Dziś zapraszam Was na bułeczki na mące pełnoziarnistej. Piekę je stosunkowo często. Są mięciutkie i niezwykle pożywne. Z podanego przepisu otrzymacie sześć dużych bułek. Myślę że jedna z pewnością zaspokoi Wasz poranny głód. Bułeczki świetnie smakują zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o swoją linię. Serdecznie Wam polecam!
BUŁKI PEŁNOZIARNISTE
Składniki (na 6 dużych bułek):
- 300 g mąki pszennej razowej
- 230 g mąki pszennej typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 350 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- płatki owsiane do posypania
Mąki mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, miód i 3/4 pozostałego mleka. Wyrabiamy ciasto dolewając w razie potrzeby więcej mleka. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je mąką pszenną. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy łatkami owsianymi. Pieczemy przez około 20 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy na kratce.
31 komentarzy
przepiękne! z chęcią bym zrobiła ale jakoś wizja klejącego się do rąk ciasta w chwili obecnej stłumiła mój zapał, pewnie za godzinę to minie 😉
Piękne bułeczki, mają śliczny kształt. Moze wykorzystam ten przepis? Podobają mi się:)
Domowe bułki są najlepsze!
Wglądają smacznie 🙂
Pycha :). Wypróbuję 🙂
Wspaniałe, bardzo by mi smakowały 🙂 Pozdrawiam
smaczne zdrowe bułeczki domowe ;d
cudowne! powiedziałabym nawet, że ładniejsze niż te z piekarni.
uwielbiam bułeczki pełnoziarniste, są sto razy lepsze od tych pszennych:)
Na drugie śniadanie- idealne 😀
ale apetyczne …
zazdroszczę! naprawdę! mam ochotę zawsze zrobić bułeczki lub chleb, ale mam jakąś blokadę. boję się, że mi nie wyjdą 😀
Piękne, apetyczne i jakże fotogeniczne 🙂
Pyszne bułeczki,polecam wszystkim !!!
Miło mi to słyszeć 🙂
Zrobilam dzisiaj te bulki i sa przepyszne. Jak najbardziej polecam ten przepis..
Cieszę się, że Ci posmakowały 🙂
Chciałabym zapytać, czy mogę użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej? Czy wówczas powinnam coś zmienić w przepisie?:)
Bardzo mi się spodobały takie bułeczki 😉
Marto, jeśli użyjesz tylko mąki pełnoziarnistej, wówczas bułki będą się bardzo kruszyły. Zalecałabym Ci upieczenie ich w tych proporcjach, które są w przepisie.
Dziękuję za radę, pozdrawiam!:)
Właśnie wyrastają tylko do ciasta musiałam dodać 1/2 szklanki płynu bo nie mogłam zagnieść ciasta. Użyłam mąki pszennej razowej Melvit typ 1850 oraz mąki 650
Waga nie spłatała Ci przypadkiem figla? Piekę je dość często i nigdy nie było potrzeby dodawania większej ilości płynu (raczej lekkiego podsypania mąką)
Raczej nie bo waga nigdy mnie nie zawiodła 🙂 Może pomyliłam się z ilością płynu 🙂
Bułeczki są świetne. Dziś je zrobiłam i tez mi takie wyszły ładne jak Twoje:) Na pewno powtórzę nie raz:)
Bułki nie wyszły 🙁 ciasto w ogóle nie wyrosło.. co mogło pójść nie tak?
Przyczyną słabego wzrostu ciasta mogły być zwietrzałe drożdże (ewentualnie zaczyn drożdżowy nie ruszył wystarczająco) lub mąka, zbyt zimna temperatura otoczenia. Ja teraz zimą stawiam miskę z ciastem zawsze na kaloryferze, by lepiej rosło. Jeśli ciasto słabo rośnie, to przytrzymaj je dłużej, nawet do 3 godzin. Ważne by było mu ciepło.
Bułki są przepyszne 🙂 Super przepis 🙂
apetyczne bułeczki 🙂
czy ciasto może poleżeć przez noc?
Po wyrobieniu miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na rośnięcie. Kolejnego dnia należy wyjąć ciasto na około godzinę przed pieczeniem, aby się ociepliło.
dziękuję za szybką odpowiedź, w takim razie biorę się za ciasto i bułeczki będą na sobotni poranek