Bułki pełnoziarniste

przez Malwina

Dziś zapraszam Was na bułeczki na mące pełnoziarnistej. Piekę je stosunkowo często. Są mięciutkie i niezwykle pożywne. Z podanego przepisu otrzymacie sześć dużych bułek. Myślę że jedna z pewnością zaspokoi Wasz poranny głód. Bułeczki świetnie smakują zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o swoją linię. Serdecznie Wam polecam!

BUŁKI PEŁNOZIARNISTE

Składniki (na 6 dużych bułek):

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 230 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do posypania
Mąki mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, miód i 3/4 pozostałego mleka. Wyrabiamy ciasto dolewając w razie potrzeby więcej mleka. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je mąką pszenną. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy łatkami owsianymi. Pieczemy przez około 20 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy na kratce. 

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

aga-aa 08/11/2012 - 9:26 am

przepiękne! z chęcią bym zrobiła ale jakoś wizja klejącego się do rąk ciasta w chwili obecnej stłumiła mój zapał, pewnie za godzinę to minie 😉

Odpowiedz
Majana 08/11/2012 - 9:36 am

Piękne bułeczki, mają śliczny kształt. Moze wykorzystam ten przepis? Podobają mi się:)

Odpowiedz
Nemi 08/11/2012 - 10:17 am

Domowe bułki są najlepsze!

Odpowiedz
Beata 08/11/2012 - 11:08 am

Wglądają smacznie 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 08/11/2012 - 12:20 pm

Pycha :). Wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Kamila 08/11/2012 - 1:34 pm

Wspaniałe, bardzo by mi smakowały 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
teenager ;) 08/11/2012 - 3:08 pm

smaczne zdrowe bułeczki domowe ;d

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/11/2012 - 4:39 pm

cudowne! powiedziałabym nawet, że ładniejsze niż te z piekarni.

Odpowiedz
Anulla 08/11/2012 - 4:53 pm

uwielbiam bułeczki pełnoziarniste, są sto razy lepsze od tych pszennych:)

Odpowiedz
Kamciss 08/11/2012 - 6:38 pm

Na drugie śniadanie- idealne 😀

Odpowiedz
Marta 08/11/2012 - 6:59 pm

ale apetyczne …

Odpowiedz
qwert123 08/11/2012 - 7:35 pm

zazdroszczę! naprawdę! mam ochotę zawsze zrobić bułeczki lub chleb, ale mam jakąś blokadę. boję się, że mi nie wyjdą 😀

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 11/11/2012 - 10:46 am

Piękne, apetyczne i jakże fotogeniczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2013 - 11:14 am

Pyszne bułeczki,polecam wszystkim !!!

Odpowiedz
Malwina 10/05/2013 - 1:03 pm

Miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/12/2013 - 2:10 pm

Zrobilam dzisiaj te bulki i sa przepyszne. Jak najbardziej polecam ten przepis..

Odpowiedz
Malwina 09/12/2013 - 2:24 pm

Cieszę się, że Ci posmakowały 🙂

Odpowiedz
Marta G 29/09/2014 - 5:41 pm

Chciałabym zapytać, czy mogę użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej? Czy wówczas powinnam coś zmienić w przepisie?:)
Bardzo mi się spodobały takie bułeczki 😉

Odpowiedz
Malwina 30/09/2014 - 6:27 am

Marto, jeśli użyjesz tylko mąki pełnoziarnistej, wówczas bułki będą się bardzo kruszyły. Zalecałabym Ci upieczenie ich w tych proporcjach, które są w przepisie.

Odpowiedz
Marta G 30/09/2014 - 8:58 am

Dziękuję za radę, pozdrawiam!:)

Odpowiedz
Ervisha 04/12/2014 - 9:50 am

Właśnie wyrastają tylko do ciasta musiałam dodać 1/2 szklanki płynu bo nie mogłam zagnieść ciasta. Użyłam mąki pszennej razowej Melvit typ 1850 oraz mąki 650

Odpowiedz
Malwina 04/12/2014 - 9:54 am

Waga nie spłatała Ci przypadkiem figla? Piekę je dość często i nigdy nie było potrzeby dodawania większej ilości płynu (raczej lekkiego podsypania mąką)

Odpowiedz
Ervisha 04/12/2014 - 12:37 pm

Raczej nie bo waga nigdy mnie nie zawiodła 🙂 Może pomyliłam się z ilością płynu 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 14/01/2015 - 5:54 pm

Bułeczki są świetne. Dziś je zrobiłam i tez mi takie wyszły ładne jak Twoje:) Na pewno powtórzę nie raz:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2015 - 7:11 pm

Bułki nie wyszły 🙁 ciasto w ogóle nie wyrosło.. co mogło pójść nie tak?

Odpowiedz
Malwina 16/01/2015 - 7:18 pm

Przyczyną słabego wzrostu ciasta mogły być zwietrzałe drożdże (ewentualnie zaczyn drożdżowy nie ruszył wystarczająco) lub mąka, zbyt zimna temperatura otoczenia. Ja teraz zimą stawiam miskę z ciastem zawsze na kaloryferze, by lepiej rosło. Jeśli ciasto słabo rośnie, to przytrzymaj je dłużej, nawet do 3 godzin. Ważne by było mu ciepło.

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2015 - 4:20 pm

Bułki są przepyszne 🙂 Super przepis 🙂

Odpowiedz
Ewa 17/11/2015 - 11:21 am

apetyczne bułeczki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2016 - 7:25 pm

czy ciasto może poleżeć przez noc?

Odpowiedz
Malwina 26/02/2016 - 7:37 pm

Po wyrobieniu miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na rośnięcie. Kolejnego dnia należy wyjąć ciasto na około godzinę przed pieczeniem, aby się ociepliło.

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2016 - 7:53 pm

dziękuję za szybką odpowiedź, w takim razie biorę się za ciasto i bułeczki będą na sobotni poranek

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies