Granola jabłkowo-cynamonowa

przez Malwina

Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów zapraszam Was na przepyszną granolę jabłkową. Jej zapach przywodzi na myśl zbliżające się święta  Bożego Narodzenia. Jeśli jesteście smakoszami połączenia jabłek i cynamonu, z pewnością przypadnie Wam ten przepis do gustu. Taka granola jest też świetnym pomysłem na prezent świąteczny, który możecie później podarować bliskiej Wam osobie. 

GRANOLA JABŁKOWO-CYNAMONOWA
Śniadanie Mistrzów #4

Składniki:
[przepis własny]

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka suszonych jabłek, posiekanych w mniejsze kawałki
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Do masy dodajemy miód, cukier, imbir, cynamon i gałkę. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 
Płatki mieszamy ze słonecznikiem, orzechami i pestkami dyni. Wlewamy masę jabłkową i dokładnie mieszamy. Jeśli całość jest zbyt mokra, dosypujemy płatków, jeśli zbyt sucha, dodajemy kawałek startego na tarce jabłka. Płatki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozkładamy w równej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia, co około 10-15 minut mieszamy granolę (aby szybciej i równomiernie wysychała). Pieczemy przez około 40 minut* lub do momentu, kiedy granola ładnie się zrumieni i będzie sucha. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie przekładamy do słoika i zamykamy. Większe kawałki granoli kruszymy. Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu do miesiąca czasu. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem.

*warto sprawdzić stopień zrumienienia wcześniej. Jeśli po 40-45 minutach granola nadal będzie mokra, należy piec ją dłużej.
** zamiast płatków owsianych możecie użyć płatków żytnich. Osoby szczególnie dbające o linię mogą pominąć dodatek cukru do granoli i ewentualnie zwiększyć odrobinę ilość miodu. 

Polecam Wam również granolę dyniową
(granola dyniowaE
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Inspirowane Smakiem 11/11/2012 - 5:03 pm

Wygląda super apetycznie!

Odpowiedz
Anulla 11/11/2012 - 6:05 pm

Ale pyszne i do tego jogurt i mam boskie śniadanie;-)

Odpowiedz
Agata Pachla 11/11/2012 - 6:18 pm

Kocham granole! A Twoja wydaje się wyjątkowo pyszna 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 11/11/2012 - 6:26 pm

granola zawsze dobra 😉

Odpowiedz
Majana 11/11/2012 - 7:16 pm

Cudowne połaczenie cynamonu i jablka w granoli! O tak 🙂

Odpowiedz
Beatrice 11/11/2012 - 7:32 pm

Muszę zrobić i taką granolę 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 11/11/2012 - 8:38 pm

pyszności 🙂 w sam raz na śniadanko z mleczkiem.

Odpowiedz
teenager ;) 12/11/2012 - 4:24 am

uwielbiam garnolę ,a domowa najlepsza <3

Odpowiedz
Marzena 12/11/2012 - 8:56 am

Poproszę o taką miseczkę granoli…:-)

Odpowiedz
Antenka 12/11/2012 - 8:57 am

pychota:)
nie ma lepszej granoli jak ta domowa:)

Odpowiedz
MałgosiaZ 12/11/2012 - 11:06 am

super!

Odpowiedz
Maggie 13/11/2012 - 10:56 am

Mistrzowska granola – i mistrzowska miseczka 🙂

Odpowiedz
mickey_mouse 25/11/2012 - 6:59 pm

A co z olejem? Nie trzeba dodawać?

Odpowiedz
Malwina 25/11/2012 - 7:21 pm

Nie dodaję nigdy oleju do granoli, chociaż wiem, że niektóre przepisy go zawierają. Mimo tego granola wychodzi smaczna i chrupiąca.

Odpowiedz
Anonimowy 10/11/2013 - 10:30 am

W mojej granoli zmniejszyłam ilość curku i dodałam startą skórkę i trochę soku z cytryny oraz więcej orzechów. Optymalne rozwiązanie dla ludzi takich jak ja, którym żadna sklepowa mieszanka nie odpowiada 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2015 - 12:18 pm

To moja pierwsza granola i wow jest pyszna. Muszę teraz po kolei wypróbować przepisy na pozostałe 😊 Pozdrawiam Karolina

Odpowiedz
Alina Lewandowska 14/12/2016 - 12:21 pm

ile granoli wychodzi z tego przepisu?

Odpowiedz
Malwina 14/12/2016 - 12:22 pm

Spory słoik plus mała miseczka, tak jak na zdjęciu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies