Pork Bulgogi

przez Malwina

Pork Bulgogi to mięso wieprzowe pokrojone w cienkie paski i zamarynowane w pikantnej marynacie. Do przygotowania tego dania używa się koreańskiej pasty chili. Jest to pikantna pasta o słodko-słonym posmaku. Zamarynowane mięso smaży się na patelni lub grilluje. To niezwykle aromatyczne i wyraziste w smaku danie. 

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Korei) 

PORK BULGOGI (KOREA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g schabu lub polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej (lub 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane)
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w piórka
  • 4-5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezaomowego
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 2 łyżeczki pasty chili (koreańska pasta gochujang)*
  • 4 łyżeczki cukru
  • uprażone ziarna sezamu do posypania
Sos sojowy mieszamy z cukrem, imbirem, olejem sezamowym, pastą chili i pastą czosnkową. Doprawiamy czarnym pieprzem (około 1/8 łyżeczki). Schab kroimy na plastry grubości 1 cm a następnie każdy z nich na paski grubości 3-4 mm. Mięso wkładamy do marynaty, dodajemy cebulę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso razem z marynatą i cebulą. Smażymy przez 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z patelni, posypujemy sezamem. Podajemy razem z ugotowanym ryżem.

*jeśli jej nie posiadacie, użyjcie zwykłej pasty chili
** jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań, zmniejszcie ilość pasty czosnkowej i pasty chili

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

Polecam Wam także inne azjatyckie przepisy z wieprzowiną
(pieczony boczek (tonkatsu (wieprzowina piec smakow
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Kruszynka 02/11/2012 - 9:35 am

Raczej nie dla mnie 🙂

Odpowiedz
Maggie 02/11/2012 - 10:14 am

Wlasnie takie pikantne, orientalne danie dzisiaj za mna chodzi.

Odpowiedz
Ewa 02/11/2012 - 12:06 pm

O tak, ostro! bardzo lubię – im ostrzejsze tym lepsze – chociaż są oczywiście granice 🙂

Odpowiedz
Kamciss 02/11/2012 - 4:03 pm

Mmm apetyczne to mięsko i jaka ciekawa nazwa 🙂

Odpowiedz
Kamila 02/11/2012 - 4:20 pm

Bardzo ostro, pysznie!

Odpowiedz
Zielaczek 02/11/2012 - 4:21 pm

Do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Anulla 02/11/2012 - 5:01 pm

ciekawa nazwa i ciekawe danie:) uwielbiam kuchnię azjatycką:)

Odpowiedz
Beatrice 02/11/2012 - 10:15 pm

Bardzo lubię takie smaki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/11/2012 - 9:22 pm

Przepis nawet ciekawy, szkoda, że niechlujny. Domyślam się, że cebulę stosować należy jako antidotum na ostrość. Lemiesz

Odpowiedz
Malwina 08/11/2012 - 7:37 am

Lemieszu dziękuję za czujne oko 😉

Odpowiedz
Anonimowy 06/07/2014 - 6:16 am

Lemiesza czujne oko nie pomogło mi się dowiedzieć, co robić z tą cebulą 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/07/2014 - 6:30 am

Już dopisałam, co z tą cebulą należy zrobić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2014 - 2:38 pm

Bardzo pyszne!

Odpowiedz
Iwona Mag. 30/05/2016 - 10:20 pm

Hmm… jestem nieco zdziwiona, bo ani przy bulgogi (wołowina) ani przy dak bulgodi (kurczak) nie używałam nigdy gochujang. Zawsze natomiast był miód oraz wino ryżowe (mirini). Czasami w przepisach pojawia się gruszka lub jabłko. Ja wiem, że co dom w Korei to inny rodzinny przepis 😉 więc z ciekawości chciałam się dowiedzieć, skąd masz ten przepis? 🙂
Założę się jednak, że jest równie pyszne w takim wydaniu 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/05/2016 - 6:24 am

Patrząc po roku publikacji, był to krótki okres, gdy miałam tv i namiętnie oglądałam programy podróżnicze. Zapewne przepis podpatrzyłam własnie w którymś z takich programów. Widzę, że w sieci są przepisy z pastą i bez. Co do samej pasty to bardzo oszczędnie jej użyłam, patrząc na kolor mojej potrawy. Wpiszę sobie ją na listę do powtórzenia, tylko tym razem użyję tłustszego boczku. A i wino ryżowe przydałoby się do sosu.

PS. Zerknęłam na bulgogi z wieprzowiny na blogu Korean Bapsang i tam w obu recepturach jest pasta chili.

Odpowiedz
Iwona Mag. 31/05/2016 - 5:58 pm

Ja akurat wieprzowiny nigdy nie robiłam – mieszkam w UK i jak znajdę gdzieś coś oprócz "pork chops" to jest święto 😀 Faktycznie, do wieprzowiny dodają, ale zdziwiło mnie, bo w innych mięsach nie ma, a same przepisy są dość podobne.
Z wołowiny testowałam też przepis Maangchi http://www.maangchi.com/recipe/bulgogi i chyba bardziej się skłaniam do KB.
Dodatkowo polecam Ci prostego koreańskiego kurczaka http://www.maangchi.com/recipe/easy-dakgangjeong – niesamowity! 🙂 I nawet jak robiłam go 2 godziny, to było warto.

Odpowiedz
Malwina 01/06/2016 - 5:37 am

Bardzo Ci dziękuję za linki. Chętnie skorzystam z przepisów w wolnej chwili 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies