Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów zapraszam Was na przepyszną granolę jabłkową. Jej zapach przywodzi na myśl zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Jeśli jesteście smakoszami połączenia jabłek i cynamonu, z pewnością przypadnie Wam ten przepis do gustu. Taka granola jest też świetnym pomysłem na prezent świąteczny, który możecie później podarować bliskiej Wam osobie.
Śniadanie Mistrzów #4
Składniki:
[przepis własny]
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki pestek dyni
- pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 1 szklanka suszonych jabłek, posiekanych w mniejsze kawałki
*warto sprawdzić stopień zrumienienia wcześniej. Jeśli po 40-45 minutach granola nadal będzie mokra, należy piec ją dłużej.
** zamiast płatków owsianych możecie użyć płatków żytnich. Osoby szczególnie dbające o linię mogą pominąć dodatek cukru do granoli i ewentualnie zwiększyć odrobinę ilość miodu.
18 komentarzy
Wygląda super apetycznie!
Ale pyszne i do tego jogurt i mam boskie śniadanie;-)
Kocham granole! A Twoja wydaje się wyjątkowo pyszna 🙂
granola zawsze dobra 😉
Cudowne połaczenie cynamonu i jablka w granoli! O tak 🙂
Muszę zrobić i taką granolę 🙂
pyszności 🙂 w sam raz na śniadanko z mleczkiem.
uwielbiam garnolę ,a domowa najlepsza <3
Poproszę o taką miseczkę granoli…:-)
pychota:)
nie ma lepszej granoli jak ta domowa:)
super!
Mistrzowska granola – i mistrzowska miseczka 🙂
A co z olejem? Nie trzeba dodawać?
Nie dodaję nigdy oleju do granoli, chociaż wiem, że niektóre przepisy go zawierają. Mimo tego granola wychodzi smaczna i chrupiąca.
W mojej granoli zmniejszyłam ilość curku i dodałam startą skórkę i trochę soku z cytryny oraz więcej orzechów. Optymalne rozwiązanie dla ludzi takich jak ja, którym żadna sklepowa mieszanka nie odpowiada 🙂
To moja pierwsza granola i wow jest pyszna. Muszę teraz po kolei wypróbować przepisy na pozostałe 😊 Pozdrawiam Karolina
ile granoli wychodzi z tego przepisu?
Spory słoik plus mała miseczka, tak jak na zdjęciu.