Pomarańczowe cupcakes z kremem waniliowym

przez Malwina

W tym roku dałam się ponieść świątecznej aurze o wiele wcześniej aniżeli zazwyczaj. W puszkach leżakują już pierwsze pierniczki, które zapewne nie doczekają świąt i znikną w nieznanych okolicznościach. Chłodne jesienne wieczory spędzam piekąc ciastka i babeczki. Cudowny zapach pomarańczy unoszący się podczas pieczenia cupcakes potrafi w mgnieniu oka poprawić nastrój. Babeczki, które dziś Wam prezentuję są bardziej pracochłonne aniżeli muffiny. Są za to o wiele lepsze w smaku. Podstawowy przepis możecie wzbogacić o dodatek tartej czekolady czy orzechów. Jeśli nie przepadacie za kremami maślanymi, ozdóbcie babeczki bitą śmietaną lub kremem na bazie mascarpone. Ważnym jest, aby do cupcakes dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Zdecydowanie odradzam gotowe soki w kartonach i butelkach. 

POMARAŃCZOWE CUPCAKES Z KREMEM WANILIOWYM

Składniki (na 12 sztuk):

  • 110 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego*
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duża pomarańcza 
  • krem: 200 g miękkiego masła, 2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii**
Z pomarańczy wyciskamy sok, odmierzamy 60 ml. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, aż będzie gładkie i puszyste. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Dodajemy na przemian mąkę i sok dalej ucierając (zaczynamy i kończymy na mące). Foremki wykładamy papilotkami, wlewamy masę na 2/3 wysokości foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15-20 minut (babeczki będą upieczone, gdy patyczek wbity w środek babeczki będzie czysty po wyciągnięciu). 
Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą masę przez około 7-10 minut. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Każdą babeczkę posypujemy startą gorzką czekoladą.

*jeśli nie posiadacie ekstraktu pomarańczowego, dodajcie skórkę otartą z 1-2 pomarańczy. W żadnym wypadku nie dodawajcie do ciasta olejku pomarańczowego.

**jeśli nie przepadasz za maślanymi kremami, przygotuj krem na bazie mascarpone i kremówki

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Przepis na pomarańczowe babeczki powstał w ramach kampanii Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play. Dzięki niej każdego dnia macie dostęp do nowych przepisów przygotowanych przez Philips. 

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

AnnaA-G 02/11/2012 - 6:33 pm

Zjadłabym, pysznie wyglądają. Aż chciałoby się zjeść ekran;)

Odpowiedz
Anonimowy 02/11/2012 - 7:01 pm

czemu nie można dać olejku?

Odpowiedz
Malwina 02/11/2012 - 7:19 pm

Olejek nawet nie odzwierciedla prawdziwego smaku, poza tym wypieki z dodatkiem olejku mają "sztuczny" posmak. Gdybyś dał/a całą łyżeczkę olejku do babeczek raczej nie byłyby zbyt smaczne. Olejki dają przede wszystkim zapach a nie wzbogacają smaku. Polecam zakup gotowego ekstraktu pomarańczowego lub zrobienie go samodzielnie (w okolicach świąt zapewne przepis pojawi się na blogu).

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Kamciss 02/11/2012 - 7:14 pm

Jakie pyszne! :3

Odpowiedz
pasjonatka 02/11/2012 - 8:33 pm

daj mi 2 albo 3 albo wszystkie ;p

Odpowiedz
Beatrice 02/11/2012 - 9:50 pm

Wyglądają świetnie! Co za zbieg okoliczności, u mnie też już leżakują pierwsze pierniczki, w domu roznosi się zapach cynamonu i imbiru, a jutro biorę się za piernik staropolski 🙂 I znając życie, pierniczki też znikną w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂

Odpowiedz
Kamila 02/11/2012 - 10:06 pm

Pyszny aromat! Magia świąt, to już podobno za 7 piątków 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 03/11/2012 - 4:28 am

nigdy nie robiłam o smaku pomarańczy ,ale wydaję mi się ,ze są na prawdę pyszne i swietnie ci wyszły ;*

Odpowiedz
Gosia 03/11/2012 - 7:29 am

cudowne, coś jest z tymi zbliżającymi się świętami, też powoli zaczynam czuć ten klimat 🙂

Odpowiedz
nuovana 03/11/2012 - 7:35 am

piękne babeczki, do tego tarta czekolada, lubię jej połączenie z pomarańczą. jej, święta coraz bliżej, ja jeszcze nie czuję nic a nic

Odpowiedz
MałgosiaZ 03/11/2012 - 9:17 am

jakie pyszności z rana u Ciebie":)

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 03/11/2012 - 11:05 am

to ja zostane przy wyciskanym soku:)

Odpowiedz
mania179 03/11/2012 - 1:27 pm

Ja jeszcze nic świątecznego nie piekłam, ale takie babeczki są świetnym pomysłem na inaugurację sezonu bożonarodzeniowego 🙂

Odpowiedz
Majana 03/11/2012 - 4:00 pm

Malwinko, babeczki wyglądają cudownie !:)

Odpowiedz
Ewelina Kowalska 03/11/2012 - 7:03 pm

jakie ładne 😀

Odpowiedz
Kaś 03/11/2012 - 8:18 pm

ale śliczne te babeczki
sok na drugim planie ma cudowny kolor, nie ma to jak świeżo wyciskany

Odpowiedz
Maggie 05/11/2012 - 8:20 am

Moze i sa nieco bardziej pracochlonne, ale za to na pewno pyszne!

Odpowiedz
Osia 07/11/2012 - 9:43 pm

Właśnie szukam czegoś pomarańczowego bo chcę użyć orange curd:) Poeksperymentuję i dam znać co z tego wynikło:).

Odpowiedz
Malwina 08/11/2012 - 7:38 am

Czekam na smakowity wynik eksperymentu;)

Odpowiedz
gin 10/11/2012 - 6:53 pm

Krem z pewnością zrobiłabym inny, ale babeczki bardzo mi się podobają. Cudnie muszą pachnieć 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/11/2012 - 8:17 pm

Kochana, ja też zrobiłabym inny, gdyby nie fakt, że był 1 listopada i jedyne, co miałam w lodówce to masło. Do tych babeczek marzył mi się krem waniliowy z mascarpone i kremówki;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies