Ciasteczka orzechowe

przez Malwina

Te ciasteczka piekłam w ubiegły weekend. Przygotowałam je na podstawie przepisu na migdałowe ciasteczka z orzechami macadamia. Z pewnością posmakują wielbicielom orzechów. Koleżanka stwierdziła, że połówki orzechów włoskich wyglądają, jak zapieczone w cieście małe mózgi. Ja osobiście aż tak dużego podobieństwa nie dostrzegam, nie zmienia to jednak faktu, że te ciasteczka fajnie wkomponują się w menu halloweenowej imprezy.

CIASTECZKA ORZECHOWE

Składniki (na 20 sztuk):

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 40 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę mieszamy z orzechami i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę i całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 15-30 minut. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy lekko, w każdą wciskamy połówkę orzecha. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między ciastkami). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12 minut. Pozostawiamy na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. 
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Inne słodkie wypieki z dodatkiem orzechów
(ciastka orzechowe (ciasto orzechowe ze sliwkami (orzechowe tarteletki
25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Ola 31/10/2012 - 8:15 am

świetna nazwa!:)
życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Ewa 31/10/2012 - 8:16 am

Jakie fajne! Uwielbiam włoskie orzechy, pieczone jeszcze bardziej, na słodko to już w ogóle och.
Chrup chrup.

Odpowiedz
Nemi 31/10/2012 - 8:35 am

Nazwa super:) hahaha:)

Odpowiedz
JustInka 31/10/2012 - 8:37 am

Chyba ukradnę w końcu ten przepis na ciasteczka 🙂 Ciągle brak mi czasu, ale chyba się wezmę za siebie i je upiekę bo wyglądają pięknie 🙂

Odpowiedz
Kamila 31/10/2012 - 8:54 am

Strasznie zdrowe i smaczne 🙂

Odpowiedz
Paulina 31/10/2012 - 9:18 am

Zjadłabym taki móżdżek 😀

Odpowiedz
Maggie 31/10/2012 - 10:37 am

A mi sie zawsze kojarzyly z mozgami 🙂 To chyba moje ulubione orzechy, w ciastku czy bez niego.

Odpowiedz
Bon Appétit 31/10/2012 - 11:05 am

Jak zwykle coś dobrego na osłodę u Ciebie 🙂 Lubię takie małe ciasteczka!

Odpowiedz
pieczarka mySia 31/10/2012 - 11:50 am

super ciasteczka 🙂

Odpowiedz
Evitaa 31/10/2012 - 12:19 pm

Orzechy włoskie zawsze w dzieciństwie kojarzyły mi się z mózgiem :). Takie menu halloweenowe bardzo mi się podoba. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Przypraw mnie 31/10/2012 - 12:20 pm

Mimo, że nie obchodzę helloween ani mnie specjalnie nie obchodzi to zachwyca mnie kreatywność na blogach ku temu. 🙂 Smakowita makabreska.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Marzena 31/10/2012 - 12:38 pm

Oj pochrupałoby się…:-)

Odpowiedz
k.m.w. 31/10/2012 - 2:17 pm

smakowicie!:)

Odpowiedz
Blackdiamondin 31/10/2012 - 4:20 pm

Nazwa bezbłędna:) A ciasteczka widać, że przepyszne:)

Odpowiedz
Pastelle 31/10/2012 - 6:07 pm

Halołinowe, czy nie, na pewno są pyszne i chętnie zjadłabym takie właśnie teraz. Cieplutko pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Paulina 31/10/2012 - 6:11 pm

mniam mniam, a raczej chrup chrup:D

Odpowiedz
Anulla 31/10/2012 - 6:43 pm

świetnie nazwane!:)

Odpowiedz
Majana 31/10/2012 - 7:02 pm

Śliczne ciasteczka i bardzo do mózgów podobne. 🙂 A poza tym ich jedzenie dobrze wplywa na mózg. 🙂
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 01/11/2012 - 1:03 pm

Dokładnie;)

Odpowiedz
Kamciss 31/10/2012 - 7:57 pm

Ooo jaki ciekawy pomysł! : 3

Odpowiedz
Ever 31/10/2012 - 9:14 pm

mózgi są pyszne ;p

Odpowiedz
Beatrice 31/10/2012 - 10:31 pm

Gdy zobaczyłam je na fb wiedziałam, że coś mi przypominają 🙂 teraz już wiem 🙂

Odpowiedz
yolanda 13/11/2012 - 8:00 pm

mam pytanie w jakiej temperaturze pieczesz te ciasteczka ????

Odpowiedz
yolanda 13/11/2012 - 8:01 pm

mam pytanie w jakiej temperaturze pieczesz te ciasteczka????

Odpowiedz
Malwina 13/11/2012 - 9:02 pm

yolando 180 stopni, czyli średnio nagrzany piekarnik

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies