Od kilku lat nie kupuję gotowej musztardy. Zdecydowanie bardziej wolę tę, którą sama przygotowuję w domu. Robię ją wyjątkowo często w okresie wakacyjnym, kiedy weekendy spędzam wraz z rodziną lub znajomymi na leniwym grillowaniu. Z podanego przepisu możecie przygotować musztardę z całymi ziarnami gorczycy, bądź gładką. Ja zdecydowanie wolę musztardę, w której gorczyca nie jest całkowicie zmiksowana.
DOMOWA MUSZTARDA
Składniki:
[przepis własny]
- 3 łyżki żółtej gorczycy
- 3 łyżki czarnej gorczycy
- 6 łyżek octu z białego wina
- 8-9 łyżek wody
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta brązowego cukru
Ziarna gorczycy zalewamy octem i 3 łyżkami wody. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn). Po tym czasie przekładamy napęczniałą gorczycę do kielicha blendera. Dodajemy około 5-6 łyżek* wody i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Dodajemy sól i cukier do smaku. Musztardę przekładamy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Na podstawie tego przepisu możecie stworzyć musztardę, jaką lubicie najbardziej. Jej smak można wzbogacić o dodatek miodu, curry, wędzoną paprykę czy ulubione zioła, np. posiekany koperek.
*wodę najlepiej dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek
** jeśli nie macie czarnej gorczycy, możecie w całości użyć żółtej
*** chcąc otrzymać ostrzejszą w smaku musztardę, należy pominąć dodatek wody do namaczania gorczycy
****musztarda przygotowana z proporcji podanych w przepisie jest stosunkowo pikantna, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą, wówczas do namaczania ziaren użyjcie 3 łyżek octu i 3-4 łyżek wody.
*** chcąc otrzymać ostrzejszą w smaku musztardę, należy pominąć dodatek wody do namaczania gorczycy
****musztarda przygotowana z proporcji podanych w przepisie jest stosunkowo pikantna, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą, wówczas do namaczania ziaren użyjcie 3 łyżek octu i 3-4 łyżek wody.
Całkowity czas przygotowania (razem z czasem moczenia ziaren): 18 godzin.
Przepis na domową musztardę powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play.
106 komentarzy
domowe rzeczy są zawsze najlepsze:)
bardzo dobre ….
Nigdy więcej nie kupie sklepowej. Dodałem kminu rewelacja. Kolejne próby z róznymi dodatkami w trakcie prób.quhcik
Quhcik- miło mi to słyszeć 🙂
A mnie wyszla gorzka…. tzn na etapie gorczyca z octem i woda, sol i cukier – zmielilem.
Wie ktos dlaczego tak? 🙂
Stara gorczyca, musi być świeża
Odstaw ją do lodówki i pozwól dobrze się przegryźć przez kilka dni. Smak powinien się zmienić
Ostrosc zlikwidujecie zastepujac gorczyce czarna gorczyca biala
Zrobiłam, po około dobie lekko musiałam dosłodzić, dodałam miodu, nigdy nie jadłam tak dobrej musztardy, przepis poszedł dalej, rodzina zachwycona, jak również zdziwiona że samemu można zrobić musztardę, bo myśleli że tylko w sklepie można kupić:) obdarowałam moich bliskich bo robiłam z podwójnej porcji. PYCHA
Cieszę się, że musztarda się udała i co najważniejsze – smakuje 🙂
Musze sprobowac zrobic sama taka musztarde!! Wyglada super i zapewne smakuje super! Pozdrawiam!
Domowo, pysznie, lecę szukać gorczycy 🙂
Ale super pomysł! Muszę koniecznie wypróbować , wygląda pysznie a ilość modyfikacji nieskończona 🙂
No proszę! Nie miałam pojęcia,że zrobienie musztardy to taka prościzna! 🙂 Na pewno smakuje świetnie 🙂
Kiedyś robiłam musztardę,
ale przepis był o wiele bardziej skomplikowany,
a musztarda średnio mi smakowała.
Na pewno wypróbuję Twój przepis!
Robię w ten sposób musztardę od bardzo dawna ii zawsze się udaje. Czasem przygotowuję wersję bardziej pikantną dla jednego znajomego (wówczas nie dodaję wody do moczenia gorczycy, czasem też zwiększam ilość octu). Jest to jednak wersja ekstremalnie piekielna;)
Przed chwilą zrobiłam pierwszą w życiu domową musztardę.Jest pyszna!
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Fantastyczna! Ale mimo jej wspaniałości jestem zła…że dopiero teraz dzielisz się tym przepisem 😉 Pozdrawiam!
Bardzo mi się to podoba 🙂
super pomysł. u mnie tak było z pesto, zielonym curry….
My również wolimy czuc gorczyce 🙂 wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie.
WOW! muszę tez sama zrobić jak już będę mogła jeść takie rzeczy 🙂
Świetna musztarda! Kurczę domowej musztardy nie robiłam nigdy.
Powiem szczerze, że nigdy nie wpadłem nawet na pomysł robienia musztardy. Jak bywam w musztardowym zagłębiu Saksonii, to tam w jednym sklepiku jest kilkaset organicznych musztard. No chyba zacznę im robić dzięki Tobie konkurencję 🙂
Gdy mój połówek zerknął mi przez ramię, jak przeglądałam Twój przepis dostałam rozkaz zrobienia domowej musztardy:)
nie ma to jak domowa wersja!:)
Domowa musztarda to pyszny pomysł! 🙂
Ja wodę na musztardę gotuję z przyprawami (aby nadać musztardzie różne nutki smakowe) i zalewam wrzątkiem, aby sfermentowała. Dodatek oleju pozwala też wydłużyć jej żywotność 🙂
A ja nigdy nie robiłam domowej musztardy… Ale dzięki Tobie na pewno zrobię, bo nie dość, iż na pewno pyszna i prosta to na dodatek bez żadnych konserwantów:) Pozdrawiam!
chyba wyprobuje 😉
domowa musztarda musi być 100 razy lepsza od kupnej, że j atez nigdy nie próbowałam jej zrobić:)
Niesamowite 😉 A ja myślałam, że musztarda bierze się tylko ze sklepu 😉 wspaniały przepis i na pewno go wypróbuję!!
Super ! Zrobię sobie na Święta 🙂
Świetna sprawa z domową musztardą, z chęcią ukręciłbym sobie słoiczek 🙂
wygląda fenomenalnie! nie wiedziałam, że to takie proste w przygotowaniu!:)))
Z chęcią wypróbuję 🙂
Ha !
Jeśli ktoś chce zrobić musztardę sarepską…
wystarczy zdobyć gorczycę sarepską : )
Super! Nie wiedziałam, że można zrobić w domu. Zrobię na 100%!
Zrobiłam. Myślałam że mój blender nie podoła ale wszystko wyszło jak trzeba. Jest bardzo ostra i pyszna. Podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam miód, do drugiej cury. Chyba przestanę kupować musztarde sklepową. Dziękuję za przepis :))
Cieszę się, że się udała:)
Czy mogę użyć octu jabłkowego ?
Nie wiem, czy jego smak nie będzie przytłaczający, ale w sumie to czemu by nie. Możesz wtedy zrobić musztardę z miodem, będzie fajnie współgrało. Daj znać co z tego wyszło.
Ja użyłam i jest bardzo dobra. 🙂 Małgosia
Musze sprobowac 🙂
Pomocy. Ja zrobilam wedlug przepisu I wyszla za gorzka. Co moge zrobic?
Pomocy. Zrobilam musztarde wedlug przepisu I wyszla mi niestety gorzka. Dodalam miodu ale niepomoglo. Co moge zrobic?
Moniko, nie mam zielonego pojęcia, co mogło być nie tak. Obstawiałabym, że to wina gorczycy, którą użyłaś. Jaki ocet dodałaś do musztardy?
Żeby minęła gorzkość, trzeba potrzymać musztardę kilka dni w lodówce
Uzylam octu z bialego winna
W takim razie tak jak wspomniałam wcześniej wydaje mi się, że jest to wina użytych nasion.
Zrobiłam i rzeczywiście bardzo ostra. 🙂 No cóż… człowiek uczy się na błędach.
Kolejnym razem zrobię z mniejszej ilości octu. Tak czy inaczej jestem zafascynowana moim własnym wyrobem. Bardzo dziękuję! 🙂
Mógłby mi ktoś powiedzieć ile taka musztarda wytrzyma w lodówce? Szczelnie zamknięta w czystym słoiczku, oczywiście:-)
Przechowywana w lodówce może stać stosunkowo długo. Miesiąc spokojnie wytrzyma (u mnie niektóre smakowe stoją nawet dłużej i nic się z nimi nie dzieje, ocet świetnie konserwuje).
Gorczyca zamoczona. Jutro zrobie z miodem I klasyczna. Blizej swiat zabiore sie do pierwszego w zyciu domowego majonezu. Alez jestem podekscytowana.
Jeny jaka ostra!!!! Mimo to nie wiedzialam,ze by zrobic pyszna musztarde trzeba tak niewiele.
Aniu, jak widzisz zrobienie jej jest banalnie proste. Mój Połówek gustuje w piekielnie ostrych musztardach 😉 Następnym razem wybierz wersję z mniejszą ilością octu.
Jutro zabieram sie za majonez, tylko zastanawiam sie czy taka ostra musztarda (ktora trzeba dodac) bedzie dobra ??
Aniu, musztardę dodajemy do smaku. Jej ilość zależy od Twoich preferencji. Ja na majonez na całym jaju daję przykładowo łyżkę gładkiej musztardy a na ten na żółtku- łyżeczkę. Przy bardzo pikantnej musztardzie możesz zmniejszyć jej ilość nawet o połowę.
Uh, musztarda zrobiona, nie spodziewałam się, że to takie mocne, gdy otworzyłam blender i zaczęłam przekładać do słoiczka to łzy same płynęły. Jest brrrrrdzo pikantna, może z czasem leżakowania złagodnieje ciutkę 🙂
Zawsze możesz dodać do niej odrobinę miodu. A jeśli jest dość gęsta, dodaj po prostu troszkę wody 🙂
Witam, czy mogę użyć zwykłego octu 10% ? Nie nawidze octu winnego ,brr 😊
Proszę użyć innego o stężeniu 5% lub rozcieńczyć.
O jejku jakie piękne zdjęcia :O !
Wyglada super! Ja tez zrobie tylko mam pytanie – gdzie kupic gorczyce???
Ja zamawiam przez internet (u Skworca), ale dostaniesz ją także w sklepach z przyprawami (na wagę lub w paczuszkach). Widziałam też, że chyba kamis ma nasiona gorczycy w swojej ofercie. Tylko pamiętaj o tym, by zrobić wersję z mniejszą ilością octu 🙂
Tylko kupujcie cale ziarna bo ja kupilam rowniez zmielona biala gorczyce u skworca i 10% to trociny nie wiem czy sami miela czy juz maja gotowa ale nie warto tam kupowac mielonej lepiej zmielic samemu
Mi niestety wyszło wg tego przepisu gorzkie obrzydlistwo:( Gorycz jest taka jakbym robiła musztardę z szatanów. Użyłam gorczycy jasno żołtej:(:(:(
Włóż do lodówki, po tygodniu jej smak powinien się zmienić.
Dobrze zrozumiałem, że napęczniałą gorczycę przekładamy do blendera, a pozostałą wodę z octem, w której moczyła się gorczyca wylewamy?
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo na załączonych zdjęciach musztarda prezentuje się rewelacyjnie.
Przy okazji, jakie składniki (obok miodu i curry) można jeszcze dodać? Czy kolendra i estragon byłyby dobrymi przyprawami do tej musztardy?
W trakcie moczenia gorczyca powinna po tych kilkunastu godzinach wchłonąć cały ocet i wodę. Nawet jeśli zostanie troszkę płynu, to nic nie szkodzi. Można miksować razem z nim. Co do dodatków, to już kwestia preferencji. Wybierz te, które najbardziej lubisz.
Wyszła!!! Jest bardzej dobra. 🙂 🙂 🙂 Wcale nie jest gorzka. Robiłam pół na pół z jasnej i ciemnej gorczycy. Dziękuję bardzo za ten przepis, jedyny prosty jaki udało mi się znaleźć. Ale jest bardzo ostra, mimo że od początku robiłam ja w wersji łagodna więcej wody, dużo więcej niż w przepisie to i tak jest ostrawa. Ale ja lubię bardzo łagodne musztardy. Pytanie zatem do wszystkich praktykujących ten przepis co można jeszcze dodać żeby musztardę złagodzić? Coś wyżej było na temat oleju ale tam był inny przepis. Ta wersja bez wody to chyba wypala 😉 Raz jeszcze dziękuję bardzo. 🙂 Małgosia
Małgosiu, następnym razem zrób musztardę tylko z jasnej gorczycy. Powinna być łagodniejsza w smaku.
Kto chce mniej ostrej musztardy niech użyje wina zamiast octu winnego 🙂 Polecam
remo179
Wyszła mi gorzka, w ogóle nie ostra, ohydna! 🙁 Robiłem dokładnie wg. przepisu. Dam jej jeszcze kilka dni na przegryzienie ale czarno to widzę.
Potrzymaj ją w lodówce nawet do dwóch tygodni. Jej smak złagodnieje. Wiele zależy też od samych nasion.
Właśnie zrobiłam, jest niestety paskudna,włożyłam do lodówki,chyba nasiona były niedobre (kupione w sklepie z dodatkami masarskimi ), same żółte.
Wiele, a właściwie cały smak, zależy od użytych nasion. Czasem źle przechowywane lub przeleżałe potrafią popsuć musztardę. Daj im jednak drugą szansę i po 1-2 tygodniach spróbuj ponownie musztardy.
zrobiłam, ale jest piekielnie ostra, choć robiłam tylko z żółtej gorczycy i dałam więcej wody. No ogień nieziemski- da się ją jakoś uratować ? już dodałam wody i miodu żeby złagodzić smak a i tak jest piekło w gębie.
Ewo, teraz wstaw ją do lodówki i wróć do niej za tydzień, dwa. Składniki muszą się "przegryźć" a sam smak złagodnieje.
ocet proszę zastąpić cytryną,!
czy były próby z różnymi miodami który najlepiej smakuje ?
Hej, mam problem, ponieważ namoczyłam gorczyce w 4 łyżeczkach octu i dałam pół na pół gorczycy białej z czarna, tylko od razu chciałam zrobić porcję x5 i wyszła… tak paląca, że nie da się jej jeść. Mogę ją jakoś uratować?
Pisałam już we wcześniejszych komentarzach, że musztardę należy odstawić do lodówki na 1-2 tygodnie do przegryzienia. Jej smak złagodnieje.
Mam takie pytanie, czy jest jakiś sposób, żeby nie przechowywać musztardy przez jakiś czas w lodówce, tzn zawekować albo coś?
Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Nigdy nie próbowałam pasteryzować musztardy. Przez kilka dni poza lodówką nic nie powinno jej się stać.
zrobiłam kilka dni temu, po moich zachwalaniach, zrobiła ją mama. Musztarda jest lepiej jak boska 🙂 ja robiłam z miodem 😀
Czy gorczyca oprocz kolorami roznia sie smakami?
Czarna gorczyca ma ostrzejszy smak.
Ziarna różnią się nie tylko ostrością. Jasne są łagodniejsze, ale za to bardziej gorzkie. Ciemne są ostrzejsze, ale nie są gorzkie. Dlatego bez ciemnych ziaren, przy kiepskiej gorczycy jasnej może wyjść coś gorzkiego. Min. 25% powinno być ciemnej.
ja też daję miodzio,przepis na wypasie.
Twój przepis natchnął mnie do zrobienia własnej musztardy. Właśnie ją zblendowalam i jutro spróbuję. Ale widzę, że masz dużo fajnych przepisów z cyklu "homemade" do wypróbowania. Pozdrawiam:) Gosia
Dodałem suszone pomidory ze słoika i trochę oleju z tych pomidorów, miód, trochę kurkumy (dla ładnego koloru) wyszło fajne ale oczywiście ostro, myślę że trochę z czasem złagodnieje 🙂
Poleży w lodówce i na pewno złagodnieje 🙂
dobre dobre – ja zrobiłem tak: 2 opakowanie gorczycy kupiłem prymat bo tani 6 łyżek wody,3 łyżki octu jabłkowego – 6 godzin macerowania aż wchłonęła wodę blender 1/4 łyżeczki solłyżka miodu zmiksowałem i co dobre wg mnie za ostre. Teraz robię 2 rzut 2 opakowania gorczycy,łyżka octu jabłkowego ,zalewam to wodą bez mierzenia łyżkami tak aby przykryć gorczycę i zobaczę co wyjdzie . druga próba to 1 opakowanie gorczycy ok 30-40 gram i to samo też jedna łyżka octu.A zapomniałem powiedzieć do pierszej mojej próby tej ostrej dodałem ok 1/4 łyżeczki witaminy c – jako konserwanta – ale nie trzeba taka ilość na tydzień Ci wystarczy
Ocet jabłkowy, ksylitol na puder zmielony, łyżka oleju z dyni i jest "moja" musztarda. Moczona tylko w occie wyszła rzeczywiście ostra /przynajmniej będą mniejsze ubytki objętości tego dzieła ;-)/! Dodatek wody to rzeczywiście kwestia wyboru konsystencji. Dzięki za przepis!
Zalałam żółtą gorczycę octem winnym już tydzień temu i nadal tego octu nie wchłonęla. Gorczycę kupowałam na targu, chyba trefna jakaś. Zdarzyło się komuś już tak?
Ja dziś namoczyłam gorczycę,zobaczymy jak mnie uda się….ja lubię ostrą musztardę i mój pan też, więc myślę że ten przepis z tych składników powinien nam podpasować…
To jest najgorszy przepis na musztardę z jakim miałam do czynienia. Musztarda jest bardzo ostra, ma mocno octowy posmak i jednocześnie jest bardzo gorzka. W lodówce stała ponad miesiąc i trafiła w końcu do kosza, bo to nieprawda, że jak postoi to złagodnieje. Prawda jest taka: chcesz mieć dobrą musztardę, musisz się trochę więcej postarać i napracować. Tego przepisu nie polecam.
Anka, bardzo wiele zależy od jakości użytych ziaren gorczycy. Poza tym nie mam bladego pojęcia, czy przygotowałaś musztardę zgodnie z przepisem. Masz tam opcję pikantną i bardziej łagodną. Nie wiem, czy dałaś i czarną i żółtą gorczycę, czy użyłaś octu winnego, czy może spirytusowego, jak już to się kilka razy zdarzyło (!). Powyżej masz kilkanaście pozytywnych komentarzy od osób, które stale korzystają z tego przepisu. A to też o czymś świadczy.
Anka, właśnie znalazłam jeszcze jeden komentarz od Ciebie sprzed kilku dni, który trafił do spamu i mamy rozwiązaną sytuację. Użyłaś w całości żółtego gorczycy, która (jak już ktoś wspominał w komentarzach powyżej) jest bardzo gorzka. Sama nigdy nie robiłam musztardy tylko z żółtej gorczycy, zawsze mieszam czarną i żółtą i musztarda wychodzi bardzo smaczna.
Zrobiłam musztardę i wyszła bardzo ostra. Czytałam, że temperatura pomaga – uprażyłąm. Druga porcja jest łagodniejsza ale nieprzyjemnie gorzka. Czy ktoś popełnił ten błąd? Chciałąm ją podarowac komuś, ale nie wiem, czy jak sie przegryzie w lodowce, to czy będzie lepsza..
Czasem trafiają się naprawdę felerne ziarenka i są niemiłosiernie gorzkie. Przekonałam się ostatnio na własnym języku 🙁 Może lepiej musztardę zostawić we własnej lodówce i na jadalny prezent zrobić coś innego? Np. szybki dżem z pomarańczy i pierniczki?
Dlaczego musztarda jest gorzka? Ta gorzkość jest wyczuwalna od razu, co robię nie tak?
To kwestia użytych nasion gorczycy. Odstaw do lodówki na około tydzień, goryczka powinna złagodnieć.
Malwina, nie ustępuje. Nasiona ze zwykłych torebek „Intrejanek”.