Grillowane halloumi na pikantnej komosie ryżowej

przez Malwina

Co zrobić, gdy za oknem szaro i ponuro? Najlepiej przygotować pełną słonecznych barw potrawę, która od razu poprawi nam humor. Dziś proponuję Wam grillowany ser halloumi podany na pikantnej komosie ryżowej. Całość jest niezwykle lekka i aromatyczna. Danie idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub kolacja. Serdecznie Wam polecam!

GRILLOWANE HALLOUMI NA PIKANTNEJ KOMOSIE

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 czerwone papryki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • pół szklanki kukurydzy z puszki
  • dressing: 6 łyżek oliwy EV, 3 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/8 łyżeczki cayenne*, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 250 g sera halloumi 
Komosę zalewamy 2 szklankami wody, lekko solimy, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż cały płyn odparuje. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z nasion. Grillujemy z obu stron, aż zmięknie, a jej skórka lekko się pomarszczy. Odkładamy do lekkiego ostygnięcia i kroimy w kostkę.  Do komosy dodajemy paprykę, natkę pietruszki, szczypiorek, oliwki, kukurydzę. Przygotowujemy dressing: ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, cayenne, kumin i czosnek. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż powstanie jednolita emulsja. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Komosę łączymy z dressingiem. Halloumi kroimy w plastry. Grillujemy z obu stron przez około minutę.Podajemy razem z pikantną komosą.

*jeśli lubicie ostrzejsze potrawy zwiększcie ilość cayenne w dressingu do 1/4 łyżeczki



Przepis na pikantną komosę z grillowanym halloumi powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play

Polecam Wam także inne przepisy z dodatkiem komosy ryżowej
(salatka z komosy ryzowej i tofu
(tabbouleh
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Maggie 09/11/2012 - 8:45 am

Robilam kiedys cos podobnego, z przepisu wygrzebanego na BBC Good Food. Na sniadanie? Czemu nie! Chociaz dla mnie to bardziej "lanczowe" danie. Ale moze dlatego, ze dni lubie rozpoczynac na slodko.

Odpowiedz
lekki brzusio 09/11/2012 - 8:49 am

nie słyszałam chyba o takim serze. Ale zgrilowany jest perfekcyjnie 🙂

Odpowiedz
Kamila 09/11/2012 - 9:24 am

Pysznie, optymistycznie i bardzo smakowicie!

Odpowiedz
przecinkowa 09/11/2012 - 9:56 am

Już któryś raz przymierzam się do halloumi ale jakoś jeszcze nie było nam dane się poznać 😉 Muszę w końcu to nadrobić 😛

Odpowiedz
Lukrecja 09/11/2012 - 10:12 am

na pewno zrobię
bo lubie komosę i ser halloumi

Odpowiedz
Zielaczek 09/11/2012 - 11:11 am

Czarujesz w tej swojej kuchni :). Genialne danie lunchowe 🙂

Odpowiedz
Drui... 09/11/2012 - 11:53 am

Halloumi uwielbiam, ale do komosy nie mogę się ciągle przekonać. Może w takiej pikantnej wersji mi bardziej posmakuje. Spróbuję. 🙂

Odpowiedz
Ivka 09/11/2012 - 6:30 pm

Przekąsiłabym, fajne lekkie danie, o tej porze idealne 🙂

Odpowiedz
Magdalena M 09/11/2012 - 7:19 pm

Nigdy nie jadłam, muszę kiedyś go wypróbować, a jak kupię to pewnie też spróbuję grillowaną wersję.
Cudne zdjęcia (jak zawsze :*)

Odpowiedz
Avelina 09/11/2012 - 8:22 pm

Fajna propozycja, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Antenka 09/11/2012 - 9:42 pm

aż mi ślinka cieknie takie pyszności u ciebie:)

Odpowiedz
Madame Edith 10/11/2012 - 7:37 am

Malwinko,
taki obiad to ja mogę jeść zawsze i wszędzie. Cudne podanie, fantastyczne kolory!
Po prostu pięknie!

Serdecznie pozdrawiam,
E.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 10/11/2012 - 2:04 pm

Pierwszy raz widzę taki ser, ale przygrillował się wspaniale. 😉
ja lubię w ogóle pieczone/smażone sery, więc takim obiadem trafiasz w moje kubki smakowe;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies