🙁 Robiłem dokładnie wg. przepisu. Dam jej jeszcze kilka dni na przegryzienie ale czarno to widzę.

Odpowiedz
Malwina 07/03/2015 - 9:49 am

Potrzymaj ją w lodówce nawet do dwóch tygodni. Jej smak złagodnieje. Wiele zależy też od samych nasion.

Odpowiedz
Anonimowy 22/05/2015 - 12:54 pm

Właśnie zrobiłam, jest niestety paskudna,włożyłam do lodówki,chyba nasiona były niedobre (kupione w sklepie z dodatkami masarskimi ), same żółte.

Odpowiedz
Malwina 22/05/2015 - 12:57 pm

Wiele, a właściwie cały smak, zależy od użytych nasion. Czasem źle przechowywane lub przeleżałe potrafią popsuć musztardę. Daj im jednak drugą szansę i po 1-2 tygodniach spróbuj ponownie musztardy.

Odpowiedz
Ewa Sykulska 23/07/2015 - 8:55 am

zrobiłam, ale jest piekielnie ostra, choć robiłam tylko z żółtej gorczycy i dałam więcej wody. No ogień nieziemski- da się ją jakoś uratować ? już dodałam wody i miodu żeby złagodzić smak a i tak jest piekło w gębie.

Odpowiedz
Malwina 23/07/2015 - 8:56 am

Ewo, teraz wstaw ją do lodówki i wróć do niej za tydzień, dwa. Składniki muszą się "przegryźć" a sam smak złagodnieje.

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2015 - 9:38 am

ocet proszę zastąpić cytryną,!

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2015 - 2:23 pm

czy były próby z różnymi miodami który najlepiej smakuje ?

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2015 - 1:54 am

Hej, mam problem, ponieważ namoczyłam gorczyce w 4 łyżeczkach octu i dałam pół na pół gorczycy białej z czarna, tylko od razu chciałam zrobić porcję x5 i wyszła… tak paląca, że nie da się jej jeść. Mogę ją jakoś uratować?

Odpowiedz
Malwina 20/12/2015 - 8:56 am

Pisałam już we wcześniejszych komentarzach, że musztardę należy odstawić do lodówki na 1-2 tygodnie do przegryzienia. Jej smak złagodnieje.

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2015 - 8:41 pm

Mam takie pytanie, czy jest jakiś sposób, żeby nie przechowywać musztardy przez jakiś czas w lodówce, tzn zawekować albo coś?
Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Malwina 21/12/2015 - 7:56 am

Nigdy nie próbowałam pasteryzować musztardy. Przez kilka dni poza lodówką nic nie powinno jej się stać.

Odpowiedz
annorl1 17/02/2016 - 12:02 pm

zrobiłam kilka dni temu, po moich zachwalaniach, zrobiła ją mama. Musztarda jest lepiej jak boska 🙂 ja robiłam z miodem 😀

Odpowiedz
Hero 10/03/2016 - 7:30 pm

Czy gorczyca oprocz kolorami roznia sie smakami?

Odpowiedz
Malwina 11/03/2016 - 5:09 am

Czarna gorczyca ma ostrzejszy smak.

Odpowiedz
Anonimowy 13/05/2016 - 5:37 am

Ziarna różnią się nie tylko ostrością. Jasne są łagodniejsze, ale za to bardziej gorzkie. Ciemne są ostrzejsze, ale nie są gorzkie. Dlatego bez ciemnych ziaren, przy kiepskiej gorczycy jasnej może wyjść coś gorzkiego. Min. 25% powinno być ciemnej.

Odpowiedz
Tomasz Lasowy 26/03/2016 - 11:11 am

ja też daję miodzio,przepis na wypasie.

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2016 - 7:56 pm

Twój przepis natchnął mnie do zrobienia własnej musztardy. Właśnie ją zblendowalam i jutro spróbuję. Ale widzę, że masz dużo fajnych przepisów z cyklu "homemade" do wypróbowania. Pozdrawiam:) Gosia

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2017 - 3:55 pm

Dodałem suszone pomidory ze słoika i trochę oleju z tych pomidorów, miód, trochę kurkumy (dla ładnego koloru) wyszło fajne ale oczywiście ostro, myślę że trochę z czasem złagodnieje 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/01/2017 - 7:20 am

Poleży w lodówce i na pewno złagodnieje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2017 - 9:44 am

dobre dobre – ja zrobiłem tak: 2 opakowanie gorczycy kupiłem prymat bo tani 6 łyżek wody,3 łyżki octu jabłkowego – 6 godzin macerowania aż wchłonęła wodę blender 1/4 łyżeczki solłyżka miodu zmiksowałem i co dobre wg mnie za ostre. Teraz robię 2 rzut 2 opakowania gorczycy,łyżka octu jabłkowego ,zalewam to wodą bez mierzenia łyżkami tak aby przykryć gorczycę i zobaczę co wyjdzie . druga próba to 1 opakowanie gorczycy ok 30-40 gram i to samo też jedna łyżka octu.A zapomniałem powiedzieć do pierszej mojej próby tej ostrej dodałem ok 1/4 łyżeczki witaminy c – jako konserwanta – ale nie trzeba taka ilość na tydzień Ci wystarczy

Odpowiedz
Sandra Kaduk 24/05/2017 - 8:16 pm

Ocet jabłkowy, ksylitol na puder zmielony, łyżka oleju z dyni i jest "moja" musztarda. Moczona tylko w occie wyszła rzeczywiście ostra /przynajmniej będą mniejsze ubytki objętości tego dzieła ;-)/! Dodatek wody to rzeczywiście kwestia wyboru konsystencji. Dzięki za przepis!

Odpowiedz
Edyta 12/10/2017 - 7:05 am

Zalałam żółtą gorczycę octem winnym już tydzień temu i nadal tego octu nie wchłonęla. Gorczycę kupowałam na targu, chyba trefna jakaś. Zdarzyło się komuś już tak?

Odpowiedz
iwona muzal 17/11/2017 - 12:15 pm

Ja dziś namoczyłam gorczycę,zobaczymy jak mnie uda się….ja lubię ostrą musztardę i mój pan też, więc myślę że ten przepis z tych składników powinien nam podpasować…

Odpowiedz
Anka 21/02/2018 - 9:24 pm

To jest najgorszy przepis na musztardę z jakim miałam do czynienia. Musztarda jest bardzo ostra, ma mocno octowy posmak i jednocześnie jest bardzo gorzka. W lodówce stała ponad miesiąc i trafiła w końcu do kosza, bo to nieprawda, że jak postoi to złagodnieje. Prawda jest taka: chcesz mieć dobrą musztardę, musisz się trochę więcej postarać i napracować. Tego przepisu nie polecam.

Odpowiedz
Malwina 22/02/2018 - 8:08 am

Anka, bardzo wiele zależy od jakości użytych ziaren gorczycy. Poza tym nie mam bladego pojęcia, czy przygotowałaś musztardę zgodnie z przepisem. Masz tam opcję pikantną i bardziej łagodną. Nie wiem, czy dałaś i czarną i żółtą gorczycę, czy użyłaś octu winnego, czy może spirytusowego, jak już to się kilka razy zdarzyło (!). Powyżej masz kilkanaście pozytywnych komentarzy od osób, które stale korzystają z tego przepisu. A to też o czymś świadczy.

Odpowiedz
Malwina 22/02/2018 - 8:16 am

Anka, właśnie znalazłam jeszcze jeden komentarz od Ciebie sprzed kilku dni, który trafił do spamu i mamy rozwiązaną sytuację. Użyłaś w całości żółtego gorczycy, która (jak już ktoś wspominał w komentarzach powyżej) jest bardzo gorzka. Sama nigdy nie robiłam musztardy tylko z żółtej gorczycy, zawsze mieszam czarną i żółtą i musztarda wychodzi bardzo smaczna.

Odpowiedz
marti 18/12/2018 - 5:50 pm

Zrobiłam musztardę i wyszła bardzo ostra. Czytałam, że temperatura pomaga – uprażyłąm. Druga porcja jest łagodniejsza ale nieprzyjemnie gorzka. Czy ktoś popełnił ten błąd? Chciałąm ją podarowac komuś, ale nie wiem, czy jak sie przegryzie w lodowce, to czy będzie lepsza..

Odpowiedz
Malwina 19/12/2018 - 9:16 am

Czasem trafiają się naprawdę felerne ziarenka i są niemiłosiernie gorzkie. Przekonałam się ostatnio na własnym języku 🙁 Może lepiej musztardę zostawić we własnej lodówce i na jadalny prezent zrobić coś innego? Np. szybki dżem z pomarańczy i pierniczki?

Odpowiedz
Tomasz 12/04/2020 - 7:32 pm

Dlaczego musztarda jest gorzka? Ta gorzkość jest wyczuwalna od razu, co robię nie tak?

Odpowiedz
Malwina 14/04/2020 - 6:55 am

To kwestia użytych nasion gorczycy. Odstaw do lodówki na około tydzień, goryczka powinna złagodnieć.

Odpowiedz
Tomasz Klimczak 14/04/2020 - 3:24 pm

Malwina, nie ustępuje. Nasiona ze zwykłych torebek „Intrejanek”.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies